EU-komission Vilén: Lappi voisi vielä saada EU-kokouksia

Jari Vilénin mukaan Lapissa voisi järjestää esimerkiksi liikenteeseen ja ympäristöön liittyviä EU-virkamiesten kokouksia.

Jari Vilén
EU-komission arktisten asioiden neuvonantaja Jari Vilén
EU-komission arktisten asioiden neuvoantaja Jari Vilén suorassa radiolähetyksessä Yle Rovaniemen studiossa.Perttu Ruokangas / Yle

EU-komission arktisten asioiden neuvonantaja Jari Vilén toivoo, että Lapissa voitaisiin sittenkin järjestää EU-kokouksia Suomen seuraavalla puheenjohtajakaudella.

Aiemmin on kerrottu, että EU-puheenjohtajakauden ministerikokoukset pidetään Helsingissä. Esimerkiksi edellisellä EU-puheenjohtajakaudella Lapissa järjestettiin seitsemän EU-kokousta, muun muassa puolustusministerien kokoontuminen Kittilän Levillä lokakuussa 2006.

Vilén ehdottaa, että seuraavien eduskuntavaalien jälkeen valittava uusi hallitus harkitsisi kokousten pitämistä muuallakin kuin Helsingissä.

– Yksi esimerkki on virkamieskokoukset. Puheenjohtajuus ei ole vain ministerien vaan siihen liittyy kymmenet, jopa sadat virkamieskokoukset Brysselissä ja Suomessa. Niiden kustannukset ja turvajärjestelyt ovat pienempiä kuin ministerikokouksissa, Vilén sanoo.

Liikenne- ja ympäristökokouksia Lappiin?

Hänen mukaansa esimerkiksi liikenneyhteyksiin ja ympäristöön liittyviä kokouksia voisi järjestää Lapissa. Vaikka virkamieskokouksissa ei tehdä päätöksiä, niissä valmistellaan asioita päätöksentekijöitä varten.

– Lyhyellä kokemuksellani komissiossa olen nähnyt, että virkamiehillä on keskeinen rooli suunnan ohjaamisessa ja jatkuvuuden turvaamisessa. Sen takia olisi tärkeää, että myös heillä olisi entistä laajempi käsitys ja ymmärrys muun muassa Lapista. Puhuttu sana on toinen, itse koettu ja nähty on toinen.

Jari Vilén vierailee parhaillaan Rovaniemellä. Hän osallistuu torstaina Lapin liiton seminaariin.

Vilén on entinen diplomaatti, kansanedustaja ja ministeri, joka on syntynyt Kemissä ja asui aikanaan pitkään Rovaniemellä.

Suomen kausi EU-puheenjohtajana alkaa ensi heinäkuussa ja kestää kuluvan vuoden loppuun asti. Edellisen kerran Suomi oli EU:n puheenjohtajamaana vuosina 2006 ja 1999.

KORJATTU: Levin puolustusministerikokous pidettiin 2006, ei 2016.