Ruokavirasto: Puolan rikollisen teurastamon lihaa ei ole päätynyt kuluttajille asti

Viraston tämänhetkisen tiedon mukaan Suomeen on tuotu vain 46 kiloa Puolan laittomiin teurastuksiin liitettyä, pakastettua lihaa.

Ruoan turvallisuus
Teurastamolla leikataan juuri teurastettua lihaa.
AOP

Ruokaviraston mukaan Puolan rikollisen teurastamon lihaa ei ole päätynyt kauppaan eikä kuluttajille. Sen mukaan koko erä hävitetään.

Viraston tämänhetkisen tiedon mukaan Suomeen on tuotu vain 46 kiloa Puolan laittomiin teurastuksiin liitettyä, pakastettua lihaa. Toinen, pienempi erä on käännytetty matkalla Suomeen, eikä sitä ole otettu vastaan.

Ruokavirasto on pyytänyt Puolalta täsmennystä sen aiempaan ilmoitukseen, jonka mukaan Suomeen toimitettu lihamäärä olisi ollut 250 kiloa.

Puolan viranomaiset kertoivat tänään torstaina, että laittomasti teurastettujen sairaiden nautojen lihaa on päätynyt yhteensä kymmeneen muuhun EU-maahan: Suomeen, Unkariin, Viroon, Romaniaan, Ruotsiin, Espanjaan, Liettuaan, Portugaliin ja Slovakiaan.

Puolalaisviranomaisten mukaan lihaa vietiin EU-maihin yhteensä noin 2 700 kiloa.

Lihaskandaalin keskiössä olevien yhtiöiden toiminnasta on aloitettu Puolassa rikostutkinta. Asiaa alettiin selvittää, kun puolalainen kanava TVN julkaisi salaa kuvattua materiaalia, jossa sairaita nautoja vietiin teuraalle.

Lue myös:

Laittomasti teurastettua lihaa tuotu Puolasta noin 250 kiloa

Puolalaisteurastamon sairaat eläimet lopetettu ja rikoksista epäillyt otettu kiinni – selvitys lihan mahdollisesta tuonnista Suomeen kesken

Lähteet: Reuters, AP