Navigointisovellus harhautti turistit vaarallisille teille matkalla Kemin lentoasemalle – tasoristeykseen juuttunut auto jouduttiin siirtämään pyöräkuormaajalla

Kännykkänavigointiin luottaneet matkustajat eksyivät radan huoltotietä pitkin käytöstä poistettuun tasoristeykseen ja jumiutuivat radalle.

tasoristeys
Aidalla suljettu tie, joka johtaa käytöstä poistettuun rautatien tasoristeykseen.
Antti Heikinmatti / Yle

Suunnistusvirhe on eksyttänyt turisteja vaaralliselle reitille heidän pyrkiessään Kemin lentokentälle. Vuokra-autoilla liikkuneet turistit erehtyivät ajamaan käytöstä poistettuun tasoristeykseen luotettuaan kännykän navigointisovellukseen.

Eksyminen on johtanut vaaratilanteeseen, sillä kyseinen tasoristeys sijaitsee vilkkaasti liikennöidyllä Kemi–Rovaniemi -rataosuudella. Paikan ohi pyyhältää päivittäin useita tavara- ja matkustajajunia.

– Vaaraa lisää vielä lumimäärä ja se, että rataa ei tien mäkisyyden vuoksi meinaa nähdä ajoissa. Koska paikalla ei ole tasoristeyskantta, ajoneuvo saattaa jäädä kiskoihin kiinni ja ajoneuvon irrotukseen tarvitaan esimerkiksi hinausautoa, kertoo yksikönpäällikkö Tomi Anttila Traficomilta.

Nyt ajo tasoristeykseen on estetty aidalla.

Kävelyreititys kulkee suljettua tietä

Googlen karttasovellus reitittää Kemistä lentoasemalle pyrkivät matkaajat vaarallisen reitin kautta, jos liikkumistavaksi valitsee kävelyn. Karttasovelluksen mukaan reitti kulkee Uusiokadun kautta radan yli lentoasemalle, mutta todellisuudessa tieyhteys on katkaistu jo vuonna 2004.

Pääsy lentokentälle on estetty verkkoaidalla kenttäalueen rajalla. Aidalle päästäkseenkin joutuu kahlaamaan syvässä hangessa parinsadan metrin matkan.

Ennen rataa Uusiokatu tekee jyrkän mutkan etelään ja päättyy jätekeskus Esa ja Pojat Pohjanmaan hyötykäyttö Oy:n pihaan. Toimipisteen johtajan Esa Pekkalan mukaan eksyneitä turisteja on ollut viime viikkoina kolme seuruetta.

– Siinä on kaksi autolla liikkunutta tapausta ja Google maps on näyttänyt, että lentokentälle mennään tästä. Ne ovat sitten ajaneet raiteitten päälle – ja auto jumissa, harmittelee Pekkala.

Kuvakaappaus Googlen karttapalvelusta, jossa kävelyreitti on reititetty kulkemaan suljetun tieyhteyden kautta.
Google

Vuokra-auto jäi alustastaan kiinni kiskoille

Pekkalan mukaan autot on pitänyt kiskoa tasoristeyksestä pyöräkuormaajalla ja hinausautolla. Vakavammilta vahingoilta vältyttiin, koska juuri sillä hetkellä juna ei ollut kulussa.

Kolmas, sveitsiläinen, seurue oli liikkeellä jalkamiehenä. Painavien matkalaukkujen ja rinkkojen kanssa liikkuneet matkustajat olivat kävelleet Uusiokadulle Kemistä asti, kertoo Esa Pekkala.

– Tulivat kävelemällä kovalla pakkasella tätä tietä pitkin. Minä tietysti kysyin, että mihin ollaan menossa ja he sanoivat että "airport", Pekkala kertoo.

– Näyttivät vain karttasovellusta, että tästä näytetään mentäväksi. Sanoin, että ei ei, nostin pakaasit autoon ja ajoin heidät lentokentälle. Olivat kovasti kiitollisia, että lentokone ei heitä jättänyt.

Tapausten jälkeen viranomaiset ovat olleet yhteydessä Googleen virheellisen reitityksen korjaamiseksi. Tätä juttua kirjoitettaessa kartan tietoja ei kuitenkaan vielä ollut korjattu oikeiksi.

11.2. 10.42 Korjattu yrityksen nimi ja Esa Pekkalan titteli toimipisteen johtajaksi.