Venezuelan oppositiojohtaja Guaidó vetoaa Venäjään ja Kiinaan – syyttää myös poliisia perheensä ahdistelusta

Guaidó aikoo myös koetella Venezuelan armeijan tukea Madurolle.

Juan Guaidó
Juan Guaidó puhui medialle kotitalonsa edessä Caracasissa 31. tammikuuta. Vasemmalla vaimo Fabiana Rosales ja sylissä tytär Miranda.
Juan Guaidó puhui medialle kotitalonsa edessä Caracasissa 31. tammikuuta. Vasemmalla vaimo Fabiana Rosales ja sylissä tytär Miranda.Federico Parra / AFP

Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut Juan Guaidó pitää vallan vaihtumista maassa myös Venäjän ja Kiinan etuna. Maat ovat Venezuelan suurimpia velkojia ja pysyneet istuvan presidentin Nicolás Maduron tukena.

– Venäjälle ja Kiinalle sopii parhaiten, että maa on vakaa ja valta vaihtuu. Maduro ei suojele Venezuelaa eikä kenenkään sijoituksia, Guaidó sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Guaidó kertoo olleensa yhteydessä sekä Kiinan että Venäjän hallintoon. Yhdysvallat ja joukko muita maita on tunnustanut Guaidón Venezuelan johtajaksi. Euroopassa Britannia, Ranska, Saksa ja Espanja ovat aikoneet toimia samoin, ellei Maduro ilmoita uusista presidentinvaaleista ennen viikonloppua.

Lupaa lääketoimituksia

Venezuelan valtiolliset elimet, armeija mukaan lukien, ovat toistaiseksi pysyneet uskollisina Madurolle.

Uutistoimisto AP:n haastattelussa Guaidó kertoo aikovansa toimittaa naapurimaiden avustuksella lääketoimituksia eri puolille Venezuelaa. Presidentti Maduro on aiemmin kieltäytynyt ottamasta vastaan humanitaarista apua. Venezuelassa on paikoin vakava pula ruuasta ja elintärkeistä lääkkeistä.

Guaidón mukaan Venezuelan armeijan on nyt päätettävä, salliiko se avun toimittamisen perille vai pysyykö se Maduron tukena.

Guaidó piti torstaina myös puheen Venezuelan pääkaupungin Caracasin yliopistossa. Guaidó muun muassa pyysi hallintoa jättämään hänen perheensä rauhaan.

Hänen mukaansa Venezuelan poliisin erikoisjoukot ovat käyneet uhkailemassa hänen vaimoaan pariskunnan kotona. Guaidó sanoi pitävänsä viranomaisia vastuullisina, jos "vauvalle tapahtuu jotain". Guaidólla ja hänen vaimollaan on noin 1,5-vuotias tytär. Venezuelan poliisi on kiistänyt tiedot.

Lue lisää:

Ylen toimittaja Venezuelasta: Olisin voinut olla yksi pidätetyistä

EU alkaa johtaa kansainvälistä kontaktiryhmää Venezuelan kriisin ratkomiseksi

"Taistelu vapaudesta on alkanut" – presidentti Trump osoitti tukensa Venezuelan Guaidolle

Venezuelaiset palasivat kaduille – Caracas täyttyi mielenosoittajista, sotilailta vaaditaan tukea

Venezuelan presidentti Maduro venäläismedialle: Olen valmis uusiin parlamenttivaaleihin, kiitän Putinia tuesta

Venezuelassa korkein oikeus kielsi oppositiojohtajan poistumisen maasta ja jäädytti tämän pankkitilit

Lähteet: Reuters, AP, AFP