Matkailujulisteet siirtyivät katujen varsilta nettiin – nostalginen näyttely sukeltaa menneiden vuosikymmenten Suomi-kuvaan

Kemin taidemuseossa on esillä vanhojen matkailujulisteiden näyttely Come to Finland, Riemuhuuto paratiisista.

Suomi-kuva
Tanja Kavasvuo
Vanhat matkailujulisteet ihastuttavat Kemin taidemuseossa.Kyösti Vaara /Yle. Julisteet: Come to Finland -näyttely

Come to Finland -näyttelyn julisteet ovat kertoneet aikansa Suomesta eri puolilla maailmaa, muun muassa Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Berliinissä, Lontoossa, Pariisissa ja New Yorkissa. Julisteita tutkimalla näkee, miten 1800-luvun lopulta 1960-luvulle houkuteltiin matkailijoita Suomeen.

– Tämä on mielenkiintoinen näyttely, joka kertoo siitä, miten tällainen pieni pohjoinen kansa sai tänne ulkomaisia turisteja tulemaan, sanoo taidemuseon intendentti Tanja Kavasvuo.

julisteet ja sukset
Kyösti Vaara / Yle. Julisteet: Come to Finland -näyttely

Julisteet olivat aikansa mainoksia, joilla luotiin pohja Suomen matkailulle. Nykyään niitä voi katsella myös eri aikakausien taiteena ja historian kerroksina.

–Tästä näkee julisteen kehittymisen historiaa, Suomen ja Suomen matkailun historiaa, kulkuvälineiden historiaa, Kavasvuo summaa näyttelyn antia.

Julisteen perinteet elävät edelleen

Come to Finland on kiertonäyttely. Se on ollut esillä muun muassa Suomen Kansallismuseossa ja kahdessa museossa Saksassa. Seuraava pysäkki Suomen ulkopuolella on Varsovan julistemuseo ensi vuonna.

Julistenäyttely pohjautuu pitkäjänteiseen keräystyöhön. Toimittaja-kirjailija Magnus Londen on koonnut julisteet 20 vuoden kuluessa.

Kolmen julisteen kooste
Come to Finland -näyttely

– Julisteet olivat ikään kuin menneen ajan internet, Londen sanoo.

Netti on tuhonnut monia perinteisiä asioita, mutta kuvataiteelle se luo kysyntää. Nykyään julistetaide jatkaa elämäänsä luontevasti netissä. Myös Kavasvuon mielestä nykyaika on vahvasti kuvallinen.

– Ei ole oikeastaan ikinä eletty niin kuvallista aikaa kuin nyt. Juliste ei ole kuolemassa, mutta sen levitystapa on eri kuin aikaisemmin. Kun Facebookiin tekee mainoksen, niin sehän on tavallaan julisteen tapainen teos, mutta levityskanava on eri. Ei niitä enää katujen varsissa tai näyteikkunoissa niin paljon näe.

Marketta Kankaanpää ja Onni Tikkanen
Onni Tikkanen kävi mummonsa Marketta Kankaanpään kanssa tutustumassa näyttelyyn.Kyösti Vaara / Yle

Näyttelyn julisteita ovat tehneet niin maailmankuulut taiteilijat kuin nimettömät käyttögraafikotkin. Tekijät ovat tuttuja muusta kuvataiteesta, kuten esimerkiksi: Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg, Väinö Blomstedt, Jorma Suhonen ja Osmo K. Oksanen.

– Tämä on kunnianosoitus erityisesti niille taiteilijoille, jotka toivat tätä Suomea maailmalla esille ja siinä myös onnistuivat.

Kemin taidemuseossa näyttelyyn tutustuneen Onni Tikkanen ja hänen mummonsa Marketta Kankaanpää pitävät näkemästään.

–Nämä ovat kyllä kauniita. Kyllä täällä viihtyy, Kankaanpää toteaa.

Julisteet näyttelyyn on ostettu keräilijöiltä, kerätty museonjohtajilta sekä kaiveltu ihmisten vinteiltä. Lähes kaikki näyttelyssä esillä olevat julisteet ovat alkuperäisiä.

Come to Finland –näyttely on esillä Kemin taidemuseossa helmikuun loppupuolelle asti.