Kiihtelysvaaran kirkonpolttaja valittaa tuomiostaan: haluaa lyhyempää vankeusrangaistusta ja korvauksia pienemmiksi

Kirkkopalo
Poliisi tutkii palopaikkaa.
Kiihtelysvaaran arvokas puukirkko paloi maan tasalle tuhopoltossa syyskuussa 2018.Petri Lassheikki / Yle

Kiihtelysvaaran kirkon polttamisesta tuomittu 30-vuotias joensuulainen mies aikoo valittaa tuomiostaan Itä-Suomen hovioikeuteen.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi viime viikolla miehen kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen törkeästä vahingonteosta. Lisäksi mies tuomittiin maksamaan yhteensä lähes kolmen miljoonan euron korvaukset vakuutusyhtiölle ja Joensuun luterilaiselle seurakuntayhtymälle.

Tuomittu kuvaili tekoa päähänpistoksi ja kertoi katuneensa tekoa. Miehen puolustus vaati jo käräjäoikeudessa korvausten sovittelua, mutta käräjäoikeus ei puoltanut tätä.

Valokuvaajat kuvaavat Kiihtelysvaaran kirkkopalosta syytettyä miestä Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa 22.1.2019
30-vuotias paikkakuntalainen mies sai kirkon poltosta Pohjois-Karjalan käräjäoikeudelta liki kolmen vuoden vankeustuomion.Marja-Liisa Kämppi / Yle

Tuomitun avustaja, varatuomari Jaakko Koponen kertoo, että valitus koskee koko tuomiota: tuomittu hakee lyhempää vankeustuomiota ja sovittelua korvauksiin.

Koposen mukaan kohtuullisempi korvaussumma voisi olla kolmasosa tuomitusta eli noin miljoona euroa.

Kihlakunnansyyttäjä Osmo Manninen sen sijaan ei todennäköisesti tee vastavalitusta. Syyttäjä on tuomiossa tyytymätön ainoastaan siihen, että oikeus lyhensi tunnustuksen vuoksi vankeustuomiota neljällä kuukaudella.

Kiihtelysvaaran vanha puukirkko oli kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus. Se paloi kivijalkaan saakka syyskuussa 2018. Kirkko oli valmistunut vuonna 1770.

Tuomitun aikeesta valittaa tuomiostaan kertoi ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen.

Lue lisää:

Kiihtelysvaaran kirkkopalosta kova tuomio: 2 vuotta ja 8 kuukautta vankeutta ja liki 3 miljoonan euron korvaukset

Kiihtelysvaaran kirkon polttaminen oli päähänpisto – poliisin esitutkinnan mukaan epäilty pyöräili kirkolle ja sytytti sen bensiinillä