1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kansainväliset pakotteet

Britannia, Saksa ja Ranska esittelivät kauppamekanismin Yhdysvaltain Iran-pakotteiden välttämiseksi

Järjestelmän tarkoitus on suojata Iranin kanssa kauppaa käyviä EU-maiden yhtiöitä Yhdysvaltain pakotteilta. EU yrittää pitää Iranin kanssa tehdyn ydinsopimuksen hengissä.

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian, Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt ja Saksan ulkoministeri Heiko Maas esittelivät uuden kanavan kaupan käymiseksi Iranin kanssa. Kyseessä on ensimmäinen konkreettinen askel Yhdysvaltain Iran-pakotteita vastaan. Kuva: Robert Ghement / EPA

Ranska, Britannia ja Saksa yrittävät elvyttää kauppasuhteita Iraniin Yhdysvaltain tiukkojen pakotteiden varjossa.

Maat esittelivät torstaina mekanismin, jolla on tarkoitus suojata Iranin kanssa kauppaa käyviä EU-maiden yhtiöitä Yhdysvaltain rangaistukselta.

– Tämä on poliittinen teko, Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian sanoi toimittajille EU-ulkoministerin kokouksessa Bukarestissa.

– Se on ele eurooppalaisten yhtiöiden suojelemiseksi.

EU-maat yrittävät pitää Iranin kanssa solmitun ydinsopimuksen elossa Yhdysvaltain vastustuksesta huolimatta.

Kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump irrotti maansa ydinsopimuksesta ja palautti pakotteensa Iranille, myös monet muiden maiden yhtiöistä vetäytyivät Iranin markkinoilta.

Yhtiöille on nimittäin riskinä, että kauppa Iranin kanssa voisi sulkea niiltä pääsyn Yhdysvaltain markkinoille ja rahoitukseen.

Talousvaikeuksien keskellä Iranin viranomaiset ovat uhanneet vetäytyä ydinsopimuksesta ja jälleen lisätä uraanin rikastamista, ellei tilanteeseen saada helpotusta.

Iranille luvattiin sopimuksessa, että vastineena ydinohjelmansa rajoittamisesta siihen kohdistuvia pakotteita lievennetään. Nämä talousedut eivät nyt toteudu.

Epävarmaa on yhä, miten Yhdysvallat reagoi EU-maiden luomaan mekanismiin ja uskaltavatko eurooppalaisyhtiöt oikeasti käyttää sitä.

Kanava pakotteiden välttämiseksi

INSTEX-järjestelmässä eurooppalaiset ja iranilaiset yhtiöt voisivat tehdä eräänlaista vaihtokauppaa ja välttää siten riskialttiit suorat rahoituskontaktit ja dollarin käytön kaupoissa.

Yhtiö rekisteröidään Ranskaan, kolme maata rahoittavat sitä yhdessä, sitä johtaa saksalainen pankkialan asiantuntija ja Britannian edustaja johtaa sen hallintoneuvostoa.

Kunnianhimon tasoa on laskettu. Alkuun tarkoitus olisi helpottaa lähinnä elintarvikkeiden, lääkkeiden ja terveydenhuollon tarvikkeiden myyntiä Iraniin.

– INSTEX tukee laillista eurooppalaista kauppaa Iranin kanssa ja keskittyy aluksi Iranin väestölle välttämättömimpiin aloihin, maiden ulkoministerit kertoivat julkilausumassaan.

INSTEX ei ole vielä toiminnassa. Ranskalainen hallituslähde kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Iranin on luotava vastaavanlainen yhtiö INSTEXin vastinkappaleeksi. Alkuun mekanismi on tarkoitettu pienille ja keskisuurille yrityksille.

– Meidän on yritettävä vähentää Trumpin päätöksen seurauksia, lähde sanoi.

– Tämä ei ole ensisijaisesti kaupallinen siirto vaan strateginen.

Yhdysvallat: Ei vaikuta Iran-painostukseen

Iranin hallitus piti uutista INSTEX-mekanismin luomisesta ensimmäisenä askeleena, kun taas Yhdysvallat sanoi, että mekanismilla ei ole suurta merkitystä Iranin painostukseen.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti seuraavansa tarkasti INSTEXin toimintaa.

– Kuten presidentti on tehnyt selväksi, yhtiöt, jotka jatkavat pakotteiden alaista toimintaa Iranin kanssa ottavat riskin vakavista seuraamuksista, Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti julkilausumassaan.

Tämä voi siis tarkoittaa, että näiltä yhtiöiltä evätään pääsy Yhdysvaltain rahoitusjärjestelmään ja mahdollisuus tehdä kauppaa Yhdysvaltain tai yhdysvaltalaisten yhtiöiden kanssa.

Donald Trumpin hallinto katsoo, että ydinohjelmasta neuvoteltu sopimus on liian edullinen Iranille eikä oikeasti estä maata havittelemasta ydinasetta.

Sopimuksen toteutumista valvova kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on tähän asti raportoinut Iranin noudattaneen sopimusta, ja tällä viikolla arvioon yhtyivät myös Yhdysvaltain tiedusteluelimet.

Trump kutsui Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisia naiiveiksi ja kehotti heitä palaamaan koulun penkille.

Aiheesta aiemmin:

Trump suivaantui USA:n tiedustelupomoille: "Heidän pitäisi palata koulun penkille" 30.1.2019

Yhdysvaltain tiedustelujohtaja eri mieltä Trumpin kanssa Pohjois-Koreasta, Iranista ja Isisistä 30.1.2019

EU-mailta pakotteita Iranin tiedustelupalvelulle – taustalla jopa neljä murhahanketta Euroopassa 8.1.2019

Iran on testannut Yhdysvaltojen mukaan keskimatkan ohjuksia – Iranille on asetettava uusia pakotteita tämän vuoksi 3.12.2018

Iran kertoo etsivänsä kiertotien Yhdysvaltojen pakotteille – "Olemme taloussodassa kiusantekijän kanssa" 5.11.2018

Trumpin pakotteet ajoivat suomalaisyritykset Iranista – Paikallisiin raaka-aineisiin luottava kolmioleipätehdas sinnittelee sijoillaan 3.11.2018

Iranin ylin johtaja: Jos ydinsopimus ei palvele tarkoitustaan, voimme jättää sen 29.8.2018