1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Libanoniin uusi hallitus kuukausien väännön jälkeen – pienellä maalla raskaat velat ja miljoona syyrialaispakolaista

Iranin tukema shiialainen Hizbollah-järjestö saa lisää valtaa.

Ulkomaat
Pääministeri Saad Hariri otti selfien journalistien kanssa presidentinpalatsissa Beirutissa 31. tammikuuta.
Pääministeri Saad Hariri otti selfien journalistien kanssa presidentinpalatsissa Beirutissa 31. tammikuuta.Wael Hamzeh / EPA

Libanonissa on viimein saatu kasaan uusi hallitus. Kahdeksan kuukautta kestäneet neuvottelut herättivät huolta maan talouden romahtamisesta, mutta torstai-iltana sovun julistettiin viimein syntyneen.

Maan pääministerinä jatkaa kolmatta kauttaan sunniväestöön kuuluva Saad Hariri, mutta Iranin tukema shiialainen Hizbollah saa lisää valtaa. Se saa haltuunsa esimerkiksi terveysministeriön eli yhden suurimmista. Yhdysvallat pitää Hizbollahia edelleen terroristijärjestönä.

Libanonin hallinnon merkittävimmät tehtävät on suunniteltu tasapainottamaan maan uskonnollisten ja poliittisten ryhmien voimasuhteita. Pääministeri on aina sunnimuslimi, parlamentin puhemies shiia ja presidentti maroniittikristitty.

Tällä kertaa vaikeinta oli löytää paikka hallituksesta sunnimuslimien ryhmälle, joka on liittoutunut Hizbollahin kanssa.

Sisäministeriksi ensi kertaa nainen

Naispuolisia ministereitä uudessa hallituksessa on neljä, edellisessä oli vain yksi. Muun muassa sisäministeriöstä ja sisäisestä turvallisuudesta vastaa nyt nainen, Raya al-Hassan. Myös naisasioista vastaavaksi ministeriksi nimitettiin tällä kertaa nainen, Violette Safadi.

Uuden hallituksen myötä Libanonilla on mahdollisuus saada miljardien dollarien edestä avustusrahoja ja tukilainoja, joka luvattiin viime huhtikuussa kansainvälisessä konferenssissa Pariisissa.

Libanonin talous ehti nousta jaloilleen maassa 13 vuotta sitten käydyn sodan jälkeen, mutta naapurimaa Syyrian sisällissota on vaikeuttanut jälleen tilannetta. Runsaan neljän miljoonan asukkaan Libanoniin on arvioitu tulleen jopa miljoona syyrialaista pakolaista.

Libanon on yksi maailman velkaantuneimpia maita. Julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen on eri arvioiden mukaan 141–155 prosenttia. Työttömyys nousi jo muutama vuosi sitten 20 prosenttiin.

Libanonissa virisi vakava poliittinen kriisi toissa vuonna, kun pääministeri Hariri matkusti yllättäen Saudi-Arabiaan ja ilmoitti eroavansa. Libanonissa Haririn epäiltiin joutuneen vangiksi, ja Saudi-Arabia ja Hizbollah puhuivat jopa sodan julistamisesta.

Lue lisää:

Ylen reportaasi: Monet syyrialaiset voisivat nyt palata kotiin, mutta moni valitsee silti hökkelikylän naapurimaassa

Lähi-idässä Syyrian pakolaiset pelkäävät pakkopalautuksia – "En voi lähteä takaisin, minut pidätettäisiin heti"

Libanonin pääministeri al-Hariri: Libanonilaisten tulisi kääntää katse sisäänpäin 23.11.2017

Toimittajalta: Pelastakaa sotamies Saad – ja koko Libanon 17.11.2017

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi