Talven pahin lumisota edessä: Pyhänä pyry yltyy ja kinokset kasvavat – animaatio näyttää minne suuri lumirintama iskeytyy ja milloin

Ajokelit muuttuvat surkeiksi; lumi pöllyää ja kinokset haittaavat etenemistä. Merellä tuuli ujeltaa lujaa.

Talvisää
Etelästä leviää Suomeen lumipyry
Etelästä leviää Suomeen lumipyry

Sakea lumipyry leviää maan etelä- ja keskiosiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Etelään lumipyry ennättää jo lauantaina illalla. Lappiin sateet eivät ylllä.

Lumipyryn aikana tuuli on puuskissa voimakkaimmillaan noin 15 m/s.

– Toisin sanoen lumi pöllyää ja kinostuu voimakkaasti. Edessä voi olla talven toistaiseksi pahin pyry, etenkin jos maanantaina tulee jatkoa, Ylen meteorologit Henri Nyman ja Matti Huutonen kertovat.

Heidän mukaansa tämä merkitsee sitä, että ajokelistä tulee monin paikoin erittäin huono ja hankala. Lisäksi merialueilla tuuli voi olla kovaa.

mies kävelee lumipyryssä Helsingissä
Keli voi viikonloppuna olla ankara.AOP

Vaikeuksia voi olla niin tie-, rautatie- kuin lentoliikenteessäkin. Pahin sade osunee yöaikaan, mikä helpottanee liikenteen sujumista.

Lunta kertyy sunnuntai-iltaan mennessä maan etelä– ja keskiosassa yleisesti 10–20 senttimetriä. Meteorologien mukaan lunta voi tulla tämän jälkeen lisääkin, mutta ennusteet tarkentuvat myöhemmin.

Lunta on nyt puissa runsaasti etenkin maan keskiosissa. Vaarana onkin, että puuskainen tuuli ja lisääntyvä lumikuorma katkovat puita ja sähköjä, vaikka nyt satava lumi lienee kevyttä pakkaslunta.

– Etelärannikolla voi runsaampien lumisateiden jälkeen sataa hieman tihkua, mutta varsinaisen vesisateen todennäköisyys on tämänhetkisten tietojen perusteella vähäinen, Ylen meteorologit sanovat.

Tosin etelässä lämpötilan kohotessa plussan puolelle sateet ovat osin vetisiä.

Perjantaina illansuussa ja lauantaina päivällä etelä- ja lounaisrannikolla jäätävät tihkusateet ovat mahdollisia. Vaasan tienoilla lunta voi kertyä useampi senttimetri.

Sunnuntaina pyryn jälkeen tilanne rauhoittuu ja tuuli heikkenee. Sunnuntaina illalla saattaa kuitenkin levitä uusia lumisateita etelästä. Sen osalta ennuste on hyvin epävarma. Myös maanantain sateita on vielä vaikea ennustaa.

Lue myös:

Lunta voi kertyä vielä 30 senttiä lisää ja pian se muuttuu vetisen painavaksi – 10 tärkeää asiaa lumesta ja sen pudottamisesta