Kiinalaiset ryntäävät raiteille: Uudenvuoden lomakaudella tehdään jopa yli 400 miljoonaa junamatkaa

Kiinalainen uusivuosi on maan tärkein perhejuhla. Myös kaukana kotiseudultaan asuvat yrittävät päästä silloin perheensä luo.

kiinalainen uusivuosi
Ruuhkaa Guangzhoun rautatieasemalla.
Matkustajia kiirehtimässä junaan Guangzhoun rautatieasemalla. Kiinalainen uusivuosi on vuoden ruuhkaisinta aikaa Kiinan rautateillä. Aleksandar Plavevski / EPA

Kiinan rautatieasemilla eletään vuoden kiireisimpiä päiviä, kun miljoonat ihmiset matkustavat kotiseuduilleen juhlimaan kiinalaista uuttavuotta.

Kiinalaisen kuukalenterin mukaan koiran vuosi vaihtuu sian vuodeksi ensi viikon tiistaina, 5. helmikuuta. Uusivuosi on Kiinassa kalenterin tärkein juhla.

Monille se tarkoittaa myös vuoden ainoaa pidempää lomaa, jolloin maaseudulta suurkaupunkeihin muuttaneilla työläisillä on tilaisuus tehdä pitkä matka perheen luo.

Valtiollinen China Daily -lehti kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun), että tänä vuonna uudenvuoden 40 päivää kestävän lomakauden aikana tehdään todennäköisesti yli 413 miljoonaa junamatkaa, runsaat kahdeksan prosenttia viime vuotta enemmän. Maanteillä matkoja tehtäneen lähes 2,5 miljardia ja lentäen arviolta 73 miljoonaa, China Daily kertoo.

Varsinainen uudenvuoden loma alkaa Kiinassa ensi maanantaina ja kestää viikon.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema Lin Fen oli torstaina lähdössä tyttärensä kanssa matkaan Pekingin rautatieasemalta. Hän on kotoisin Kiinan luoteisosassa sijaitsevasta Xinjiangin maakunnasta.

– Olemme kotona 3. helmikuuta, eli matka kestää noin kolme päivää. Meillä on paljon tavaroita ja se on väsyttävää, mutta olemme hyvällä tuulella, Lin Fen sanoi Reutersille.

Lin Fen työskentelee koristeteollisuudessa. Hän oli hankkinut liput makuuvaunuun ja suunnitteli viettävänsä matkan nukkuen ja maisemia katsellen.

– Tänä vuonna matkalippujen saaminen oli paljon helpompaa kuin aiempina vuosina.

Kiinan rautateillä ajetaan lomakaudella tuhansia lisävuoroja, samoin lentojen määrää on lisätty.