Isisin vallan alta kohti uutta alkua – Viisi irakilaisyrittäjää kertoo, miksi he ovat palanneet Mosuliin

Irakin Mosulista paenneista lähes miljoona on päässyt palaamaan koteihinsa.

Mahmood Omer Hamd haaveilee ravintolasta. Kuva: Janne Körkkö

MOSUL. Kestää vuosia ennen kuin Irakin toiseksi suurin kaupunki Mosul pääsee eroon synkästä maineestaan. Kaupunki oli kesään 2017 asti terroristijärjestö Isisin pääpaikka ja samalla julmuuksien näyttämö.

Silti Mosuliin on viimeksi kuluneiden 1,5 vuoden aikana palannut jo lähes miljoona (siirryt toiseen palveluun) pakolaista ja turvapaikanhakijaa. Se on neljäsosa kaikista Irakissa kotiinsa palanneista neljästä miljoonasta pakolaisesta.

Tapasimme viisi Mosuliin eri maista palanutta yrittäjää. He kertovat, millaista Isisin entisessä pääkaupungissa on nyt

.

Ahmed Ghadeer pyörittää radiokanavaa. Kuva: Janne Körkkö

Radio One FM:n toimitusjohtaja Ahmed Ghadeer: "Kaupungissa on jo elämää ja taidetta"

"Pakenin Mosulista vuonna 2014, kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Isis valtasi sen. Olin työskennellyt journalistina vuodesta 2010 lähtien, joten olin vaarassa. Kymmenet kollegani saivat surmansa.

Asuin vuoden Turkissa ja sitten kuulin, että Euroopassa olisi mahdollisuus uuteen elämään. Matkustin vuonna 2015 Belgiaan, jossa asuin kaksi vuotta.

Minulla oli maassa oleskelulupa ja työpaikka, joten päätös Mosuliin palaamisesta oli vaikea. Koen, että se oli silti oikea

Nyt katson tulevaisuuteen toiveikkaana. Asuessani Euroopassa opin, että toisesta maailmansodasta toipuminen vei 25 vuotta, meillä on sama edessä. Mosulissa asiat ovat muuttuneet paljon vuoden takaisesta. Kaupungissa on jo elämää ja taidetta.

Palasin Mosuliin kesällä 2017. Halusin tehdä täällä jotain merkittävää ja käyttää omaa kokemustani muuttaakseni asioita parempaan suuntaan. Kun käynnistämme toimintamme helmikuun alussa, olemme koko Irakin ainoa radioasema, jonka yhteydessä on kahvila.

Työllistämme kaikkiaan noin 40 ihmistä – sekä miehiä että naisia. Pyrimme luomaan paikasta kulttuurikeskuksen ja erilaisten ajatusten kohtaamispaikan."

Ahmed Ali Hashimilla on kymmenhenkinen perhe. Kuva: Janne Körkkö

Autokorjaamon omistaja Ahmed Ali Hashim: "Katujen siivoaminen tuo toivoa"

"Olen omistanut autokorjaamon vuodesta 1987 lähtien. Kun palasin Mosuliin kaksi vuotta sitten, huomasin että ilmaisku oli osunut korjaamooni ja tuhonnut sen täysin.

Lainasin rahaa, jotta pystyin aloittamaan yritystoiminnan uudelleen. Vaikka toiminta on nyt kannattavaa, joudun maksamaan velkaa takaisin vielä pitkään.

Kun Isis valtasi Mosulin, he alkoivat kiristää minulta rahaa. He syyttivät minua vakoojaksi, koska olen taustaltani kurdi. Etsin käsiini salakuljettajan, joka vei minut ja 10-henkisen perheeni rajan yli Syyriaan, josta jatkoimme Turkkiin. Elämä siellä oli kurjaa, joten palasimme heti, kun se oli mahdollista.

Nyt täällä toimii paljon kansalaisjärjestöjä, jotka auttavat nuoria ihmisiä ja siivoavat sodan tuhoamia katuja. Siksi olen optimistinen kaupungin tulevaisuuden suhteen.

Toivoisin silti, että kaupunki saisi lisää apua. Erityisesti työttömyys on täällä suuri ongelma, ja se tekee tilanteesta hauraan"

.

Ahmed Ghanem Salihin mukaan mosulilaiset ovat nykyään avoimempia uusille ajatuksille. Kuva: Janne Körkkö

Antenni- ja tv-kanavapakettikauppias Ahmed Ghanem Salih: "Ihmiset ovat kiinnostuneita National Geographicista"

”Yritykselläni on mennyt viimeisen vuoden aikana hyvin. Ihmiset ovat olleet Isiksen lähdön jälkeen aiempaa kiinnostuneempia satelliittikanavista, esimerkiksi National Geographicista. He ovat aiempaa avoimempia uusille asioille ja ajatuksille.

Luotan siihen, että kaupungin turvallisuustilanne pysyy hyvänä. Sen sijaan Kurdistanin itsehallintoalueen ja Bagdadin hallinnon välinen kireä tilanne huolettaa minua.

Olen omistanut yrityksen kymmenen vuoden ajan. Kun Isis valtasi kaupungin, kauppani suljettiin, sillä he eivät hyväksyneet satelliittikanavia.

Minut vangittiin kuukaudeksi, sillä vastustin terroristijärjestöä aktiivisesti sosiaalisessa mediassa.

Kun vapauduin, tiesin että Isis valvoo kaikkea toimintaani ja minun on paettava.

Pakenin Syyrian kautta Turkkiin, josta muutin Bagdadiin vuonna 2015. Mosuliin palasin joulukuussa 2017 ja avasin liikkeeni seuraavan vuoden alussa.

Mahmood Omer Hamd uskoo, että Mosuliin saapuu vielä turisteja. Kuva: Janne Körkkö

Tekstiili- ja kosmetiikkakauppias Mahmood Omer Hamd: "Haluan perustaa viiden tähden ravintolan"

"Pyrin keräämään kaupallani rahaa, jotta voisin avata kaupunkiin ravintolan.

Tavoitteenani on perustaa viiden tähden ravintola, jonka tähtäimessä ovat erityisesti turistiasiakkaat. Uskon, että turismilla on täällä tulevaisuus, sillä ihmiset ovat nykyisin avoimempia kuin ennen.

Minulla on matkailualan koulutus ja työskentelin aiemmin Ninewah Oberoi -hotellin vuoropäällikkönä. Hotellista tuli myöhemmin Isiksen tukikohta.

Pakenin itse sotaa Turkkiin, mutta huomasin, että siellä oli paljon irakilaisia pakolaisia, joilla ei ole työmahdollisuuksia.

Niinpä palasin Mosuliin elokuussa 2017 ja avasin ensin pienen kaupan Mosulin yliopistoalueelle. Pääsin muuttamaan nykyisiin isompiin tiloihin tämän vuoden alussa.

Toivoisin, että etenkin nuoret kaupunkilaiset uskaltaisivat perustaa yrityksiä. Kun aloittaa pienimuotoisesta toiminnasta, jolle omistautuu täysin, täällä on mahdollista menestyä.

Al-Yais Salih omistaa kahvilan. Kuva: Janne Körkkö

Kahvilan omistaja Al-Yais Salih: "Moskeijat arvostelevat kahvilaamme"

”Uskon, että omilla lapsillani tulee olemaan parempi elämä kuin minulla. Pelkään kuitenkin kaltaisteni koulutettujen, liberaalien ihmisten puolesta. Esimerkiksi ateisteilla on täällä vaikeaa.

Kahvilani on taiteilijoiden, opiskelijoiden ja politiikasta kiinnostuneiden kohtaamispaikka. Moskeijat ovat arvostelleet kahvilaa ja tilaisuuksia, joita täällä järjestetään. Se saattaa uhata toimintaamme tulevaisuudessa.

Kun Isis valtasi Mosulin, pakenin Bagdadiin. Siellä syntyi ajatus kahvilasta, joka olisi samalla kulttuuriyhteisö. Kahvila avattiin maaliskuussa 2018.

Meillä on kolme täysipäiväistä työntekijää: kaksi naista ja yksi mies. Järjestämme täällä politiikkaa käsitteleviä paneelikeskusteluita, konsertteja ja taidenäyttelyitä. Tämän vuoden keväänä aiomme näyttää täällä paikallisia lyhytelokuvia".

Teksti: Riikka Aaltonen