Hymynaamoja hoivakodeille? Viranomaiset suunnittelevat julkista rekisteriä, josta voi tarkistaa sotepalveluiden laadun

Rekisteriin olisi tarkoitus koota valvontaviranomaisen huomaamat epäkohdat ja muut valvontatiedot, jotta asiakkaat voivat paremmin arvioida palvelun laatua.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Oiva-asteikko hymiöt.
Tähän malliin? Tietoa ravintoloiden hygieniasta voi seurata elintarvikevalvojien Oiva-raportin hymynaamoista. Sotepalveluiden julkista arviointia ei ole vielä suunniteltu näin pitkälle.Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Sotepalveluja valvovat viranomaiset suunnittelevat, että tiedot valvontakäyntien löydöksistä koottaisiin julkiseen rekisteriin. Rekisteristä löytyisi esimerkiksi hoidon laiminlyönteihin liittyvät valvontapäätökset ja määräykset, joita valvova viranomainen on antanut.

Ajatuksena on, että itselleen tai läheiselleen sosiaali- tai terveyspalvelua etsivä kansalainen voisi paremmin arvioida, millaista vastinetta saa rahalleen.

– Jos ollaan menossa kohti valinnanvapautta, ihmisillä tulisi olla sote-palveluista tietoa, johon päätöksen voi perustaa, sanoo Valviran ylitarkastaja Mari Saramaa.

Tiedot tulisivat Soteri-rekisteriin, jota Valvira ja aluehallintovirastot kehittävät parhaillaan.

"Tarkempia toteutustapoja ei olla mietitty"

Ajatus olisi siis sama kuin Oiva-raportissa (siirryt toiseen palveluun), jossa kuntien elintarviketurvallisuutta valvovat viranomaiset ja arvottavat ravintoloiden hygieniaa hymynaamoilla.

Sotepalveluiden valvontaraporttien koonti julkiseen rekisteriin on kuitenkin vasta suunnitteluasteella. Viranomaiset eivät vielä osaa sanoa, olisiko sote-palveluiden tuottajia myös pantu paremmuusjärjestykseen.

– Tarkempia toteutustapoja ei olla mietitty. Mutta meidän on varmaan hyvä miettiä, miten kaikkien olisi helpointa käyttää sellaista palvelua.

"Läpinäkyvyys voisi myös luoda painetta parantaa palvelun laatua".

Valviran ylitarkastaja Mari Saramaa

Muutos nykytilanteeseen olisi joka tapauksessa merkittävä. Tällä hetkellä viranomaiset tiedottavat laiminlyönneistä vain poikkeustapauksissa. Tällainen tapaus oli Valviran viimeviikkoinen päätös (siirryt toiseen palveluun) sulkea Esperin hoivakoti Kristiinankaupungissa.

Suomen tiedotusvälineissä on kuitenkin puitu lukuisia hoivapalveluyhtiöiden laiminlyöntejä, mikä osoittaa, että ongelmat eivät tosiaankaan koske vain yhtä suljettua hoivakotia tai terveysfirmaa.

Saramaan mielestä olisi hyvä, jos tietoa palveluista ja mahdollisista ongelmista olisi saatavilla muutenkin kuin silloin, kun viranomainen päättää niistä tiedottaa, tai tiedotusvälineet uutisoida. Läpinäkyvyys voisi myös luoda painetta parantaa palvelun laatua, Saramaa arvelee.

– Onhan se hyvä, että viranomaistoiminta on läpinäkyvää, ja että asiakkailla olisi tietoa sosiaali- ja terveydenhoidon palveluista. Ja jos tiedot ovat julkisuudessa, se luo palveluntuottajille entistä enemmän tahtotilaa panostaa palveluun.

Soteri-rekisteri on osa palveluntuottajalakia, jota eduskunta ei ole vielä hyväksynyt. Laissa säädettäisiin sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajien toimintaedellytyksistä, rekisteröinnistä ja valvonnasta. Soteri ja valvontatietojen entistä suurempi läpinäkyvyys ovat siten sidottuja sote-uudistuksen läpimenoon.

Tiedontarve sotepalveluiden laadusta ei kuitenkaan poistu, vaikka sote-uudistus kaatuisikin. Tälläkin hetkellä suomalaiset valitsevat itselleen hoitoa esimerkiksi palveluseteleitä käyttämällä.

– Oli valinnanvapauslakia tai ei, asiakkaalle on hyvä, että hänellä on se tieto käytettävissään.

Lue myös:

"Monesti työvuoron jälkeen autoon päästyäni purskahdin itkuun" – Hoitajat kertovat kokemuksistaan hoivakodeissa Ylen kyselyssä

Vanhusten hoivakoteja valvonut Avin päällikkö turhautui työssään ja irtisanoutui: "Yrittäjät ovat sanelleet niitä ehtoja, joilla valvonta tehdään" Anne Kolehmainen hoiti vanhuksia 10 vuotta ja kertoi tarkastajalle vain iloisia asioita, koska esimiehiä oli tapana totella: "Kaikki oli feikkiä"

Hoivajättien työntekijät häviävät palkkavertailun kunnille – "Vanhustenhoidon vetovoimaa vähentää myös hoitajille sälytetty siivous ja pyykkäys"

Keskustakin vaatii nyt hoitajamitoitusta lakiin, SDP riemastui: "Eiköhän sovita asia, Petteri Orpo?" – Orpo: "Desimaalit ovat lillukanvarsia"

Näin kaikki tapahtui Kristiinankaupungissa – Esperin hoivakodin toiminnan keskeyttämisen taustalta paljastuu vastuunpakoa ja piittaamattomuutta Ylen selvitys: Vanhusten ravitsemus oli retuperällä Mehiläisen hoivakodissa – letkuruokinnassa ollut asukas ei saanut ravintoa 18 tuntiin