Näyttelijä Marc Gassot on taltuttanut esiintymispelon ja lukihäiriön: "Tekstin opettelu on kamalaa, mutta haltuunoton jälkeen sillä voi leikkiä"

Tekstiä enemmän Marc Gassot luottaa kehon kieleen. Ranskassa mimiikkaa opetellut näyttelijä luo tyhjästä kokonaisen sirkuksen.

näyttelijät
Näyttelijä Marc Gassot Puoli seitsemän studiossa
Mimiikka tekee näkymättömästä näkyvää, kunhan esiintyjällä on muutama kiintopiste, jotka eivät liiku. Näyttelijä Marc Gassot opetti Susannalle ja Mikolle perustaitoja perjantain Puoli seiskassa. YLE / Matti Toivonen

Näyttelijä Marc Gassot on ottanut uransa aikana niskalenkin isoista ongelmasta, jotka estävät nousun näyttämölle.

Esiintymispelko äityi paniikkikohtaukseksi lavalla, ja Gassot oli kuusi vuotta sitten valmis ripustamaan rukkaset naulaan.

Hän harkitsi lähihoitajan uraa, jotta voisi olla edelleen ihmisten kanssa.

Näyttelijä Marc Gassot ja yleisön joukosta valittu koulutyttö esityksessä Lion – The Weird And Magical Abracadabra Circus Show.
Leijonankesyttäjä tarvitsee yleisön apua. Näyttelijä Marc Gassot suunnitteli esityksensä 'Lion – The Weird And Magical Abracadabra Circus Show' yleisöistä vaikeimmalle eli teineille. Rohkean tytön lisäksi oudon sirkuksen lavalle pääsee myös kovanyrkkinen poika.YLE / Pekka Tynell

Näyttämöllä olo ei antanut mitään hänelle itselleen eikä yleisölle. Viimeisiksi aiotuista kahdesta esityksestä, Raajarikko ja Dark Side of the Mime, tuli kuitenkin arvostelumenestykset.

Ura jatkui. Gassot sai vuonna 2014 sekä vuoden teatterinäyttelijän että vuoden teatteriteon palkinnot.

– Kaivauduin ulos jämähtäneestä näyttelijän roolista, jonka olin itselleni muovannut.

Lukihäiriö on hidaste, ei este näyttelijäntyölle

Gassot kärsii pahasta lukihäiriöstä. Kun hän joutuu lukemaan uutta tekstiä, kuluu kaikki energia siihen, että sanat tulevat oikein.

– Ensimmäisellä lukukerralla en ymmärrä, mitä teksti käsittelee.

Näyttelijjä Marc Gassot Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä. Alien-kohtaus esityksestä Lion - The Weird and Magical Abrakadabra Circus Show.
Teatterissa kukaan ei kuule huutoasi. Mimiikan mestarin Marc Gassot'n esittämä leijonankesyttäjä törmää kellarissa ikävään yllätykseen. Ksenomorfin jälkeen päähenkilö tekee selvää Predatorista ja jatkaa outoa sirkusesitystä.YLE / Pekka Tynell

Lukihäiriö hidastaakin vuorosanojen pänttäämistä, mutta Gassot on sitkeä. Hän pakottaa itsensä oppimaan kirjoittamalla kohtauksia yhä uudestaan.

– Kamalin vaihe on tekstin opettelu. Sitten kun tekstimassa on hallussa, sillä voi ruveta leikittelemään.

Näyttelijä Marc Gassot opettaa Susannan ja Mikon vetämään näkymätöntä köyttä ja kiipeämään olemattomilla tikapuilla. Tarvitaan vain muutama kiintopiste - ja jonkun verran harjoittelua.

Yksi mies on kokonainen sirkus

Gassot'n tuorein esitys, Lion - The Weird and Magical Abrakadabra Circus Show, on nimensä mukainen ihmeellinen tuokio, joka yhdistää sirkustemppuja kauhuelokuvien kliseisiin.

Karl Sinkkosen säveltamä musiikki ja äänimaisema tukevat niukkaa lavastusta. Sirkus, sen eläimet ja temput syntyvät tyhjästä, kun Gassot irrottelee kehonsa ja ilmeittensä täydellisellä hallinnalla.

Marc Gassot  esityksessä Lion - The Weird and Magical Abrakadabra Circus Show (lähikuva kasvoista)
Miimikko Marc Gassot teurastaa esityksessä Lion - The Weird and Magical Abrakadabra Circus Show monta eläintä. Kohta on vuorossa leijonankesyttäjän päälle kakannut lintu.YLE / Pekka Tynell

Yleisön pienimmätkin pääsevät lavalle mukaan. Ja tarpeen tullen vapaaehtoista voidaan pienentää entisestään.

Lion nähdään seuraavaksi Tampereella. Turun jälkeen esitys palaa Kansallisteatteriin toukokuussa.

Katso koko ohjelma tästä: