Mikromuovien käyttöä halutaan rajoittaa EU:ssa

Mikromuovia kulkeutuu vesistöihin yhdyskuntajätevesien ja hulevesien mukana.

mikromuovit
Mikromuovin palasia.
Eniten mikromuovia päätyy ympäristöön kosmetiikasta.AOP

Euroopan kemikaalivirasto ECHA esittää erilaisiin tuotteisiin lisättävien mikromuovien käytön rajoittamista.

Helsingissä toimivan EU-viraston ehdotus koskee muun muassa kosmetiikassa, pesuaineissa, maaleissa, rakennusmateriaaleissa, lääkkeissä ja maataloudessa sekä öljy- ja kaasualoilla käytössä olevia mikromuoveja.

Kieltoesitystä perustellaan mikromuovien ympäristölle aiheuttaman saastumisen ehkäisemisellä. Mikromuoveiksi luetaan alle viiden millimetrin kokoiset muovihiukkaset.

Kemikaaliviraston ehdotusta voi pian kommentoida, kun virasto esittelee sen julkisessa kuulemisessa. Rajoituksen mahdollisesta voimaantulosta päätetään myöhemmin Euroopan komission ja EU:n jäsenmaiden edustajista koostuvan komitean kesken.

Mikromuovia päätyy paljon ympäristöön esimerkiksi kosmetiikasta, auton renkaista ja tekstiilien kulumisesta.

Vajaa vuosi sitten Suomessa pantiin vireille kansalaisaloite (siirryt toiseen palveluun)mikromuovien käytön kieltämiseksi kosmetiikkassa. Viime elokuussa se sai taakseen yli 50 000 allekirjoitusta. Aloite ei ole vielä edennyt eduskuntaan.

Kansalaisaloitteen käynnistäjien mukaan mikromuovin käyttöä kosmetiikassa on jo rajoitettu esimerkiksi Ruotsissa ja Britanniassa. Mikromuovirajoituksia on voimassa tai tulossa voimaan Kanadassa, Uudessa-Seelannissa, Irlannissa ja Taiwanissa.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan mikromuovit uhkaavat meilläkin vesistöjä, joihin niiitä kulkeutuu esimerkiksi yhdyskuntajätevesien ja hulevesien kautta.

Lue myös:

Kielletäänkö kosmetiikan mikromuovit pian lailla? 50 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite etenemässä eduskuntaan

Merien lisäksi myös maaperään päätyy mikromuovia jätevesistä – vaikutuksia vasta tutkitaan, mutta osa muovista voi päätyä ravintoketjuun

Mikromuovia on jo hengitysilmassakin – suurtehoimurin haaviin tarttui Turun saaristossa runsas hiukkassaalis, joka yllätti tutkijatkin

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus