Herätys: Lentotullissa epäilyksiä valvonnan lepsuudesta, Riihimäellä evakuoitiin kerrostalo, suomalainen tuhlaa hurjasti vettä ulkomailta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Vuoden Tullikoira 2017 on jo eläkkeelle siirtynyt labradorinnoutaja Merjatuulian Elosalama "Urho".
Jukka Pätynen / Kennelliitto

Lentotullin työntekijöillä epäilyksiä valvonnan laadusta

Helsinki-Vantaan lentotullissa keskustellaan työvoiman riittävyydestä. Osa henkilökunnasta epäilee valvonnan laatua, mutta johdon mukaan lentotulli ei vuoda. Tulli hakee lisää tehoa valvontaan uudesta tekniikasta.

Asukkaat evakuoitiin kerrostalopalosta Riihimäellä

Riihimäki
Kerrostaloasunnossa paloi aamuyöllä Riihimäen Tellustiellä.Timo Leponiemi / Yle

Riihimäellä paloi huoneisto kerrostalon neljännessä kerroksessa aamuyöllä.

Talon kaikki asukkaat jouduttiin evakuoimaan ja siirrettiin yöpymään viereiseen kouluun savuhaittojen vuoksi. Vielä tuntemattomasta syystä alkaneessa palossa ei ollut loukkaantuneita.

Tiedätkö, mistä vesijalanjälkesi koostuu?

Vesihanan alla juomalasi
Yle

Lähes puolet suomalaisten vesijalanjäljestä tulee maan rajojen ulkopuolelta. Vesijalanjälki kertoo, paljonko maailman vesivaroja on käytetty tuotteen valmistukseen. Esimerkiksi litraan olutta tarvitaan liki 300 litraa vettä, suurin osa siitä on niin sanottua piilovettä.

Venezuela valvoo toimittajia tiukasti ja saattaa puuttua työhön kovalla kädellä

Vapaaksi päästetyt toimittajat kertoivat kokemuksistaan medialle.
Vapaaksi päästetyt toimittajat kertoivat kokemuksistaan medialle. Maija Salmi / Yle

Poliittiseen kaaokseen ajautuneesta Venezuelasta raportointi ei ole helppoa. Alkuviikosta maassa pidätettiin ulkomaisia toimittajia, jotka olivat julkaisseet uutisia Venezuelan presidentiksi reilu viikko sitten julistautuneesta opposition Juan Guaidósta. Ylen toimittaja Maija Salmi kirjoittaa täällä, mitä pidätetyt toimittajat kertovat kokemuksistaan. Venezuelan viranomaisten otteet ovat Salmellekin tuttuja.

Osallistu Ylen vaalikoneen tekemiseen

Vaalimainoksia Helsingissä, kuntavaalit 2017
Henrietta Hassinen / Yle

Yle julkaisee maaliskuussa eduskuntavaalien vaalikoneen. Koneeseen tulevien väittämien työstäminen on loppusuoralla. Nyt pyydämme kysymysten muotoilussa teidän eli yleisön apua. Vastaa ja kerro, mitä mieltä olet eri väittämistä.

Alkuun poutaa, viikonloppuna etelästä lumipyryä

perjantain sääkartta
Yle

Sää on aluksi suurelta osin poutaista. Etelässä ja lännessä pilvisyys on runsasta, idässä ja pohjoisessa pilvipeite repeilee. Perjantai-illan aikana lounaaseen yltää etelästä lumisateita. Lauantaiyön aikana hajanainen lumisadealue liikkuu maan länsiosan yli pohjoiseen. Suurimmassa osassa maata on kuitenkin vielä poutaista.

Lauantai-illan ja sunnuntaiyön aikana voimakas matalapaine lähestyy ja leviää etelä- ja keskiosaan Suomea. Lunta tulee sakeasti ja enimmillään sitä kertynee jopa 20–30 senttiä. Etelässä sateet ovat sunnuntaina osin vetisiä.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.