1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Koomikko nousi Ukrainan presidentinvaalikisan kärkeen – esitti presidenttiä suositussa tv-sarjassa

Näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Volodymyr Zelensky ohitti kyselyissä istuvan presidentin Petro Porošenkon ja entisen pääministerin Julija Tymošenkon.

Ukraina
Joukko ihmisiä seisoo pitkässä jonossa ja pitelee Ukrainan lipun väreissä olevaa pitkää kangasta.
Ukrainalaiset muodostivat 22. tammikuuta symbolisen ihmisketjun Dneprjoen ylittävälle sillalle juhlistaakseen vuonna 1919 tapahtunutta itäisen ja läntisen Ukrainan yhdistymistä. Se tosin jäi sotien myllerryksessä tuolloin lyhytaikaiseksi. Maaliskuun presidentinvaaleissa ukrainalaiset saattavat yllättää perinteisen poliittisen eliitin.Sergey Dolzhenko / EPA

Ukrainan presidentinvaalikilvan johtoon on uusimpien kyselyiden mukaan noussut tv-tähti Volodymyr Zelensky.

Presidenttiä suositussa tv-sarjassa näytellyt Zelensky on ohittanut kyselyissä entisen pääministerin Julija Tymošenkon ja istuvan presidentin Petro Porošenkon.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros pidetään Ukrainassa 31. maaliskuuta.

Riippumattoman Razumkov-tutkimuslaitoksen kyselyssä 23 prosenttia vastaajista kannatti Zelenskyä, kun taas Porošenko sai 16,4 prosentin ja Tymošenko 15,7 prosentin kannatuksen.

Rating-mittauslaitoksen kysely (siirryt toiseen palveluun) taas antoi Zelenskylle 19 prosentin, Tymošenkolle 18,2 ja Porošenkolle 15,1 prosentin kannatuksen.

"Presidentti" pyrkii presidentiksi

41-vuotiaan Zelenskyn gallup-suosion taustalla vaikuttavat hänen uransa tv-esiintyjänä ja näyttelijänä ja toisaalta kansalaisten turhautuminen maan perinteiseen poliittiseen eliittiin.

Zelensky on näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja.

Hän on esiintynyt myös Ukrainan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa.

Zelensky esitti presidenttiä vuonna 2015 alkaneessa suositussa satiirisessa sarjassa Sluha Narodu (Kansan palvelija (siirryt toiseen palveluun)), jossa nuori historianopettaja yhtäkkiä voittaa presidentinvaalit haukuttuaan internetissä levinneellä videolla hallinnon korruptiota.

– Kun äänestäjät ovat kyllästyneitä nykyisiin poliitikkoihin ja talouden edistyksen puutteeseen, Zelensky voi aiheuttaa yllätyksen, Penta-tutkimuslaitoksen analyytikko Volodymyr Fesenko arvioi uutistoimisto AP:lle.

Kansalaiset eivät luota poliitikkoihin

Turhautumista perinteisiin poliitikkoihin selittää kansalaisten väsymys talousvaikeuksiin ja sitkeään korruptioon. Ukrainan talous on koko Neuvostoliiton jälkeisenä aikana kehittynyt heikosti, ja vallakkaat bisnesryhmät ovat jakaneet talouden hyödyt keskenään.

Vuosien 2013–2014 kansannousu presidentti Viktor Janukovytšin hallintoa vastaan sisälsi toiveen muutoksesta, mutta luvatut korruptionvastaiset uudistukset ovat edenneet hitaasti Porošenkon kaudella, ja Venäjän painostus on osaltaan painanut taloutta.

Jännitystilalle Venäjän-suhteissa ei näy loppua. Viime aikoina välejä ovat kiristäneet muun muassa Mustanmeren laivastoselkkaus ja Moskovan patriarkaatista itsenäisen ortodoksikirkon perustaminen Ukrainaan.

Venäjä miehitti vuonna 2014 Krimin niemimaan ja lietsoi ja tuki Itä-Ukrainassa separatismia. Itä-Ukrainaan sittemmin neuvoteltua tulitaukoa rikotaan käytännössä päivittäin.

Lähteet: AP, Tass

Lue seuraavaksi