Hyppää sisältöön

Suomalainen sai harvinaisen tilaisuuden seurata Nasan huippututkimusta Marsissa – jokainen kivi käännetään elollista etsiessä

DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalilla esillä oleva dokumentti tutkailee Mars-planeetan kartoittamista. Suomalainen dokumentintekijä sai harvinaisen tilaisuuden tutustua Nasan huippuluokan avaruustekniikkakeskukseen ja sen tutkijoiden työhön.

Marsin pintaa
Tuore suomalaisdokumentti paljastaa Mars-planeetan tutkimuksen yksityiskohtia.

Luotainmönkijä kulkee Mars-planeetan pinnalla kuvaamassa maaston kiviä. Mönkijää ohjaa Nasan huippulaboratorion Jet Propulsion Laboratoryn tutkija. Hän tuntee kartoitetun osan Marsista kuin omat taskunsa.

Tutkimukseen valittuja kiviä tarkastellaan kaikista kulmista, kertoo Mars kuvien takaa -dokumentin ohjaaja Minna Långström.

Tutkija Vandana Verma voi tarkastella kuukauden ajan yhtä kiveä. Siinä oppii tuntemaan kiven muodon jokaisesta suunnasta.

Geologit ja astrobiologit tutkivat työkseen Marsin kiviä tarkkaan. Harva pääseen seuraamaan suuren tutkijayhteisön työtä. Laitteet ovat monimutkaisia ja tutkimus vaatii tuhansien ihmisten työpanoksen. Aikaa ei liikene juuri muuhun kuin itse työhön. Siksi dokumentaristi Minna Lågströmin keräämä kuvamateriaali on ainutlaatuista.

– He haluavat myös rauhoittaa yhteisön. Siksi ulkopuolisten on vaikea päästä tutkimuskeskukseen. Edes yhdysvaltalainen televisio ei saa siellä juuri aikaa.

Vandana Verma ohjaa työssään Mars-mönkijöitä. Kuva: Napafilms Oy

Robottimönkijät etsivät orgaanista materiaalia

Långström pääsi harvojen joukkoon tutustumaan Nasan Mars-työhön. Asuessaan aikoinaan Yhdysvalloissa hän tutustui robotiikkaa opiskelevaan Vermaan, joka myöhemmin päätyi tekemään töitä Mars-tutkimusohjelmaan. Verma on ohjannut muun muassa Curiosity-mönkijää, kun se laskeutui Marsiin. Curiosity-prosessia seuratessaan Långström kiinnostui Mars-tutkimuksesta elokuva-aiheena ja otti yhteyttä Vermaan.

Dokumentissa seurataan 17-kameraista robottimönkijää. Eri kameroita käytetään eri asioiden tutkimiseen.

– Tutkimuskeskuksessa tehdään monenlaista tutkimusta, josta ehdin näkemään vain osan. Nyt keskityin lähinnä kuvien käyttöön tutkimuksessa. Tutkijat etsivät erityisesti orgaanisia materiaaleja. Niiden löytyminen viittaisi siihen, että siellä on ollut elämää aikaisemmin.

Mönkijöiden kanssa on omat kommelluksena ja ongelmansa. Marsin äärimmäiset olosuhteet rikkovat tutkimuslaitteistoa. Marsissakin voidaan kärsiä rengasrikko, jonka korjaaminen ei ole yksinkertainen juttu.

Marsia tutkitaan mönkijöiden avulla. Kuva: Napafilms Oy

Totuus kuvien takana kiinnostaa

Långström on töissään kiinnostunut kuvista. Ohjaaja kiinnostaa, mitä voimme tietää kuvien ja datan kautta maailmasta ja toisistamme.

– Viimeisen 20 vuoden aikana on tapahtunut suuri vallankumous. Kuvat ovat yleistyneet aiempaa enemmän. On varmasti universaali ilmiö pohtia, miten suhtautua kuviin ja niiden totuusarvoon.

Mars kuvien takaa -dokumentti nähdään DocPoint-elokuvafestivaaleilla ja myöhemmin Ylen kanavilla.