1. yle.fi
  2. Uutiset

Satakunnan Kansa sai JSN:ltä vapauttavan Aki Ruotsala -uutisestaan

Pori Jazzin toimitusjohtajaksi valitun Aki Ruotsalan homoista esittämät kommentit johtivat hänen työsuhteensa pikaiseen purkamiseen.

Julkisen sanan neuvosto
Aki Ruotsala
Aki Ruotsala (kd.)Matti Kauvo / Yle

Runsasta huomiota saanut Pori Jazzin toimitusjohtajan haastattelu (siirryt toiseen palveluun) on saanut vapauttavan päätöksen (siirryt toiseen palveluun) Julkisen sanan neuvostolta.

JSN oli saanut kantelun Porissa ilmestyvän maakuntalehti Satakunnan Kansan viimekesäisestä jutusta, jossa Pori Jazz -festivaalin toimitusjohtajaksi valittu kristillisdemokraattinen poliitikko Aki Ruotsala esitteli näkemyksiään homoseksuaalisuudesta. Ruotsalan haastattelu oli osaltaan johtamassa hänen työsuhteensa pikaiseen purkamiseen.

Kantelijan mielestä Ruotsalaa oli lainattu jutussa väärin. Ruotsala oli antanut suostumuksen kantelun tekemiseen.

Sitaatti puhutti

Sitaatti oli kirjoitettu lehteen muodossa "Tuo on hyvä kysymys. En halua erotella ihmisiä. Minulla on ollut sellainen ajatus, että homoja ei ole olemassa, on vain homoutta. En halua ottaa kysymykseen kantaa, kun en ole teologi”.

Aki Ruotsala olisi halunnut muuttaa sitaatin muotoon ”Tuo on hyvä kysymys. Minulla on sellainen ihmiskäsitys, jonka mukaan en erottele ihmisiä homoksi tai heteroksi. On vain ihmisiä ja siten on homoutta tai heteroutta. En halua ottaa kysymykseen kantaa, kun en ole teologi”.

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että lehti oli antanut Ruotsalan tarkastaa lausumansa Journalistin ohjeiden mukaisesti. Toimituksella ei ollut velvollisuutta hyväksyä haastateltavan ehdottamia muutoksia, koska kantelun kohteena olevassa sitaatissa ei ollut asiavirhettä tai selvää väärinkäsitystä.

Sitaatti myös vastasi haastateltavan lausumaa eikä Ruotsala ollut pyytänyt siihen oikaisua jutun julkaisemisen jälkeen. Siksi neuvosto katsoo, että lehti ei rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Julkisen sanan neuvosto on journalistisen alan itsesäätelyelin, joka antaa päätöksiä sille tehtyihin kanteluihin Journalistin ohjeiden (siirryt toiseen palveluun) pohjalta.

Lue seuraavaksi