1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Moni kärsii kovista kuukautiskivuista, vaikka apua olisi saatavilla – Oysissa työryhmä, joka kehittää kipuja aiheuttavan endometrioosin hoitoa

Kivuliaiden kuukautisten hoito on kehittynyt huomattavasti viime vuosien aikana.

Oulu
Kuukautiskipu voi olla infernaalinen ja verrattavissa kivultaan sydäninfarktiin.
Paulus Markkula / Yle

Moni kärsii kivuliaista kuukautisista vaikka apua olisi saatavilla. Kuukautiskivut voivat pahimmillaan aiheuttaa oksentelua, huimausta, päänsärkyä, ripulia ja kivultaan sydäninfarktiin verrattavia vatsakramppeja.

Valtaosa kuukautiskivuista on kuitenkin nykyisin hoidettavissa. Oulun yliopistollisen sairaalan gynekologi Outi Uimari kertoo, että kuukautiskipujen hoitamattomuus johtuu usein siitä, että naiset eivät välttämättä itse osaa hakeutua lääkärin vastaanotolle arvioon.

Kivuliaiden kuukautisten hoito on kehittynyt huomattavasti viime vuosien aikana. Uutta tietoa on saatu esimerkiksi endometrioosista, joka on merkittävin kuukautiskipuja aiheuttava sairaus.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on toiminut moniammatillinen endometrioosityöryhmä kahden ja puolen vuoden ajan. Kivuliaita kuukautisia ja lapsettomuutta aiheuttavaa endometrioosia voi esiintyä jo pian kuukautisten alkamisen jälkeen, toisin kuin aikaisemmin on uskottu.

Endometrioosi-diagnoosin saamiseen kuluu kuitenkin yleensä 7–9 vuotta, koska naiset eivät hakeudu ajoissa lääkäriin ja eivätkä lääkärit välttämättä osaa tunnistaa sairautta.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)

Otsikkoa korjattu 1.2.2019 kello 10:54. Otsikossa luki aiemmin, että Oysissa työryhmä, joka tutkii kipuja aiheuttavaa endometrioosia. Korjattu otsikkoon, että Oysissatyöryhmä, joka kehittää kipuja aiheuttavan endometrioosin hoitoa.

Lue seuraavaksi