Millaisen kevytauton saisi uuden mopoauton hinnalla, 13 000 eurolla? Elisa Grönman, 15, tutustui vaihtoehtoihin

Yhdeksäsluokkalaiselle on tärkeää, että menopelissä on kunnon poppivehkeet.

mopoautot
Elisa Grönman hymyilee Renault Clion ratin takana.
15-vuotias Elisa Grönman ratin takana.Salli Koivunen / Yle

Monen 15 ikävuoden saavuttavan nuoren mieltä kaivertaa sama kysymys: hankkiako mopoauto vai kevytauto? Kysymys muuttui ajankohtaiseksi joulukuussa, kun eduskunta hyväksyi ajokortti- ja ajoneuvolain muutoksen.

Porilainen Elisa Grönman, 15, haaveilee mopoautosta. Usean ystävän kotipihasta sellainen jo löytyy. Vaikka nuori pysyy skootterillaan hyvin ystäviensä nelipyörien perässä, taittaa hän valtaosan matkoistaan talvisaikaan kävellen.

– Olen kaatunut skootterillani kerran, silloin kun liukkaat ajokelit alkoivat. En uskalla ajaa sillä talvisin, Grönman kertoo katsoessaan kauhistellen tammikuun pakkasessa ohi viilettävää mopoa.

Hänen on määrä aloittaa ensi syksynä ammatilliset opinnot, jolloin koulumatka kasvaa noin kuudella kilometrillä. Hän toivoo tuolloin saavansa oman mopoauton.

Autojen parissa työskentelevä isä on kuitenkin ehdottanut tyttärelleen malttamista marraskuulle, jolloin lakimuutos astuu voimaan ja kevytauton hankkiminen on mahdollista.

Mutta millaisen kevytauton uuden mopoauton hinnalla, noin 13 000 eurolla saisi? Tuleva kuljettaja lähti selvittämään asiaa porilaisiin autoliikkeisiin.

Tällaisen kevytauton saa noin 13 000 eurolla: Ford Fiesta 2016, ajettu 33 000 kilometriä, Peugeot 208 2018, ei ajettuja kilometrejä, Renault Clio 2016, ajettu 49 000 kilometriä

Manuaalivaihteiden käyttöä pitää opetella

– Tässä on niin paljon enemmän kaikkea, kuin mopoautossa! Elisa Grönman huudahtaa istahtaessaan Peugeot 208 -henkilöauton rattiin.

Auton valkoisena hohtava väri miellyttää ja vaihdekepin R-merkintä on tuttu, mutta kolmas poljin herättää kysymyksiä. Automaattivaihteisena auto maksaisi yli 20 000 euroa.

– Ehkä voisin harkita manuaalivaihteista kevytautoa, jos siinä säästää tuhansia euroja. Uskon, että oppisin vaihteiden käytön nopeasti, jos pääsisin harjoittelemaan, hän pohtii.

Elisa Grönman istahti Ford Fiestan rattiin.
Salli Koivunen / Yle

Yhdeksäsluokkalainen pitää itseään turvallisena kuljettajana.

– Olen tosi tarkka liikennesäännöistä ja nopeusrajoituksista. Vaikka kevytauto kulkisi kuuttakymppiä, ajaisin silti varmasti todella varovaisesti. Vilkun käyttökin tulee minulta aina ihan automaattisesti.

Värillä ja musiikkivehkeillä on väliä

Elisa Grönman haaveilee menopelistä, joka olisi väriltään musta tai valkoinen.

– En haluaisi liian värikästä mopoautoa tai kevytautoa. Väri on tärkeä kriteeri, tyttö toteaa.

Hän nyrpistää hieman nenäänsä seuraavalle autoehdokkaalle, punaiselle Renault Clio -farmariautolle.

– Ajatus siitä, että näin suuri auto kulkee vain 60 kilometriä tunnissa, tuntuu vähän hassulta. Tämähän on ihan oikea auto, ei mikään pikkuauto, hän pohtii ja loikkaa ratin taakse.

Renault Clion virta-avain on suuri laatta.
Renault Clion virta-avain on nuoren mielestä erikoinen, mutta kokonsa ansiosta pysyisi varmasti tallessa.Salli Koivunen / Yle

Renaultin kosketusnäyttö saa nuorelta kehuja. Hän testaa auton Bluetooth-yhteyttä puhelimellaan, ja pian autossa raikaa Ariana Granden uutuuskappale 7 Rings.

– Loistavat poppivehkeet ja helppo käyttää! Kunpa tämä auto vain olisi musta tai valkoinen.

Mopoautojen viat pelottavat

Autoihin tutustuessaan Elisa Grönman lähettää kuvia yksityiskohdista ystävilleen Snapchat-viestisovelluksessa.

– Hekin sanoivat, että hienoja ovat.

Hän pohtii, olisiko kevytautossa vähemmän vikoja kuin ystävien mopoautoissa.

– Ne ovat usein huollossa kolareiden tai muiden vikojen vuoksi. Monella myös jäätyy usein bensatankin korkki kiinni, se vähän pelottaa. Olisi ahdistava tilanne, kun ei pääsisi tankkaamaan.

Pienikokoisessa Ford Fiesta -henkilöautossa ongelma on ratkaistu työnnettävällä Easy Fuel -tankilla.

– Tämä on aika kiva. Paitsi, että tämäkin on punainen, ja tykkäsin siitä aiemmasta kosketusnäytöstä.

Elisa Grönman kurkistaa Ford Fiestan konepellin alle.
Kurkistus konepellin alle. Vaikka sisältö näytti ensin vieraalta, tulivat pesuneste- ja jäähdytysnestesäiliöt sekä öljytikku nopeasti tutuksi.Salli Koivunen / Yle

Kevytautovaihtoehtojen koko yllätti

Elisa Grönman tankkaa skootteriaan viikossa noin 15 eurolla. Ystävien mopoautojen tankkiin sujahtaa viikossa dieseliä yleensä noin 20 euron edestä.

– Minulla on jonkin verran säästöjä ja yritän päästä kesätöihin, joten uskon, että rahat riittäisivät kevytautonkin bensoihin, 15-vuotias pohtii.

Elisa Grönman viestittelee ystäviensä kanssa autoja katsellessaan.
Kaverit saavat reaaliaikaiset päivitykset Snapchatin välityksellä autokauppakierrokselta.Salli Koivunen / Yle

Tutustuttuaan kolmeen kevytautovaihtoehtoon, tuleva kuljettaja ei enää ole täysin varma mopoautohaaveistaan.

– Luulin ensin, että niiden pitäisi olla paljon pienempiä. Ajatukseni ovat muuttuneet ehkä vähän niin, että voisin harkitakin jopa tuota kevytautoa, mutta en vielä tiedä varmaksi. Se nähdään sitten loppuvuodesta.