EU alkaa johtaa kansainvälistä kontaktiryhmää Venezuelan kriisin ratkomiseksi

Ryhmälle on annettu kolmen kuukauden määräaika. EU:n ulkoministerit keskustelivat myös mahdollisista uusista pakotteista presidentti Nicolás Maduron hallintoa vastaan.

Venezuela
Guaidó pitää puhetta. Taustalla näkyy väkijoukkoa ja Venezuelan lippu.
Euroopan parlamentti ilmoitti torstaina, että se pitää Venezuelan parlamentin puhemiestä Juan Guaidóa Venezuelan väliaikaisena presidenttinä.Miguel Gutierrez / EPA

EU on suostunut johtamaan yhteysryhmää Etelä-Amerikan maiden kanssa Venezuelan kriisin ratkomiseksi, EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini kertoo.

EU:n ulkoministerit keskustelivat Venezuelan tilanteesta Romanian pääkaupungissa Bukarestissa.

Ryhmän on määrä tavata ensi kertaa ensi viikolla. Siihen kuuluvat ainakin Britannia, Ranska, Saksa, Bolivia ja Ecuador. Tavoitteena on saada neuvoteltua Venezuelaan uudet presidentinvaalit.

Ryhmä lopettaa työnsä 90 päivän jälkeen, ellei edistystä ole saavutettu. EU on myös valmis asettamaan uusia pakotteita Venezuelan hallinnolle.

Aiemmin torstaina Euroopan parlamentti tunnusti parlamentin puhemiehen, oppositiojohtaja Juan Guaidón Venezuelan virkaatekeväksi presidentiksi.

Juan Guaidó syyttää turvallisuusjoukkojen uhanneen hänen perhettään. Guaidó sanoi, että poliisin pelätyn erikoisyksikön agentit olivat käyneet häneen kotonaan ja kysyneet hänen vaimoaan.

Yhdysvallat on varoittanut presidentti Nicolás Maduron hallintoa vakavista seurauksista, jos se vahingoittaa Yhdysvaltain tukemaa Guaidóa.

Venezuelan syyttäjänviranomaiset ovat määränneet Guaidón matkustuskieltoon ja jäädyttäneet hänen tilinsä.

Venezuela vapautti journalisteja

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Venezuelan hallinto on vapauttanut pidättämiään ulkomaisia journalisteja: kaksi ranskalaista, kaksi kolumbialaista ja yhden espanjalaisen toimittajan.

Kaikkiaan kymmenen ulkomaista toimittajaa on pidätetty Venezuelassa viime päivinä.

Ranskalaisen TMC-kanavan Quotidien-ohjelma kertoi aiemmin torstaina, että kaksi Venezuelassa pidätettyä ranskalaista journalistia on vapautettu ja he palaavat pian Pariisiin. Journalistit pidätettiin tiistaina.

Espanjan hallitus on vahvistanut, että kolme EFE-uutistoimistolle työskentelevää journalistia, siis kaksi Kolumbian ja yksi Espanjan kansalainen, ja heidän paikallinen autonkuljettajansa on vapautettu.

Päivitetty kello 22.43 tietoja journalistien vapautuksista. Lisätty 1.2. kello 18.04 täsmennys, että puhe on nimenomaan presidentinvaaleista.

Aiheesta aiemmin:

Ulkomaisia toimittajia pidätetty Venezuelassa – EU vaatii vapauttamista 31.1.2019

"Taistelu vapaudesta on alkanut" – presidentti Trump osoitti tukensa Venezuelan Guaidolle 31.1.2019

Venezuelaiset palasivat kaduille – Caracas täyttyi mielenosoittajista, sotilailta vaaditaan tukea 30.1.2019

Yle Venezuelassa: Caracasilaisessa slummissa asuva Luis uskoi ennen sosialismiin, nyt hän marssii opposition riveissä 28.1.2019

Lähteet: AFP, Reuters