Radio-ohjelma Avaruusromua on valittu ehdolle Tampereen elokuvajuhlien kilpailusarjaan

"Tämähän paisui kuin pullataikina", elokuvantekijä Juha Forsander kuvailleessaan elokuvaprojektia

Avaruusromua (radio)
hylätty huoltoasema, öinen kuva
Indigo / Monuments of the Concrete Era

Yle Radio1:n Avaruusromua -radio-ohjelman Betonisen aikakauden muistomerkit -jaksoon tehty elokuva on valittu Tampereen elokuvajuhlien kotimaiseen kilpailusarjaan.

Tämän sanotaan olevan ensimmäinen kerta, kun radio-ohjelma ja sitä varten laadittu elokuva on mukana elokuvafestivaalien kilpailusarjassa.

Avaruusromua-ohjelmaa toimittava Jukka Mikkola ei osaa antaa varmistusta, että onko kyseessä todella ensimmäinen elokuvajuhlilla kilpaileva radio-ohjelma.

– Tämä kuulostaa lähtökohtaisesti niin omituiselta, että oletan tämän olevan ensimmäinen kerta, Mikkola naurahtaa.

Avaruusromua -ohjelmaa on kuultu Ylellä jo 28 vuoden ajan.Mikkola painotti Radio Suomen Päivän haastattelussa, että radio-ohjelma syntyi ensin - sitten vasta elokuva.

hylätty kerrostalo
Indigo / Monuments of the Concrete Era

Ei mikään perinteinen elokuva

Elokuva on VJ Indigon eli Juha Forsanderin käsialaa. Idea radio-ohjelman kuvittamisesta syntyi hetken mielijohteesta vuoden 2018 maaliskuussa. Hän ehdotti elokuva-idean Mikkolalle, joka otti ajatuksesta heti kopin.

– Tämähän paisui kuin pullataikina. Ajattelin tämän aluksi päätyvän Yle Areenaan, mutta sitten se päätyikin Yle Teeman kautta elokuvafestivaaleille, Forsander kertaa.

Forsander kuvailee elokuvaa "taide-elokuvaksi", sillä perinteiset elokuvan tunnisteet kuten näyttelijät ja dialogit loistavat poissaolollaan.

"Visuaaliseksi kokonaisuudeksi" kutsuttu Monuments of concrete era yhdistelee suomalaista ambient-musiikkia ja pitkiä otoksia eri puolilta Helsinkiä. Kuvituksena toimivat esimerkiksi hylätyt huoltoasemat ja tyhjät rakennukset.

Voit tutustua Avaruusromua-ohjelmaan ja Betonisen aikakauden muistomerkit -jaksosta tehtyyn elokuvaan tästä linkistä. Tampereen elokuvajuhlat järjestetään 6.–10. maaliskuuta