1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urakkatyö

Päävedenpuhdistamon saneeraus on maksanut Tampereelle ainakin 27 miljoonaa euroa, ja taas tuli miljoona lisää – vuosien kiistaan sopu

Tampereen Vesi maksaa lisää urakoitsijoille.

urakkatyö
Kaupinojan vedenpuhdistamo
Kaupinojan vedenpuhdistuslaitos tuottaa tamperelaisille talousvettä Näsijärvestä.Terri Niemi / Yle

Tampereella on päästy sopuun pitkässä kiistassa päävedenpuhdistamon saneerauksesta.

Tampereen Vesi ja Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksen saneerausta urakoinut konsortio ovat päässeet sopimukseen urakkaa koskevista erimielisyyksistä. Konsortioon kuuluvat Econet Group Oy, Are Oy ja Alasen Rakennus Oy.

Tampereen Vesi maksaa urakkasopimuksen viimeisenä maksueränä Econetille 850 000 euroa sekä Arelle viimeisenä maksueränä ja hyväksytyistä lisätöistä 134 500 euroa.

Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksen saneeraus jatkuu Tampereen Veden mukaan suunnitelmien mukaan.

Yle kertoi marraskuussa, että päävedenpuhdistamon saneeraus on maksanut Tampereelle jo 27 miljoonaa euroa.

Tampereen Vesi kiisteli vuosia urakoitsijan kanssa siitä, kuka on vastuussa saneerauksen epäonnistumisesta. Vesilaitoksen mukaan rakennusyhtiö Econetin johtaman konsortion toimituksessa oli huomattavia puutteita.

Econetin mielestä saneerauksen virheet liittyivät Tampereen Veden erikseen tilaamaan veden selkeytysjärjestelmään. Econet vaati Tampereen Vedeltä lähes kahta miljoonaa euroa. Sovussa määrä kutistui alle puoleen.

Toinen päävedenpuhdistuslaitos

Erityistilintarkastuksen (siirryt toiseen palveluun) perusteella vuoden 2018 maaliskuun loppuun mennessä vedenpuhdistuslaitoksen rakentamiseen oli kulunut 26,6 miljoonaa euroa.

Marraskuussa arvioitiin, että ongelmien vuoksi tamperelaisten veronmaksajien rahaa voi palaa vielä miljoonia euroja enemmän.

Laitoksen saneeraus jatkuu. Laitoksella tehdän koeajoja, joiden aikana prosessi testataan.

Laitos tulee valmistuttuaan toimimaan Tampereen Veden toisena päävedenpuhdistuslaitoksena.

– Tämä lisää merkittävästi vedentuotannon toimintavarmuutta niin tavanomaisissa huoltotilanteissa kuin erilaisissa häiriö- ja poikkeustilanteissa, kun käytössä on kaksi toisensa korvaavaa laitosta, Tampereen Vesi sanoo tiedotteessa.

Saneerauksen piti valmistua jo kaksi ja puoli vuotta sitten. Kaupinojan laitos on tuottanut kuitenkin selvästi vähemmän vettä kuin sen pitäisi.

Lue:

Päävedenpuhdistamon saneeraus on maksanut Tampereelle jo 27 miljoonaa euroa – urakkaa valvonut yritys sai uuden sopimuksen kilpailuttamatta

Syytökset kovenevat Tampereen tulevan päävedenottamon viivästyneessä peruskorjauksessa – ”Miksi saamme lukea tästä ensimmäisen kerran julkisuudesta?”

Tarkastusraportti listaa lukuisia epäonnistumisia Tampereen Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksen saneerauksessa

Tampereen Veden entinen toimitusjohtaja ei saanut vastuuvapautta – Syynä päävedenpuhdistamon massiiviset ongelmat

Lue seuraavaksi