Savonlinnassa harvinainen varoitus: Vältä liikkumista hautausmaalla – "Jos reiden paksuinen oksa tulee alas, se voi jopa tappaa"

Savonlinnan seurakunta on asettanut varoituskylttejä hautausmailleen. Puihin on kertynyt paljon lunta, mikä taivuttaa oksia vaarallisesti.

hautausmaat
Varoituskyltti Talvisalon hautausmaalla
Savonlinnan seurakunta varoittaa, että Talvisalon hautausmaan puista voi pudota oksia lumikuorman takia. Kati Rantala / Yle

Savonlinnan seurakunta kehottaa siirtämään hautausmailla vierailut myöhempään ajankohtaan. Harvinainen varoitus päätettiin antaa, koska puista putoavat oksat aiheuttavat välittömän vaaran hautausmailla liikkuville.

Seurakunta on asettanut varoituskylttejä eri hautausmaiden porteille. Esimerkiksi Talvisalossa ja Kerimäellä hautausmaiden puut ovat isoja, ja niiden oksille on kertynyt paljon lunta.

– Tilanne on tosi paha. Lunta on ennätyksellisen paljon, ainakin puoli metriä oksien päällä. Koska juuri oli kovat pakkaset, puut ovat myös hyvin hauraita, ja niistä tippuu isoja oksia, kertoo Savonlinnan seurakunnan ylipuutarhuri Pasi Inkinen.

Hautausmaalle kannattaa seurakunnan mukaan suunnata seuraavan kerran vasta, kun puiden lumikuorma on hellittänyt. Ylipuutarhuri Inkinen sanoo, että viime päivinä on jo sattunut vaaratilanteita.

– Henkilökunta joutuu olemaan hautausmaalla esimerkiksi kaivamassa hautoja, ja siellä on tullut pahoja läheltä piti -tilanteita. Toivomme, että ihmiset eivät nyt kävisi hautausmaalla. Emme voi kieltää kulkemista tai sulkea hautausmaita.

Katse ylös, neuvoo puutarhuri

Seurakunnalla on vastuu hautausmaiden käytävien kunnossapidosta myös talvisaikaan, ja hautauksia tehdään säässä kuin säässä. Saattoväen pitää päästä haudoille.

– Henkilökunta jatkaa tavalliseen tapaan töitä, mutta heitä on varoitettu, että eivät menisi sellaisten puiden alle, jossa on vaarallisia, paksun lumen alla roikkuvia oksia. Jos reiden paksuinen oksa tulee alas, se voi jopa tappaa.

Inkinen kertoo, ettei ole yli kahdenkymmenen vuoden ylipuutarhurin pestinsä aikana nähnyt vielä tällaista talvea. Tilannetta on seurattu seurakunnassa talven mittaan, ja jo aiemmin hautausmailla kävijöitä on varoiteltu asiasta.

Sydäntalven aikaan hautausmailla kävijöiden määrä vähenee yleensäkin kylmyyden ja lumen takia, mutta ahkerimpia kävijöitä talvi ei haittaa. Toisaalta koululaiset saattavat käyttää hautausmaita läpikulkureittinä.

– Olen huomannut, että kyllä ne jotka lukevat varoituslapun, alkavat katsella ylöspäin, eivätkä mene puiden alle suoraan. Läheskään kaikki eivät kuitenkaan huomaa varoituksia.