Keski-Suomen pahin uhkakuva voi toteutua jo tänä viikonloppuna – talvimyrsky on alueellisen riskiarvion kärjessä

Maakunnan tuore riskiarvio kehottaa varautumaan yhteensä 13 erilaiseen uhkakuvaan.

Suomen turvallisuus
Myrskyn katkomaa sähkölinjaa Vaasassa 2. tammikuuta 2019.
Mikko Stig / Lehtikuva

Keski-Suomen turvallisuutta uhkaavat eniten talvimyrskyt.

Maakuntaan laaditun alueellisen riskiarvion mukaan erityisesti pakkasjaksolle osuva myrsky on alueellamme uhka, sillä se johtaa nopeasti sähkökatkoihin ja lämmön jakeluongelmiin haja-asutusalueilla. Myös tietoliikenneyhteydet, logistiikka sekä vesihuolto häiriintyvät pitkien sähkökatkojen aikana.

Erityisen ongelmallinen tilanne syntyy, jos talvimyrsky aiheuttaa laajan sähkökatkon ja samaan aikaan runsas lumentulo estää liikennöinnin haja-asutusalueilla. Sähkökatkon piirissä olevat asukkaat jäävät saarroksiin koteihinsa.

– Pakkasjaksolla asunnot jäähtyvät nopeasti ja jos tietoliikenne tai matkapuhelin ei toimi, ulkopuolelle ei välttämättä saada yhteyttä. Tuolloin huolenaiheena ovat erityisesti yksin asuvat ikäihmiset. Myös kotihoidon ruokapalveluiden tai turvapuhelimien varassa olevat kotipalvelun asukkaat ovat nopeasti pinteessä, kertoo suunnitelman koostamisesta vastannut maakunnallisen varautumisen vastuuvalmistelija Jarkko Jäntti.

Viikonloppu voi tuoda jopa 25 senttiä lisää lunta

Talvimyrskyyn varautuminen on ajankohtaista juuri nyt, sillä tulevana viikonloppuna Keski-Suomeen ollaan saamassa runsaasti lisälunta voimistuvan tuulen kera. Lunta saattaa kertyä jopa 25 senttiä sunnuntain ja maanantain välisenä aikana.

- Sähköverkkoyhtiö Elenian vikakorjauspartioilta tulleen tiedon mukaan Suomenselällä Pirkanmaan ja Keski-Suomen välisellä alueella puissa on Aapeli-myrskyn jäljiltä valmiiksi erittäin paljon tiukkaan pakkaantunutta tykkylumikuormaa. Ennusteen mukaisen sään toteutuessa on mahdollisuus suurhäiriöön sähkönjakelussa lumikuorman alla puuskissa kaatuvien puiden vuoksi, sanoo pelastuslaitoksen päivystävänä päällikkönä tällä viikolla toiminut valmiuspäällikkö Mikko Hiltunen.

Moni riski on jo toteutunut

Keski-Suomen tuoreessa riskiarvioinnissa analysointiin alueelle ominaisten uhkien ja häiriötilanteiden todennäköisyyttä.

Yhteensä tunnistettiin 13 erilaista uhkamallia, joihin maakunnassa tulisi varautua.

Pakkasjaksolle osuvan talvimyrskyn lisäksi esille nousivat ukkosmyrsky, laaja ja pitkäkestoinen vedenjakeluhäiriö yhdistettynä kuivuuteen, vakava raideliikenteen onnettomuus, kemikaali- tai räjähdysonnettomuus vaarallisia aineita käsittelevässä teollisuuslaitoksessa ja vakava henkilöjoukkoon kohdennettu väkivallanteko. Useampi yhtäaikainen yli 10 hehtaarin metsäpalo ja vakava pienkoneen lento-onnettomuus arvioitiin useammin kuin kerran 10 vuodessa tapahtuviksi. Näiden seurausvaikutukset jäävät onneksi yleensä paikallisiksi.

Monista riskiarviointiin päätyneistä uhkakuvista on maakunnassa myös kokemusta:

– Kuivuudesta saimme kokemuksia viime kesänä, kun Keski-Suomessakin alkoivat metsäpalot yleistyä ja kaivot kuivumaan. Vedenjakeluun jouduttiin paikoin perustamaan erillisiä pisteitä. Ukkosmyrskyjen ja niihin liittyvien tuulien voimasta nähtiin muutama vuosi sitten valitettava esimerkki Uuraisten leirintäalueella. Raideliikenteen onnettomuudestakin meillä on kokemusta samoin kuin räjähdysvaarasta Vihtavuoren räjähdeainetehtaalla. Myös henkilöjoukkoon kohdennettuja väkivallantekoja on valitettavasti nähty esimerkiksi Jyväskylän pääkirjastolla. Nämä vaikuttivat riskien toteutumisen todennäköisyyteen ja siten sijoitukseen alueellisella listalla, Jäntti kuvailee.

Riskiarviointi auttaa viranomaisia varautumaan

Arviointi tehtiin varautumisen kehittämiseen perustetussa Keski-Suomen turvallisuus- ja valmiustoimikunnassa. Ryhmässä on edustus Keski-Suomen pelastuslaitokselta, Sisä-Suomen poliisista, Keski-Suomen ELY-keskuksesta, Keski-Suomen kunnista, puolustusvoimilta, elinkeinoelämän huoltovarmuusorganisaatiosta, Suomen Punaiselta Ristiltä, seurakunnalta, Keski-Suomen liitosta, Ilmasotakoulusta ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Arvioinnin pohjana käytettiin Suomen kansallista riskiarviota 2015 sekä Keski-Suomen maakunnan valmiussuunnitelmaa 2016. Keski-Suomessa listalle nostettiin niistä 13. Nyt julkistettu kansallisen riskiarvion päivitys 2018 listaa 20 uhkamallia edellisten lisäksi.

–Toki esimerkiksi koko maata koskevalla influenssapandemialla tai maahamme kohdistuvalla sotilaallisella hyökkäyksellä on välitön vaikutus asukkaidemme hyvinvointiin ja palveluihin. Tilanteet ovat kuitenkin tuolloin koko maata koskevia, joten niitä ei erikseen nostettu esille maakuntaa koskevassa alueellisessa arvioinnissa. Pois jättäminen ei tarkoita sitä, ettemmekö varautuisi myös kansallisesti tunnistettuihin uhkiin, Jarkko Jäntti toteaa.

Riskiarvioinnin tulokset on toimitettu tiedoksi jokaiselle maakunnallisesta varautumisesta vastaavalle toimijalle ja niitä käsitellään myös Keski-Suomen turvallisuus- ja valmiustoimikunnassa. Konkreettiset varautumisen keinot kuvataan mukana olevien organisaatioiden varautumissuunnitelmissa.

Lähteet: Keski-Suomen Pelastuslaitos