Taksiuudistus lisännyt taksien määrää kaikissa maakunnissa

Eniten taksien määrä on kasvanut Uudellamaalla, Lapissa ja Varsinais-Suomessa, kertoo Traficom.

taksiliikenne
Taksiautoja pysäkillä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Viime vuoden heinäkuussa voimaan tullut mittava taksiuudistus näyttää lisänneen taksien määrää.

Taksiuudistuksen vaikutuksia seuraava Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoo, että taksiliikenteessä on nyt noin 2 000 henkilöautoa enemmän kuin ennen uudistusta.

Luvanvaraiseen henkilöliikenteeseen oli rekisteröity viime vuoden lopussa yli 12 200 ajoneuvoa, kun vuotta aikaisemmin takseja oli yhteensä noin 9 600. Kaikkiaan ajoneuvojen määrä on noussut noin 2 600 ajoneuvolla.

– Nousua tilastoihin tulee myös muihin ajoneuvoluokkiin kuuluvista, noin 600 kuorma- tai pakettiautosta, joiden käytöstä taksiliikenteeseen ei kuitenkaan ole varmuutta. Vaikka lakiuudistus toi lisää vaihtoehtoja, niin käytännössä taksiliikennettä harjoitetaan yhä henkilöautoilla, kertoo Traficomin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää tiedotteessa.

Sillanpään mukaan tilastojen valossa taksiuudistus näyttää tuoneen kasvua alalle.

– Kasvu on painottunut tiettyihin maakuntiin, mutta merkittävää on huomata, ettei taksien määrä ole vähentynyt missään maakuntatasolla tarkasteltuna.

Maakunnittain tarkasteltuna taksien lukumäärä onkin päinvastoin kasvanut kaikissa maakunnissa. Eniten kasvua on ollut Uudellamaalla, Lapissa ja Varsinais-Suomessa. Traficom on myöntänyt uudistuksen jälkeen uusia taksiliikennelupia yli 3 200.

Myös uusia kuljettajia tullut alalle

Traficom kertoo, että kaikkiaan taksiliikennelupia on nyt voimassa yli 12 000, yhteensä noin 10 000 yrityksellä. Ennen uudistusta lupia oli noin 9 500 ja yhteensä noin 7 000 yrityksellä.

Uudistus näyttää houkutelleen alalle myös uusia kuljettajia. Uusia taksinkuljettajan ajolupia myönnettiin viime vuonna noin 3 000, joista lähes pari tuhatta lakiuudistuksen jälkeen. Vuotta aiemmin uusia lupia myönnettiin noin 1 500.

Vuonna 2018 yli 2 000 taksinkuljettajaa uusi ajolupansa, näistä noin 1 500 lakimuutoksen jälkeen. Vuonna 2017 lupien uusijoita oli noin 1 200.

Traficomin mukaan taksinkuljettajien ajolupien osalta kiinnostus näyttää jatkuvan tasaisena, sillä tammikuun aikana uusia lupia myönnettiin yli 350 ja vanhojakin lupia uusittiin lähes 200.

Lue myös

Analyysi: Hintakisa vaisua, mökiltä kaupunkiin pääsee yhä – näin taksialalla menee jättiuudistuksen jälkeen