Varkaus haluaa kiinteistöverot kohdilleen – esitys: kolme ihmistä mittaa kaupungin kaikki rakennukset

Urakka kestäisi viitisen vuotta ja maksaisi karkeasti arvioiden miljoona euroa.

kiinteistövero
Rintamamiestalo talvisessa maisemassa.
Arkistokuva.Jyrki Lyytikkä / Yle

Varkaus suunnittelee mittaavansa kaupungin kaikkien rakennusten pinta-alan kiinteistöveroselvityksessä. Pinta-alojen lisäksi maastotutkimuksissa selvitettäisiin myös muun muassa rakennusten käyttötarkoitus sekä se, ovatko ne käytössä.

Kaupungilta jää verotuloja saamatta, koska rakennusten todelliset pinta-alat eivät ole tiedossa. Aiemmin tilatun selvityksen mukaan kiinteistöveroa keräämättä arviolta noin 15–20 prosenttia. Selvityksessä ilmeni, että kaupungin rakennusrekisteristä puuttuu lähes 5 000 rakennusta.

Varkauden kaupungin teknisen johtajan Arto Lehtosen mukaan syitä tilanteeseen on monia.

Nykyään tieto uusista rakennusurakoista siirtyy lupaviranomaiselta kaupungin rakennus- ja huoneistorekisteriin sekä väestörekisterikeskuksen rakennusrekisteriin. Sitä kautta tieto siirtyy verottajalle. Vanhojen rakennusten kohdalle säädökset ja käytännöt ovat voineet olla erilaisia.

– Tiedonsiirrossa ja kirjaamisessa on voinut tapahtua virheitä. Kaikkiin muutostöihin ei ole välttämättä osattu tai edes tarvinnut hakea lupaa. Rakentamisen aikana tapahtuneita muutoksia ei ole muistettu päivittää viranomaisille, Lehtonen luettelee.

Monissa muissakin kunnissa on tehty vastaavia selvityksiä (siirryt toiseen palveluun) (Maaseudun Tulevaisuus). Pohjois-Savossa esimerkiksi Keiteleellä (siirryt toiseen palveluun) on käynnissä rakennuskantatietojen päivitys.

Ylen uutisessa Kuntaliitto arvioi, että kunnissa piilee arviolta sadan miljoonan euron arvosta kiinteistöveron ulkopuolella olevia rakennuksia. Kiinteistöverotuksen asiantuntija (siirryt toiseen palveluun)arvioi summan selvästi suuremmaksi (Karjalainen).

Lisätuloja satoja tuhansia vuodessa

Varkaudessa on kaikkiaan noin 15 000 rakennusta. Niiden läpikäyminen kestää kolmen hengen työryhmältä Lehtosen mukaan viitisen vuotta. Urakka maksaa karkeasti arvioiden miljoona euroa.

Kaupunki odottaa saavansa selvityksen myötä lisätuloja noin 400 000 euroa vuodessa, joten selvitystyön kustannukset olisi katettu noin 2,5–3 vuodessa.

Lehtosen mukaan selvitystä ei tehdä pelkästään verokertymän vuoksi, vaan myös kuntalaisten tasapuolisen kohtelun turvaamiseksi.

– Kuntalaisten ei pitäisi olla eriarvoisessa asemassa sen vuoksi, että jonkun tiedot ovat enemmän ajantasaisia kuin toisten.

Varkauden kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan maanantai-iltana.