1. yle.fi
  2. Uutiset

"Rauha perustuu siihen, että rajaa ei ole" – Herättäisikö sopimukseton brexit Pohjois-Irlannin uinuvat haamut?

Brittihallitus lähettää Pohjois-Irlantiin lisää poliiseja levottomuuksien varalta.

Brexit
Poliiseja Belfastissa, Pohjois-Irlannissa.
Britannia varautuu mahdollisiin brexit-levottomuuksiin lähettämällä poliisivahvistuksia Pohjois-Irlantiin.Kevin Scott / EPA

Pohjois-Irlannin väkivaltainen historia on jälleen noussut Britannian tuskaisen EU-eroprosessin suurimmaksi kipukohdaksi.

Pääministeri Theresa Maylla tuntuu olevan ylitsepääsemättömiä vaikeuksia saada parlamenttia hyväksymään EU:n kanssa neuvoteltua brexit-sopimusta. Mutta Britannian EU-eron määräaika 29. maaliskuuta lähestyy.

Kukaan ei tunnusta haluavansa Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan väliin niin sanottua kovaa rajaa, jonka sopimukseton brexit toisi tullessaan. Siihen kuitenkin valmistaudutaan rajan molemmin puolin.

Brittilehti The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Irlanti aikoo palkata maaliskuun loppuun mennessä 400 uutta tullivirkailijaa, jotta kauppa Britannian ja Irlannin välillä sujuisi myös jatkossa.

Britannian puolestaan kerrotaan (siirryt toiseen palveluun) varautuvan mahdollisiin levottomuuksiin lähettämällä Pohjois-Irlantiin Englannista ja Skotlannista lähes 1 000 poliisia.

Eikö asiasta jo kertaalleen sovittu?

Kyllä. EU ja Britannian pääministeri Theresa May sopivat Pohjois-Irlannin rajasta marraskuussa aikaansaadussa brexit-sopimuksessa.

Niin sanotun (siirryt toiseen palveluun)backstop-järjestelmän tarkoituksena on taata, että raja pysyy avoimena, vaikka Britannia ja EU eivät onnistuisi sopimaan asiasta kahden vuoden siirtymäajan aikana.

Britannian parlamentin alahuone ei kuitenkaan ole suostunut ainakaan toistaiseksi hyväksymään sopimusta. Viime viikolla se päätti lähettää Mayn Brysseliin hakemaan backstopille vaihtoehtoja.

EU tosin sanoo, ettei se ole valmis enää neuvottelemaan asiasta.

Miten sopimukseton brexit vaikuttaisi Pohjois-Irlannissa?

Jos tai kun Britannia eroaa EU:sta, Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välisestä rajasta tulee EU:n ulkoraja.

Tähän asti tavarat ja palvelut ovat kulkeneet kahden EU-maan välillä ilman rajoituksia. Mutta jos Britannia eroaa EU:sta ilman kattavaa kauppasopimusta, tilanne muuttuu.

– Silloin Pohjois-Irlanti ei olisi enää osa EU:n sisämarkkinoita eikä tulliliittoa, vaan tullimuodollisuudet tarkastuksineen on toteutettava, sanoo Eurooppaoikeuden professori Jukka Snell Turun yliopistosta.

Tien vieressä on kyltti, jossa vastustetaan kovaa EU-rajaa Irlantiin. Vieressä on tienviitat vasemmalle Ballyshannoniin, Donegaliin ja Belleekiin sekä oikealle Enniskilleniin.
Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajasta on tulossa brexitin myötä EU:n ulkoraja. Paul Mcerlane / EPA-EFE

Yli 500 kilometriä pitkä raja halkoo maatiloja, takapihoja ja kokonaisia kyläyhteisöjä. Rajalla on yli 208 rajanylityspaikkaa, joista asukkaat kulkevat edestakaisin töihin ja asioille.

Passintarkastuspisteitä rajalle ei ole odotettavissa. Britannian ja Irlannin välillä on vuodesta 1923 ollut voimassa järjestely, joka on mahdollistanut kansalaisten vapaan liikkumisen maasta toiseen.

Moni on kuitenkin huolissaan siitä, mitä rajamuodollisuuksien paluu merkitsisi Pohjois-Irlannin rauhanprosessille.

Joidenkin kommenttien mukaan (siirryt toiseen palveluun) vaatimukset muutoksista backstopiin merkitsevät niin sanotun pitkänperjantain sopimuksen repimistä palasiksi.

Mikä pitkänperjantain sopimus?

Kyseessä on Britannian ja Irlannin vuonna 1998 allekirjoittama sopimus Pohjois-Irlantia vuosikymmeniä repineiden väkivaltaisuuksien lopettamiseksi ja pysyvän rauhan aikaansaamiseksi.

Bertie Ahern ja Tony Blair
Irlannin pääministeri Bertie Ahern ja Britannian Tony Blair solmivat Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen vuonna 1998.Martin McCullough / AOP

Siinä sovittiin muun muassa paikallishallinnon perustamisesta ja lainsäädäntövallan siirtämisestä Pohjois-Irlantiin sekä vallanjaosta protestanttien unionistipuolueiden ja katolilaisten tasavaltalaispuolueiden kesken.

Pohjois-Irlannin rajalla rauhansopimus näkyi (siirryt toiseen palveluun) ennen kaikkea siinä, että raskaasti aseistetut brittisotilaat ja toistuvien hyökkäysten kohteena olleet rajavartiopisteet hävisivät.

Sopimuksen mukaan tarkoituksena oli ”kehittää rauhanomaista ympäristöä” ja ”normalisoida turvallisuusjärjestelyjä ja -käytäntöjä”.

– Rauhansopimus perustuu siihen, että Britannian ja Irlannin välillä ei ole rajaa. Siitä sopiminen oli mahdollista, koska molemmat maat olivat EU:n jäseniä, Jukka Snell toteaa.

Tullimuodollisuuksista tai rajatarkastuksista – tai niiden palauttamisesta – sopimuksessa ei ole mainintaa. Brexitiin ei 1990-luvulla osattu varautua.

– Oletan, ettei tämmöistä kukaan edes ajatellut, Eurooppaoikeuden professori sanoo.

Mutta miten rajatarkastukset voivat uhata rauhaa?

Moni pohjoisirlantilainen näkisi raja-asemien paluun askeleena taaksepäin. Rajan häviäminen on ollut tärkeää erityisesti konfliktin tasavaltalaiselle osapuolelle.

Vaikka Pohjois-Irlanti on pysynyt osana Britanniaa, rauhansopimukseen sisältyy myös ajatus Pohjois-Irlannin läheisemmästä integraatiosta Irlantiin.

– Ajatuksena on nimenomaan se, että Pohjois-Irlannissa asuva katolilainen voi tuntea olevansa osa Irlantia, Snell selittää.

Mellakointia Londonderryssä Pohjois-Irlannissa vuonna 1971.
Mellakointia Londonderryssä Pohjois-Irlannissa vuonna 1971.Henning Christoph / AOP

Rajaseudun asukkaille rajan avoimuus on nykyään itsestäänselvää, mutta myös merkki rauhanprosessin etenemisestä.

– Jos rajanylitys hankaloituu, he näkevät sen takapakkina, sanoo asukkaiden näkemyksiä tutkinut Katy Hayward Belfastin yliopistosta yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Myös Pohjois-Irlannin poliisi on sanonut toistuvasti, että kova raja vahingoittaisi rauhanprosessia. Poliisi uskoo, että tasavaltalaisryhmät pitäisivät mitä tahansa uusia rajarakennelmia oikeutettuina kohteina aseellisille hyökkäyksille.

Entä mitä unionistit ajattelevat?

Pohjoisirlantilaisten enemmistö olisi halunnut pysyä EU:ssa: vuoden 2016 kansanäänestyksessä 56 prosenttia äänesti brexitiä vastaan.

EU:ssa pysymistä kannatti myös moni protestanttinen unionisti.

Sen sijaan backstop-järjestelmää unionistit vierastavat. Sen uskotaan voivan johtaa tilanteeseen, jossa raja käytännössä siirtyisi Pohjois-Irlannin ja Britannian väliin, ja jopa irrottavan Pohjois-Irlannin Yhdistyneistä kuningaskunnista.

Tätä pelkää erityisesti unionistipuolue DUP, mutta myös moni muu parlamentin alahuoneen kansanedustaja, etenkin pääministeri Mayn konservatiivipuolueesta.

Kompromissien saavuttamista ei helpota, että DUP:llä on Britannian politiikassa tällä hetkellä paljon vaikutusvaltaa. Konservatiiveillä ei ole alahuoneessa enemmistöä ja May tarvitsee DUP:n tukea parlamentin äänestyksissä.

Tilanne on omiaan lisäämään jännitystä Pohjois-Irlannin unionistien ja tasavaltalaisten välillä.

Onko väkivallan paluu Pohjois-Irlantiin mahdollista?

Saattaa olla. Tammikuussa Irlannin rajan tuntumassa sijaitsevassa Derryn kaupungissa tehtiin autopommihyökkäys oikeustalon edustalle.

Kukaan ei loukkaantunut, mutta pommi tuntui herättelevän henkiin Pohjois-Irlannin väkivaltaisen lähihistorian haamuja.

Pohjois-Irlannin poliisi epäilee iskusta The New IRA -nimistä kapinallisryhmää.

Asiaa tuntevien tahojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kyseessä on vuonna 2012 perustettu parinsadan hengen järjestö, johon kuuluu brittivaltaa vastaan taistelleen Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n entisiä jäseniä, mutta myös suuri joukko nuorempia katolilaisia miehiä.

Tasavaltalainen ideologia kuulemma kiinnostaa taas, erityisesti Pohjois-Irlannin köyhemmillä alueilla.

Myös sellaisia, jotka eivät vuoden 1998 rauhansopimusta solmittaessa olleet vielä edes syntyneet.

Katso Ulkolinjan dokumentti:

Irlannin rajalla – Voimistaako Britannian EU-ero vanhaa vastakkainasettelua?

Lue myös:

Britannia ajautuu kohden brexit-kurimusta – mitä tämä merkitsee saarivaltakunnalle ja EU:lle? Ylen erikoistoimittajat vastasivat yleisön kysymyksiin

Lue seuraavaksi