Ylen toimittaja Venezuelasta: Olisin voinut olla yksi pidätetyistä

Toimittaja voidaan pidättää Venezuelassa ilman syytä koska ja missä tahansa, kirjoittaa Caracasista toimittaja Maija Salmi.

Venezuela
Toimittajana työskentely on Venezuelassa haastavaa.
Toimittajana työskentely on Venezuelassa haastavaa.Maija Salmi / Yle

CARACAS Torstaiaamuna puhelimeni soi.

Venezuelalaisen mediatoimistoni johtaja soittaa ja varoittaa minua lähtemästä suunnitellulle juttukeikalle. Tarkoitukseni on ollut mennä presidentti Nicolás Maduron sosialistipuolueen järjestämään tilaisuuteen kuuntelemaan hänen kannattajiensa mietteitä presidentinpalatsi Mirafloresin lähistölle.

Myöhään keskiviikkoiltana kuulen, että Venezuelassa on pidätetty chileläisiä toimittajia. Ennen mediatoimiston johtajan puhelua en kuitenkaan tiedä, että 48 tunnin aikana pidätettyjä toimittajia on yhteensä jo 11.

Heidän joukossaan on muun muassa kolme espanjalaisen uutistoimisto EFE:n toimittajaa, joista yhden olen tavannut ohimennen muutamaa päivää aiemmin järjestetyssä mielenosoituksessa.

Aamun edetessä uutisissa kerrotaan, että EFE:n toimittajat on pidätetty sen jälkeen, kun he ovat julkaisseet uutisia Venezuelan presidentiksi reilu viikko sitten julistautuneesta opposition Juan Guaidósta.

Maduron hallinnon turvallisuuspalvelun agentit ovat tulleet hakemaan toimittajat hotellista ja vieneet heidät turvallisuuspalvelun Sebinin pidätyskeskukseen.

Yksi pidätetyistä on kolumbialainen valokuvaaja, joka pidätettiin, kun hän on otti kuvaa seinässä olevasta graffitista.

Monet pidätetyistä toimittajista ovat työskennelleet presidentinpalatsin lähistöllä, jonne olen itsekin suunnitellut lähteväni. Nyt suunnitelmiin tulee kuitenkin muutos ja päätän jättää juttukeikan väliin.

Uutistoimisto EFE:n edustaja puhui medialle pidätettyjen toimittajien tilanteesta.
Uutistoimisto EFE:n edustaja puhui medialle pidätettyjen toimittajien tilanteesta. Maija Salmi / Yle

Venezuelassa toimittaja voi joutua pidätetyksi missä vain ja koska tahansa, mutta Mirafloresin alue ja muut, sosialistihallinnolle tärkeät kaupunginosat ovat kaikista riskialttiimpia paikkoja.

Niissä partioivat poliisien ja sotilaiden lisäksi hallinnon värväämät siviilipukuiset vartijat, jotka tarkkailevat kaikenlaista epäilyttävää toimintaa. Lienee turha mainita, että epäilyttäväksi toiminnaksi lasketaan etenkin journalismi. Tämän olen saanut huomata itse myös edellisellä juttumatkallani.

Tuolloin poliisit kiinnostuivat minusta, kun tein reportaasia passia jonottavista venezuelalaisista ja juttupaikalta tuli kirjaimellisesti lähes lentävä lähtö.

Selvisin tilanteesta kuitenkin säikähdyksellä. Nyt pidätetyillä toimittajilla ei ole ollut yhtä hyvä tuuri.

Torstaiaamuna toimittajien kohtalosta liikkuu ristiriitaista tietoa.

Joidenkin lähteiden mukaan osa heistä on vapautettu ja karkotettu maasta. Toiset ovat edelleen pidätettyinä.

Puoliltapäivin Mirandan kaupunginosassa sijaitsevalla Parque Cristal -aukiolla järjestetään mielenilmaus pidätettyjen toimittajien vuoksi.

Aukiolle saapuu runsas määrä toimittajia ja monet tekevät suoraa lähetystä paikan päältä.

Paikalla oli runsaasti mediaa.
Paikalla oli runsaasti mediaa.Maija Salmi / Yle

Venezuelan toimittajien ammattiliitto SNTP on laatinut kirjelmän, jossa vaaditaan työrauhaa sekä hallintoa lopettamaan pidätykset ja vapauttamaan pidätetyt toimittajat.

SNTP:n yleissihteeri Marco Ruiz vastaa toimittajien kysymyksiin pidätyksiin liittyen. Hän kertoo, että kaksi pidätetyistä on ranskalaisia, yksi espanjalainen, kaksi kolumbialaista, kaksi chileläistä ja neljä venezuelalaista. Suurin osa heistä on työskennellyt kansainväliselle medialle.

Venezuelan toimittajien ammattiliiton edustaja Marco Ruiz kertoi, että osa toimittajista on edelleen pidätettynä.
Venezuelan toimittajien ammattiliiton edustaja Marco Ruiz kertoi, että osa toimittajista on edelleen pidätettynä. Maija Salmi / Yle

Hän kertoo myös, että viimeisen kuukauden aikana Venezuelassa työskenteleviä toimittajia kohtaan on tehty 40 hyökkäystä, joista 19 on pidätyksiä.

Maassa on vankilassa edelleen esimerkiksi saksalainen toimittaja, jota syytetään vakoilusta.

Ruizin mukaan nyt pidätetyistä toimittajista osa on vapautettu ja osa karkotettu.

Karkotettuihin kuuluvat esimerkiksi chileläiset ja ranskalaiset.

Sen sijaan EFE:n toimittajat on vapautettu eikä heitä ole aiemmin kerrotusta informaatiosta poiketen karkotettu.

He ilmestyvät myös Parque Cristal -aukiolle kertomaan pidätyksistä. Paikalla on tungosta, kun toimittajat haastattelevat toimittajia.

Valokuvaaja Leonardo Muñoz oli pidätettynä 12 tuntia.
Valokuvaaja Leonardo Muñoz oli pidätettynä 12 tuntia. Maija Salmi / Yle

EFE:n kolumbialaiset toimittajat Leonardo Muñoz ja Mauren Barriga kertovat, että heihin ei kohdistettu väkivaltaa ja toistaiseksi he saavat jatkaa työskentelyä Venezuelassa.

Barrigan mukaan pidätyskeskuksessa heitä ei myöskään suljettu selliin, vaan heitä pidettiin suljettujen ovien takana toimistossa.

Kolumbialainen toimittaja Mauren Barriga kertoi yksityiskohtia pidätyksestä.
Kolumbialainen toimittaja Mauren Barriga kertoi yksityiskohtia pidätyksestä. Maija Salmi / Yle

Toimittajien ammattiliiton yleissihteeri Marco Ruiz kuitenkin muistuttaa, että läheskään aina turvallisuuspalvelun viranomaiset eivät ole yhtä helläkätisiä.

Usein toimittajille ei anneta mahdollisuuksia ilmoittaa omaisilleen pidätyksistä, asianajajaa voi olla mahdoton saada eikä pidätettyjen olinpaikkaa kerrota.

Väkivallan uhka on suuri etenkin mielenosoituksissa.

Itse jouduin ensimmäisellä juttumatkallani Venezuelaan todistamaan kansalliskaartin harjoittamaa väkivaltaa.

Olin syksyllä 2017 tekemällä juttua mielenosoituksessa, kun moottoripyörillä paikalle saapuneet kansalliskaartin jäsenet saapuivat hajottamaan väkijoukkoa.

He heittivät väkijoukon keskelle kyynelkaasupommin, joka sokaisi minut ja aiheutti tukehtumisen tunteen. Tällä kertaa mielenosoittajia ja joukossa olleita toimittajia ei onneksi tulitettu kumiluodeilla, ja selvisin yhteenotosta ilman fyysisiä vammoja.

Toisinkin olisi voinut käydä.

Parque de Cristal -aukiolla tapaan venezuelalaisen videokuvaaja Ademar Donan, joka joutui niin ikään vuoden 2017 mielenosoituksissa hallinnon joukkojen väkivallan kohteeksi.

Hallituksen joukot hyökkäsivät videokuvaaja Ademar Donan kimppuun vuoden 2017 mielenosoituksissa.
Hallituksen joukot hyökkäsivät videokuvaaja Ademar Donan kimppuun vuoden 2017 mielenosoituksissa. Maija Salmi / Yle

Dona kertoo, kuinka häntä hakattiin niin voimakkaasti, että hän sai lievän kallonmurtuman.

Siksi Venezuelassa työskentelevien toimittajien vakiovarusteisiin kuuluvat kypärä, luotiliivit ja kaasunaamari. Niiden turvin myös minä suuntaan opposition kannattajien lauantaiseen suurmielenosoitukseen, johon odotetaan osallistuvan satoja tuhansia presidentti Maduroa vastustavia kansalaisia

Nähtäväksi jää, miten hallinto suhtautuu tällä kertaa mielenosoittajia ja paikan päällä raportoivia toimittajia kohtaan.

Vapaaksi päästetyt toimittajat kertoivat kokemuksistaan medialle.
Vapaaksi päästetyt toimittajat kertoivat kokemuksistaan medialle. Maija Salmi / Yle

Lue lisää:

Ulkomaisia toimittajia pidätetty Venezuelassa – EU vaatii vapauttamista

"Taistelu vapaudesta on alkanut" – presidentti Trump osoitti tukensa Venezuelan Guaidolle

Venezuelaiset palasivat kaduille – Caracas täyttyi mielenosoittajista, sotilailta vaaditaan tukea

Venezuelan presidentti Maduro venäläismedialle: Olen valmis uusiin parlamenttivaaleihin, kiitän Putinia tuesta

Yle Venezuelassa: Caracasilaisessa slummissa asuva Luis uskoi ennen sosialismiin, nyt hän marssii opposition riveissä