1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aurinkoenergia

Isoja aurinkovoimaloita hautautunut nyt paksuun lumihankeen – paneeleita ei kannata kaivaa esille

Aurinkoenergian suosio kasvanee myös tänä vuonna.

Aurinkopaneelien vähäinen teho ja Suomen pilvinen sää ovat pitäneet aurinkoenergian merkityksen sähköyhtiöille vähäisenä. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Talvi on aurinkoenergian tuotannossa hiljaista aikaa, kun päivät ovat lyhyitä ja aurinko matalalla. Viime aikojen runsaiden lumisateiden vuoksi monet isot aurinkovoimalakeskittymät ovat hautautuneet lumen alle.

Sopivassa kulmassa ja paikassa olevien paneelien päältä lumi voi valua pois, mutta aina näin ei käy. Esimerkiksi Helsingin energiayhtiön Helenin aurinkopaneelifarmeja on jäänyt lumihangen alle Suvilahdessa ja Kivikossa. Samaa ongelmaa on muillakin aurinkopaneelifarmeilla.

Helenin mukaan paneeleja ei aiota lähteä hangesta toistaiseksi kaivamaan.

– Ei ole kannattavaa lähettää henkilökuntaa poistamaan lunta paneelien päältä. Siinä on aina riskinsä jos lumia poistettaisiin, kolasta tai lapiosta voisi tulla paneelin pintaan pieni vaurio, joka heikentää tuotantoa, tai kaapeloinnille käydä jotakin, sanoo tuoteryhmäpäällikkö Krista Jaatinen Heleniltä.

Liukkaalla katolla tapahtuva lumien pudottaminen on riskialtista työtä myös pudottajille itselleen.

– Emme ole nähneet syytä ottaa näitä riskejä, kun tuotanto joka tapauksessa olisi nyt talvella pientä. Lumien poisto ei yksinkertaisesti kannata, sanoo Jaatinen.

Helenillä on Suvilahdessa myös aurinkoseinä, johon ei lunta kerry. Sen tuotanto on ollut odotusten mukaista.

– Sen lisäksi paneeleista, jotka ovat sen verran kallistuneita, että lumi ei ole niitä ihan peittänyt, tulee vähän tuotantoa. Toki se on hyvin hyvin pientä verrattuna mitä sieltä aurinkoisena kevät- ja kesäpäivinä tulee, mutta jonkin verran tulee nytkin, Jaatinen kertoo.

Aurinkovoiman kasvun ennakoidaan jatkuvan

Energiateollisuuden koosteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) aurinkoenergialla tuotettiin 0,2 prosenttia Suomessa käytetystä sähköstä. Jaatinen kertoo, että osuus voi nousta merkittävästi ilman, että se aiheuttaa vaikeuksia sähköverkolle, kunhan esimerkiksi siirtoyhteydet naapurimaihin pysyvät kunnossa. Talvipäivien kovaan sähkönkulutukseen ratkaisuja tarvitaan kuitenkin muualta.

– Aurinkoenergia on enemmän vastaus kevään, kesän ja syksyn, Suomen pitkien päivien energiantuotantoon. Mitä talveen tulee, talvella vaaditaan isoja tehoja sähköjärjestelmältä ja sellaiseen aurinkoenergia ei ole ratkaisu, talvella siitä ei tule tehoja juuri lainkaan, Jaatinen sanoo.

– Aurinkoenergia on yksi osa isoa energiapalettia ja talvipäivien tehon kattamiseen tarvitaan muita elementtejä, Jaatinen toteaa.

Aurinkoenergian suosion kasvusta kerrottiin viime vuonna. Yhä useammat yritykset kiinnostuivat hankkimaan aurinkovoimaa käyttöönsä. S-ryhmä kertoi viime keväänä (siirryt toiseen palveluun) nousevansa isolla hankinnallaan Suomen suurimmaksi aurinkosähkön tuottajaksi. Kilpailija Kesko taas kertoi syksyllä pysyvänsä suurimpana (siirryt toiseen palveluun) aurinkovoiman tuottajana.

Kiinnostus nousi myös kotitalouksissa, sillä aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat laskeneet. Samalla aurinkopaneelien tehot ovat nousseet hiljalleen muutaman watin vuodessa.

Helenin Jaatinen ennakoi aurinkovoiman kasvun jatkuvan.

– Mitä enemmän aurinkovoimaloita tulee, sitä enemmän nousee varastoinniin ja kulutuksen ohjauksen rooli. Nämä muut energiateknologiat kehittyvät samalla siinä kun aurinkovoimalatkin.

Lisää aiheesta

Turun toriparkki pyrkii olemaan edelläkävijä: pysäköintiluola tuottaa itse tarvitsemansa energian

Maatalous voi olla kohta pahempi saastuttaja kuin koko energia-ala – Selvitys: Ilmastonmuutoksen torjunta laskee energian tuotannon päästöjä rajusti

Kiinnostaako oma aurinkovoimala taloyhtiönne katolle? Työryhmän ehdotus parantaisi niiden kannattavuutta

Mullistava suomalainen aurinkokenno voi tuottaa sähköä jopa talvipäivänä – Tehdasvalmistus olisi mahdollista, vain valmistaja puuttuu

Muokattu 5.2. kello 09.41: Tarkennettu Keskon tiedottaneen syksyllä olevansa suurin aurinkovoiman tuottaja.