Hyppää sisältöön

Onpahanvaanlampi, Myrkky, Pöksynhaara - Nimisampo näyttää suomalaiset paikannimet kartalla

Uudessa verkkopalvelussa on miljoonia suomalaisia paikannimiä, joita voi tarkastella kartoilla ja tilastoina. Nykyisten karttojen lisäksi käytössä on luovutetun Karjalan karttoja ja 1900-luvun vaihteen venäläisiä karttoja.

Kuvakaappaus Nimisampo.fi -sivustolta. Kuva: Nimisampo.fi

Suomalaiset ovat olleet kekseliäitä nimeämään paikkoja. Nimistötiedosta kiinnostuneet voivat ammentaa tilastoja ja karttatietoa uudesta Nimisammosta. (siirryt toiseen palveluun)

Nimistöntutkija, professori Terhi Ainiala kertoi Radio Suomen Päivässä, että Nimisammosta voi katsoa esimerkiksi oman kotipaikan nimen ja sen, kuinka monesta aineistosta siitä löytyy tietoa.

– Nimisampo on kaikille nimistöstä kiinnostuneille avattu aarreaitta. Se sisältää tiedot suomalaisista perinnäisistä paikannimistä, joita asukkaat ovat käyttäneet tärkeistä paikoista puhuessaan. Tutkijat puolestaan voivat selvittää esimerkiksi, millaisia eroja eri nimien käytössä on eri puolilla Suomea.

Ainialan mukaan esimerkiksi Äijä-alkuiset nimet sijoittuvat selvästi Länsi-Suomeen ja Ukko-alkuiset paikannimet Itä-Suomeen.

Nimisampo sisältää tiedot suomalaisista perinnäisistä paikannimistä. Järjestelmä perustuu Kotimaisten kielten keskuksen digitoimaan nimiarkistoon ja Maanmittauslaitoksen paikannimirekisteriin. Nimiarkistoon on kerätty kansalaisilta yli kaksi miljoonaa paikannimitietoa yli sadan vuoden aikana. Paikannimirekisterissä on 800 000 nimeä.

Ainiala pitää maailmanlaajuisestikin hyvin ainutlaatuisena, että nimitieto on pystytty digitoimaan ja kokoamaan yhteen palveluun. Nimisampo ei sisällä kaupunkien kaavanimistöä vaan nimistöä on kerätty kansan suusta.

– Suomessa on ollut vahva perinne paikannimitietojen keräämisessä. Jo yli sata vuotta sitten Suomessa alettiin kerätä nimitietoja talteen tavallisilta asukkailta. Alunperin ne ovat olleet vain paperisia nimilappuja.

Nimisampo täydentyy, kun uutta nimistöä tulee. Kotimaisten kielten keskuksessakin on nimistöä, jota ei ole saatu vielä mukaan. Kansalaiset voivat ehkä myöhemminkin ehdottaa täydennyksiä Nimisampoon, pohdiskelee professori Ainiala.

Kissanpiiskaajankuja, Pyttysaari, Onpahanvaanlampi

Professori Terhi Ainialan mukaan kansalaiset ovat luovia nimeämään itselleen tärkeitä paikkoja.

– Paikannimien perimmäinen tehtävä on erottaa paikka muista paikoista. On pitänyt löytää keino, jolla juuri se paikka eroaa muista. Silloin nimetään vaikkapa Kissalammeksi paikka, joka on Koiralammen vieressä.

Nimisampo on laadittu Helsingin yliopiston digitaalisten ihmistieteiden Heldig-keskuksessa yhdessä Aalto-yliopiston semanttisen webin teknologian tutkijoiden kanssa.

Lue myös:

.
.