1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelä-Savossa pakkanen teki jäistä aiempaa paksumpia, ei vahvempia

Odotettavasti on edelleen runsaasti lumisateita, joten teräsjään osuus ei todennäköisesti kasva.

Lyhyet
Railoja järven jäässä
Maarit Piri-Lahti / Yle

Etelä-Savossa jäät ovat paksuuntuneet, mutta eivät erityisemmin vahvistuneet. Ely-keskuksen mukaan viimeaikaiset pakkasjaksot eivät lisänneet teräsjään paksuutta.

Järvien kannet jäätyivät enimmäkseen jään päällä olevasta vesisohjosta, ja lumikerrokset ovat muuttuneet kohvajääksi.

Jäänpaksuuden erot vesistön eri osissa ovat edelleen suuria, joten jäillä liikkujien tulee olla varovaisia. Vaikka rannalla jäätä on jo paikoin tukevasti, etenkin suurempien järvien selkävesillä jää voi olla edelleen heikkoa.

Kohvajäätä on edelleen runsaasti. Ely-keskuksen mittauspisteillä Pertunmaalla Peruvedellä ja Mäntyharjulla Pyhävedellä kohvajään osuus on keskimäärin puolet teräsjään paksuudesta. Mäntyharjun Korpijärvellä ja Mikkelin Ristiinassa Yövedellä kohvajäätä on lähes puolet enemmän kuin kestävää teräsjäätä.

Teräsjään paksuus vaihteli ely-keskuksen mittauspisteillä viimeisimmissä mittauksissa kahdeksan ja 24 senttimetrin välillä. Ohuinta jää oli Korpijärvellä.

Kaikissa mittauspaikoissa oli jään päällä vesi- ja kohvakerros, ja Mikkelin Ristiinassa Yövedellä kerroksia oli useita. Kohvakerroksen vahvistuminen kantoi kävelijän jo kaikissa mittauskohteissa eli noin sadan metrin päässä rannasta.

Jään kokonaispaksuus oli ohuimmillaan 27 senttimetriä ja paksuimmillaan 44 senttimetriä.

Odotettavasti on edelleen runsaasti lumisateita, joten teräsjään osuus ei todennäköisesti kasva. Sen sijaan kohvajään osuuden odotetaan kasvavan edelleen.

Lue myös:

Sohjoa, kohvaa ja suuria vaihteluita paksuudessa – järvien jäät heikkoja Etelä-Savossa

Lue seuraavaksi