Trump tapasi Kiinan varapääministerin: "Upeaa edistystä" – Myös Kiinalta kehuja

USA:lla ja Kiinalla on kuukausi aikaa löytää kauppasopu.

kauppasopimukset
Trump tapasi Hen torstaina Valkoisessa talossa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasi Kiinan varapääministerin Liu Hen torstaina Valkoisessa talossa. JIM LO SCALZO / AOP

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppaneuvotteluissa on nähty upeaa edistystä, sanoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump torstaina. Trump kommentoi tilannetta maiden delegaatioiden kaksipäiväisten neuvottelujen päätteeksi Washingtonissa.

Varapääministeri Liu Hen johtama Kiinan delegaatio luki Trumpille presidentti Xi Jinpingin lähettämän kirjeen. Siinä Xi sanoi, että maiden suhteet ovat kriittisessä vaiheessa ja että hän toivoo osapuolten voivan jatkaa työntekoa keskinäisen kunnioituksen merkeissä.

Yhdysvallat ja Kiina yrittävät saada aikaan kauppasopimuksen ennen maaliskuun alkua, jolloin Yhdysvallat on uhannut nostaa tuontitullejaan 10 prosentista 25 prosenttiin. Tullit kohdistuvat 200 miljardin dollarin arvoiseen osuuteen kiinalaistuonnista.

Kauppasodan syvenemisen pelätään horjuttavan entisestään maailmantaloutta. Yhdysvaltain puolelta neuvotteluja johtava Robert Lighthizer sanoi torstaina, että vaikka neuvotteluissa tapahtui edistystä, on edessä vielä paljon työtä.

Trump sanoi aiemmin torstaina haluavansa kauppasopimuksen, joka avaa Kiinan markkinat kunnolla.

– Minun täytyy tehdä kunnon diili. Minun täytyy avata Kiina. Olemme avoinna heille, joten heidän täytyy olla avoinna meille. Siitä tulee hyvin kattava sopimus. Me katamme kaiken.

Trump totesi, että lopullisen diilin aikaansaaminen vaatii todennäköisesti tapaamista hänen ja Xin välillä. Presidenttien tapaamisesta ei kuitenkaan vielä ole sovittu.

Myös Kiina kehui

Yhdysvaltojen lisäksi myös Kiina on kehunut Washingtonissa käytyjen kauppaneuvottelujen kulkua. Kiinan valtion uutistoimisto Xinhuan mukaan Yhdysvaltojen ja Kiinan neuvottelijat ovat saaneet aikaan tärkeää edistymistä.

Osapuolten keskustelut olivat vilpittömiä, tarkkoja ja hedelmällisiä, uutistoimisto siteerasi kiinalaisdelegaatiota.

Maiden delegaatiot neuvottelivat Washingtonissa kaksi päivää.

Lähteet: AFP