Yle Venezuelassa: Äiti ikävöi poikaansa, joka tuskin palaa – "Hänelle ei ole täällä tulevaisuutta"

Slummissa asuva Nancy Escalona elättää itsensä myymällä suolaa ja mehujäätä. Presidentiksi julistautuneen Juan Guaidón odotetaan elvyttävän Venezuelan talouden.

Venezuela
 Nancy Escalona pitää yhteyttä poikansa kanssa puhelimella. Viime aikoina se on ollut vaikeaa, sillä yhteydet eivät toimi kunnolla.
Nancy Escalona pitää yhteyttä poikansa kanssa puhelimella. Viime aikoina se on ollut vaikeaa, sillä yhteydet eivät toimi kunnolla.Maija Salmi / Yle

CaracasKulman takaa ilmestyy farkkuihin ja raidalliseen t-paitaan pukeutunut nainen. Ostoskärryä perässään vetävä Nancy Escalona on ollut ostamassa vihanneksia ja hedelmiä.

– Niitä sai halvalla tien varresta, Escalona sanoo ja kutsuu sisälle Pinto Salinasin slummissa sijaitsevaan, savitiilestä ja aaltopellistä rakennettuun kotiinsa.

Supermarkettien hinnat ovat monien venezuelalaisten ulottumattomissa. Siksi kansalaiset etsivät elintarvikkeita teiden varsille pystytetyistä, epävirallisista kojuista, joissa niitä myydään edullisemmin.

Maan minimipalkka on tällä hetkellä noin 18 000 bolivaria eli arviolta kuusi dollaria (5,5 euroa). Esimerkiksi omenat ovat luksustuote, joista voi joutua maksamaan useita dollareita – jos niitä sattuu löytämään.

Hintojen nousu on seurausta hyperinflaatiosta, joka oli viime vuoden lopussa yli miljoona prosenttia. Monien kauppojen hyllyt ovat edelleen tyhjiä ja hinnat nousevat lähes päivittäin.

Ihmiset syövät sitä, mihin heillä on varaa ja mitä sattuvat löytämään. Usein ei mitään.

Jo vuonna 2017 kolme neljästä venezuelalaisesta kertoi laihtuneensa kriisin seurauksena. Aliravitsemus on etenkin lasten ongelma.

Pojan kuva on kiinnitetty olohuoneen vitriinin oveen.
Pojan kuva on kiinnitetty olohuoneen vitriinin oveen.Maija Salmi / Yle

Poika etsii Espanjasta parempaa elämää

Nancy Escalonan taloudellinen tilanne on heikentynyt viimeisten kuukausien aikana.

Hänen toinen poikansa työskenteli ulkomaisten televisioyhtiöiden palveluksessa Venezuelasta käsin ja pystyi auttamaan äitiään taloudellisesti. Kolme kuukautta sitten hän jätti kotimaansa, kuten moni muukin venezuelalainen on tehnyt.

Työtä Espanjasta ei ole vielä löytynyt, sillä poika odottaa poliittista turvapaikkaa eikä hänellä ole siksi työlupaa.

– Poikani pelkäsi turvallisuutensa puolesta ja myös minä pelkäsin, että hän joutuu työnsä vuoksi ongelmiin, Escalona sanoo ja kertoo, että hänen poikansa yritettiin tappaa.

Toimittajien tilanne on maassa heikko. Hallintoa kritisoivia toimittajia vangitaan ja uhkaillaan.

Sosialistihallinto on käytännössä lakkauttanut kaikki maan kriittiset mediat.

Maan ainoan riippumattoman sanomalehden El Nacionalin paperiversion painaminen lopetettiin viime vuoden lopussa hallinnon painostuksen vuoksi. Suuri osa edelleen netissä ilmestyvän lehden toimittajista asuu maanpaossa.

Lisäksi Caracas on yksi maailman väkivaltaisimmasta kaupungeista. Kaupungissa tehdään noin 111 murhaa 100 000 asukasta kohden (siirryt toiseen palveluun).

Pyykit on pesemättä, sillä pyykinpesuaine on liian kallista.
Pyykit on pesemättä, sillä pyykinpesuaine on liian kallista.Maija Salmi / Yle

Pyykkiä ei voi pestä

Ikävä saa Nancy Escalonan itkemään. Vaatimattoman olohuoneen vitriinin oveen on kiinnitetty nyt 33-vuotiaan pojan valmistujaiskuva. Kiharapäinen poika katsoo kameraan onnellinen hymy huulillaan.

–Oli todella rankkaa, kun hän kertoi lähtevänsä. Emme ole koskaan olleet erossa, hän sanoo ja johdattaa savitiilitalon yläkerrassa sijaitsevaan pojan huoneeseen.

Pitkällä käytävällä matkalla huoneeseen odottaa valtava pyykkivuori. Escalona kertoo, ettei hänellä ole varaa ostaa pyykinpesuainetta. Lisäksi sitä ei välttämättä edes ole saatavilla.

 Nancy Escalonan kioskissa myydään  muun muassa suolaa, jota on vaikea löytää kohtuuhinnalla Venezuelassa.
Nancy Escalonan kioskissa myydään muun muassa suolaa, jota on vaikea löytää kohtuuhinnalla Venezuelassa.Maija Salmi / Yle

Venezuelassa on pulaa kaikesta vessapaperista lääkkeisiin. Presidentti Nicolás Maduron kaudella maan oma tuotanto on käytännössä pysähtynyt kokonaan ja kaikki tuodaan ulkomailta.

Pojan huoneessa on kaikki tavarat paikoillaan.

– En ole halunnut koskea mihinkään. Joskus tulen tänne, kun ikävä iskee.

Ikävöivä äiti ei usko, että poika palaa Venezuelaan.

– Ei täällä ole hänelle tulevaisuutta niin kauan kuin Maduro on vallassa.

Escalonan kaltaisia äitejä on Venezuelassa paljon. Ulkomaille ovat lähteneet etenkin nuoret.

Maailman pakolaisjärjestön mukaan 30-miljoonan asukkaan Venezuelan kansalaisista kolme miljoonaa on jättänyt kotimaansa viimeisten viiden vuoden aikana.

Lue juttu: Tuhannet pakenevat Venezuelasta Brasiliaan ja jäävät jumiin eristyneelle rajaseudulle – Onnekkaimpia pakolaisia lennätetään parempien työmahdollisuuksien äärelle

Nainen pitää kiinni rautakalterista ja katsoo kameraan.
Nancy Escalona ei usko, että hänen poikansa palaa kotiin Espanjasta.Maija Salmi / Yle

Oppositio epäilyttää

Venezuelasta on tullut maa, jossa onnekkaimmat elävät ulkomailla elävien sukulaisten rahalähetysten turvin. Datos-tilastoyhtiön viime vuonna tekemän kyselyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) 14 prosenttia venezuelalaista saa rahalähetyksiä ulkomailta.

Escalona sinnittelee toistaiseksi jatkuvasti nousevien elinkustannusten kanssa.

Olohuoneen pöydällä on pieniä pusseja, joihin on kirjoitettu sal, suolaa.

Escalona pitää kotonaan pientä kioskia, jossa hän myy suolan lisäksi ostamistaan hedelmistä tehtyjä mehujäitä ja vihanneksia.

– Katso nyt täällä ei ole mitään. Ei lihaa, ei ruokaa, hän sanoo ja avaa jääkaapin oven.

Ihmisiä ja autoja talojen välissä.
Maija Salmi / Yle

Escalona saa ostaa valtiolta niin kutsuttuja CLAP-laatikoita, joissa on markkinahintoja edullisempia, säänneltyjä elintarvikkeita. Aiemmin laatikon sai kuukausittain, mutta kriisin seurauksena laatikot ovat pienentyneet eikä niitä saa enää yhtä usein.

Lisäksi nykyhallinto kiristää niiden avulla kannatusta itselleen. Kiristäminen on tarpeen, sillä Maduron kannatus makaa pohjamudissa.

Esimerkiksi toukokuisissa vaaleissa ihmiset saivat tekstiviestejä, joissa kerrottiin, että ruoka-apua ei enää saa, jos ei äänestä Maduroa.

Escalona toivoo Maduron valtakauden loppumista. Silti hän suhtautuu epäillen myös presidentiksi julistautuneeseen opposition Juan Guaidóon.

– Oppositio lupaa paljon, mutta kun luotamme heihin, he kääntävät meille selkänsä. Ehkä Guaidó on erilainen, Escalona miettii.

Mikäli Guaidó onnistuu syrjäyttämään Nicolás Maduron hänen haasteenaan on Venezuelan talouden elvyttäminen.

Se ei käy yhdessä yössä.

 Pinto Salinasin slummissa elämä on taistelua päivästä toiseen. Myös täällä odotetaan, että Nicolas Maduro syöstään vallasta.
Pinto Salinasin slummissa elämä on taistelua päivästä toiseen. Myös täällä odotetaan, että Nicolas Maduro syöstään vallasta.Maija Salmi / Yle

Voit kommentoida artikkelia kello 22 asti.

Katso Ulkolinjan dokumentti Yle Areenasta: Pako tuhotusta maasta

Lue myös:

Kuinka kaksi itsevaltaista johtajaa saivat öljymahdin 20 vuodessa polvilleen – Mistä Venezuelan kaaos kumpuaa?

Yle Venezuelassa: Caracasilaisessa slummissa asuva Luis uskoi ennen sosialismiin, nyt hän marssii opposition riveissä

Ylen toimittaja Venezuelasta: Olisin voinut olla yksi pidätetyistä

Venezuelaiset palasivat kaduille – Caracas täyttyi mielenosoittajista, sotilailta vaaditaan tukea

Yle Venezuelassa: Caracas hiljentyi protestien jälkeen, mutta moni uskoo niiden jatkuvan – ”Tämä on vasta alkua”

Kaaokseen vajonneessa Venezuelassa voi yhä elää kuin kuningas – juhlat vain on järjestettävä sähköaitojen takana