Oppositio valmis päättämään heti vanhusten hoitajien määristä – Kokoomus: budjetissa ei ole liikkumavaraa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun mukaan laista olisi muutettava vain yksi virke.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru tiistaina tiedotustilaisuudessa, jossa kerrottiin valiokunnan yhteisestä lakialoitteesta sotilasvammalain muuttamisesta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) mukaan vanhustenhoidon hoitajamitoitus ehditään käsitellä eduskunnassa, jos tahtoa löytyy.

– Kuukaudessa saadaan ihmeitä aikaiseksi, jos poliittista tahtoa löytyy. Kysymys on vanhuspalvelulakiin tulevasta muutoksesta. Oletan, että yhdellä virkkeellä asia saataisiin kuntoon.

Aikataulut nousivat esille torstain kyselytunnilla, jossa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi kannattavansa sitovaa mitoitusta, mutta totesi samalla, etteivät kansanedustajat ehdi käsitellä asiaa eduskunnassa ennen vaaleja.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Kiuru on asiasta eri mieltä.

– Jos hallitus tekee esityksen eduskuntaan, olen aivan varma, että valiokunnassa on tahtoa istua muutama pidempi päivä, jotta epäkohdat saadaan korjattua, Kiuru sanoo.

Kiurun mukaan luontevinta olisi, että hallitus tekisi asiasta oman esityksen. Jos hallituspuolueet eivät saa esitystä aikaiseksi, Kiurun mukaan valiokunta voi edetä asiassa myös itse.

Kiurun mukaan tällä hallituskaudella on jo muutettu sotainvalidien laitoshoidon haitta-asterajaa nopeasti. Tämä muutos tehtiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan yhteisellä lakialoitteella.

Kiurun mukaan näin voitaisiin toimia nyt myös hoitajamitoituksen suhteen.

– Haitta-astetta saatiin laskettua alle kahdessa viikossa. Tämä olisi mahdollista myös nyt, Kiuru sanoo.

Eduskunta jää näillä näkymin vaalitauolle 15. maaliskuuta, joten kansanedustajilla olisi hieman yli kuukausi aikaa tehdä lakimuutos.

Saarikko: Minulla on hieman eri käsitys aikatauluista

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko toisti tänään tiedotustilaisuudessa saman sanoman kuin eilen. Hoitajamitoitukseen ei ehditä tehdä muutoksia tämän hallituskauden aikana.

– Minulla on ollut hieman eri käsitys eduskunnan työruuhkasta ja aikataulusta kuin valiokunnan puheenjohtajalla. Minulla oli käsitys, että merkittävät lakiesitykset piti tuoda eduskuntaan viimeistään joulukuun alussa, Saarikko sanoi.

Saarikko piti tiedotustilaisuuden sen jälkeen, kun hän oli tavannut hoiva-alan toimijoita ja työntekijäjärjestöjä.

Eduskunnan aikatauluista oli julkisuudessa jonkin verran puhetta loppuvuodesta 2018. Hallitus joutui muun muassa karsimaan osan esityksistään, kun ne eivät ehtineet eduskuntaan ennen joulukuuta.

– Nojaamme näihin aikautaulujen reunaehtoihin, Saarikko sanoi tilaisuudessa.

Ministeri, alan toimijat ja työntekijäjärjestöt totesivat tapaamisessaan, ettei henkilöstömitoitus voi olla nykyistä alempi.

Kokoomuksen Sarkomaa: Voi olla yksiköitä, joissa hoitajia ei tarvita niin paljon

Kokoomus jäi eilen yksin vastustamaan hoitajien määrän nostamista ja kirjaamista lakiin. Puolue ei halua asiaa käsiteltävän valiokunnassa, koska esimerkiksi sote on vielä työn alla ja aikaa ennen vaaleja niukasti.

– Toivon, että käsitellään asiat, jotka ovat nyt pöydällä, kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa vastaa SDP:n Kiurulle.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi torstaina, ettei ihminen ole desimaali. Orpo viittasi tällä lukuihin, joilla hoitajien määrä nostettaisiin sitovasti 0,7 hoitajaan hoidettavaa kohden.

Kokoomuksen Sarkomaa sanoo, että jokaisen täytyy saada tarvitsemansa hoito. Hoitajien tarve pitäisi kuitenkin voida arvioida joustavasti. Siinä pitäisi ottaa huomioon hoidettavan henkilön tila ja esimerkiksi hoitajan koulutus.

– Voi olla yksiköitä, joissa hoitajia ei tarvita niin paljon. Jos on tietty luku, voi olla, että ryhdytään tuijottamaan sitä.

Toisin sanoen kokoomuksen mielestä hoitajien määrän pitäisi voida joustaa joissakin tilanteissa myös alaspäin.

Lisäys nostaisi kuluja 200–250 miljoonaa euroa

Kokoomuksen mukaan raha ei sinänsä saa olla este vanhusten hyvälle hoidolle. Juuri nyt sitä ei kuitenkaan ole käytettävissä.

– Tällaista liikkumavaraa ei ole heti löydettävissä valtion tämän vuoden budjetista. Opposition on helppo huudella.

Jos vanhusten asiat halutaan ottaa vakavasti, Sarkomaa toivoisi keskustan Antti Kaikkosen kutsuvan eduskuntaryhmät koolle miettimään kokonaisuutta yhdessä myös yli vaalien.

Sarkomaa haluaa, että vanhustenhoidosta rakennettaisiin pelastuspaketti, jonka rahat etsitään budjettikehyksestä.

Jos mitoitusta tehostetussa palveluasemumisessa nostettaisiin, se tarkoittaisi tuhansien uusien hoitajien palkkaamista. Eri puolueiden arvioiden mukaan se maksaisi 200–250 miljoonaa euroa.

Perussuomalaisten Meri: Kiireellä asia saataisiin kuntoon

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Leena Meri (ps.) kallistuu Kiurun arvion kannalle, kun kysymys on hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin.

– Jos tässä kiirettä pidettäisiin, niin kyllä mitoitus voitaisiin saada aikaiseksi. Jos täällä on yksituumaisuus yhtä puoluetta lukuunottamatta, niin tämä ei ole niin vaikea asia, etteikö sitä voitaisi kirjata, Meri sanoo.

Sitovan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin kannattavat kaikki muut eduskuntapuolueet paitsi kokoomus. Kokoomus on itse puhunut hoivatakuusta ja siitä, ettei yhden numeron muutoksella saada monimutkaista asiaa kuntoon.

Meri sanoo, että olennaisinta nyt vanhustenhoidossa olisi lisätä hoitajien määrää.

– Vanhustenhoidossa pitäisi olla riittävistä hoitajia ja hoitajia oikeasti paikalla. Siellä ei saa olla haamuhoitajia, eikä hoitajien pitäisi tehdä kaikkea maan ja taivaan väliltä, Meri toteaa.

Hoiva-alan järjestöjen mukaan hoitolaitosten työvuorolistoilla on ollut henkilöitä, jotka eivät oikeasti ole olleet työvuoron aikana työpaikalla. Samalla hoitajat ovat tehneet avustavia töitä kuten vaatteiden pesua ja hallintoon liittyviä tehtäviä.

Juttua täydennetty klo 17.35: Lisätty Sarkomaan kommentti.

Aiheesta lisää: