Jopa 25 senttiä lisää lunta viikonloppuna - lumenkolauspalveluille on riittänyt kysyntää

Lumisade on Keski-Suomessa runsainta sunnuntaina päivällä ja uudelleen maanantaina iltapäivästä alkaen.

Keski-Suomi
Lumityövälineet ovat hautautuneet lumeen.
Ismo Pekkarinen / AOP

Viikonloppuna on odotettavissa runsaita lumisateita.

Sunnuntain ja maanantain aikana Suomen yli liikkuu matalapaine, joka tuo maan etelä- ja keskiosaan tämän hetkisten arvioiden mukaan jopa 25 senttiä lisää lunta.

Matalapaineeseen liittyvä sadealue saapuu etelästä lounais- ja etelärannikolle lauantai-iltana ja leviää sunnuntain ja maanantain aikana Etelä-Lappiin asti. Runsaimmillaan lumisade on sunnuntaiaamuyön ja -aamun aikana etelärannikolla ja maanantaiaamuna maan länsiosassa. Arvioiden mukaan Keski-Suomessa pyryttää eniten sunnuntaina päivällä ja uudelleen maanantaina iltapäivällä.

Ajokeli voi olla paikoin erittäin huono.

– Navakka itätuuli kinostaa lunta ja heikentää näkyvyyttä, minkä johdosta liikenneolosuhteet heikkenevät. Ajokeli on paikoin jopa erittäin huono, sanoo päivystävä meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta.

Hyväkuntoiselle kolaajalle riittää töitä

Runsasluminen talvi on tarkoittanut kiireitä kiinteistönhoidossa. Pitkäaikaistyöttömien työvalmennusta tekevän Sovatek-säätiön kiinteistötiimi on saanut vuoden vaihteesta alkaen ahkeroida kinosten keskellä.

Lumenkolausapua tarjoavan Sovatekin kiinteistötiimin asiakkaita ovat muutamat koulut ja päiväkodit, mutta palveluita tarjotaan myös yksityisasiakkaille. Apua lumiurakkaan tarvitsevat erityisesti vanhukset, jotka eivät enää jaksa hoitaa pihojaan.

Uusiakin asiakkaita on pystytty ottamaan, mutta päivät pitenevät, kertoo Sovatekin tuotantopäällikkö Hannu Hämäläinen.

- Jokaisen pihassa ei pystytä aamulla 7-8 aikaan olemaan. Ajat venyy, mutta asiakkaat ymmärtävät sen, ettei mikään ryhmä pysty olemaan monessa paikassa yhtä aikaa, Hämäläinen kiittelee.