Ohjaajan elämänmittainen Alvar Aalto-ihailu päätyi dokumentiksi – kuvauksia ensi viikolla Rovaniemellä

Virpi Suutari kuvaa Aalto-elokuvaansa lapsuudenkaupungissaan tulevana keskiviikkona ja torstaina.

Alvar Aalto
Lapsena Virpi Suutaria kiehtoi Rovaniemen kirjaston viuhkamainen muoto.YLE / Sirkku Savusalo

Kun ohjaaja-käsikirjoittaja Virpi Suutari oli rovaniemeläinen koululainen, hänen lempipaikkansa oli Alvar Aallon suunnittelema Rovaniemen kirjasto. Nuorena hän vietti aikaansa musiikkiopistossa, joka sijaitsi Lappia-talossa. Se on niin ikään Aallon suunnittelema.

Nyt Suutari tekee dokumenttia Alvar Aallosta ja niiden ihmisten kokemuksista, jotka käyttävät arkkitehdin suunnittelemia rakennuksia. Rovaniemellä dokumenttia kuvataan 6.–7. helmikuuta.

– Olen jollain tapaa valmistellut itseäni tätä elokuvaa varten koko ikäni. Koko jutun ydin on se emotionaalinen kokemus, mikä Alvar Aallon rakennuksista on, kertoo 20 vuotta Rovaniemellä aiemmin asunut Suutari.

Tällä hetkellä ansioitunut dokumentintekijä asuu Helsingissä.

Kertomus Alvar Aallosta on aina ollut läsnä ja se on saanut tuntemaan ylpeyttä kotikaupungista lapsesta saakka.

Rovaniemellä syntynyt ohjaaja-käsikirjoittaja Virpi Suutari
Lappiatalo talviyö
Dokumenttia kuvataan myös Lappia-talolla.Jyri Tynkkynen / Yle

Virpi Suutari on jo matkannut tunnetun suomalaisen jalanjälkiä seuraten Italiaan Riolan kirkkoon rippikoululaisia kuvaamaan. Hän on tutustunut Ranskassa Pariisin lähellä sijaitsevan Maison Louis Carré'ssa työskentelevän oppaan elämään ja tuntemuksiin. Rovaniemen jälkeen on vuorossa Viipurin kirjasto Venäjällä.

– Keskiviikkona kuvaamme kirjastossa, ja paikalliset ihmiset ovat tervetulleita kuviin mukaan. Torstaina kuvaamme Lappia-talolla sekä ulkona.

Aallolla suuri vaikutus Rovaniemellä

Rovaniemen kuvauksiin on jo valittu henkilöitä kuvitteelliseksi kirjastoyleisöksi. Yksi heistä on ikään kuin ohjaajan alter ego, noin kymmenvuotias Rovaniemen kirjastossa viihtyvä pikkutyttö.

– Jos ajattelee Rovaniemeä, olisi se hirvittävän paljon visuaalisesti ja kokemuksellisesti köyhempi, jos ei olisi tätä keskusta, Virpi Suutari viittaa kirjaston aukioon.

Alvar Aalto oli paikkakunnalla 1940-luvun sotien jälkeen suuri uudisrakentaja, joka sai arkkitehtuurillaan kaupungin uuteen kukoistukseen.

– Kertomus Alvar Aallosta on aina ollut läsnä ja se on saanut tuntemaan ylpeyttä kotikaupungista lapsesta saakka.

Virpi Suutari
Ville Tapio / Yle

Vaikka tavallisen ihmisen tunne pääsee dokumentissa esille, on punaisena lankana Alvar Aallon ja hänen vaimonsa Aino Aallon elämä. Myös tunnetun arkkitehdin toinen puoliso Elissa Aalto on kertomuksessa mukana.

– Heillä oikeastaan yksityiselämä ja työelämä limittyivät toisiinsa, työ oli tärkeä osa elämää, Suutari kertoo.

Euroopanlaajuiseen levitykseen

Dokumentti saa ensi-iltansa keväällä 2020. Sen ovat rahoittaneet Yleisradio ja Suomen elokuvasäätiö. Elokuvasta tehdään siis sekä valkokangas- että tv-versio.

Useat eurooppalaiset tv-yhtiöt ovat ilmoittaneet haluavansa esittää elokuvan. Suutarin mukaan yhtiöiden kotimaat ovat Saksa, Ranska, Hollanti, Ruotsi, Tanska ja Viro.

– Toivottavasti elokuva saa kivan ulkomaalaisen festivaaliensi-illan ensi vuoden puolella. Mutta matka on vielä pitkä, täytyy jaksaa lapioida, ennen kuin sinne päästään, Virpi Suutari naurahtaa.