Keskustelu vanhustenhoidosta horjuttaa hallitusta – Jännittävä äänestys eduskunnassa ensi viikon perjantaina

Opposition tekemästä välikysymyksestä keskustellaan keskiviikkona, ja hallituksen luottamus punnitaan tasan viikon kuluttua.

vanhustenhoito
Oppositiopuolueet jättivät välikysymyksen vanhustenhoidon tilasta eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulomäelle (oik) Helsingissä perjantaina 1. helmikuuta
Oppositiopuolueet jättivät välikysymyksen vanhustenhoidon tilasta eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulomäelle (oik) Helsingissä perjantaina 1. helmikuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Koko oppositio on tehnyt Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle välikysymyksen vanhustenhoidosta. Sipilän hallituksella on eduskunnassa tukenaan enää niukka enemmistö ja ensi perjantain luottamuslauseäänestyksestä on tulossa hyvin jännittävä.

Eduskunnan äänestyksissä Sipilän hallituksen takana on 102 kansanedustajaa, kun eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) ei voi äänestää.

Hallituksen rivit ovat rakoilleet. Viimeksi hallituspuolue sinisten kansanedustaja Maria Lohela loikkasi entisen kokoomusedustajan Harry Harkimon Liike Nyt -ryhmän riveihin. Lohela oli tänään esittelemässä opposition yhteistä välikysymystä.

Kokoomuksen kansanedustajat Elina Lepomäki ja Susanna Koski ovat kertoneet äänestävänsä hallituksen maakunta-sotea vastaan. Opposition vanhustenhoitoa koskevan välikysymyksen yhtenä kärkenä on sote-uudistuksen arvostelu.

SDP, perussuomalaiset, vihreät, vasemmistoliitto, RKP, kristillisdemokraatit, Liike Nyt ja tähtiliikkeen Paavo Väyrynen kysyvät hallitukselta muun muassa, miksi hallitus haluaa sote-uudistuksessa pirstoa nykyisen palvelujärjestelmän ja tuoda tilalle vaikeasti ohjattavan ja valvottavan monituottajamallin?

Marin: SDP valmis vastuuseen aina

Tiedotustilaisuudessa oppositioryhmiltä kysyttiin, miten ne ovat varautuneet siihen, että hallitus kaatuisi perjantain luottamuslauseäänestyksessä. Edessä olisivat silloin hallitusneuvottelut vielä ennen huhtikuun eduskuntavaaleja.

– Sosiaalidemokraatit ovat valmiita vastuuseen aina, vastasi välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin. Hän toimii SDP:n sijaisjohtajana puheenjohtaja Antti Rinteen tällä tietoa helmikuun lopulle jatkuvan sairausloman aikana.

Lue myös:

Toimittajalta: Tein juttua Esperin ongelmista jo 10 vuotta sitten – joko nyt on aika ottaa vanhat ihmiset vakavasti