Hyppää sisältöön

Panimoala sanoo "ei kiitos" energiajuomien ikärajalle – kauppias lakkasi myymästä lapsille jo vuosia sitten, eikä kadu

Keskustan ministerit Jari Leppä ja Annika Saarikko haluavat kieltää energiajuomien myynnin alle 15-vuotiaille.

Kauppias Sirpa Karpin mukaan energianmyyntikiellosta on tullut vain myönteistä palautetta. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Energiajuomavalmistajat eivät kannata energiajuomien kieltämistä alle 15-vuotiaille. Panimoliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarisen mukaan yhteen tuotteeseen kohdistuva lainsäädäntö ei ole oikea keino hillitä nuorten energiajuomien käyttöä.

Juomavalmistajat jakavat huolen lasten ja nuorten ruokailu- ja ravintotottumuksista, mutta pitävät alle 15-vuotiaiden energianjuomakäyttöä vähäisenä.

– Tällä hetkellä lasten ja nuorten kofeiininsaannista vain noin kolme prosenttia tulee 10–18-vuotiailla energiajuomista, Pakarinen arvioi.

Juomavalmistajien mukaan tyypillinen energiajuomaa käyttävä on noin 18–30-vuotias nuori mies.

"Meidän pitää löytää ratkaisuja"

Keskustan ministerit Jari Leppä ja Annika Saarikko esittivät ennen joulua energiajuomien myynnin kieltämistä alle 15-vuotiailta (siirryt toiseen palveluun). He nojasivat lakiesityksessään Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tilattuun katsaukseen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan energiajuomien käytöllä on runsaasti haitallisia vaikutuksia erityisesti 13–15-vuotiaisiin.

– Meillä on iso huoli tämän asian osalta ja siihen meidän pitää löytää ratkaisuja. Tässä asiassa kaikki ovat samaa mieltä, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk).

Suosittelimme kokista tai limpparia ja hyvin kävi muu juoma siihen tilalle.

Sirpa Karppi

Lepän mukaan vielä ei ole ratkaistu, että millä keinoilla energiajuomien käyttöön puututaan jatkossa. Siitä keskustellaan usean eri ministeriön välillä.

– Onko lainsäädäntö sitten se järein keino, millä mennään vai riittävätkö vapaaehtoiset toimet ja niiden tehostaminen, Leppä pohtii.

Näitä voisivat olla esimerkiksi erilaiset sitoumukset kouluruokailuun ja perheiden tukemiseen. Asia jää kuitenkin seuraavan hallituksen ratkaistavaksi.

Riikka Pakarinen Kuva: AOP

"Ajattelin lapsia äidin kulmalla"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on aiemmin suosittanut ja suosittaa edelleen, että vähittäiskaupat eivät myy energiajuomia alle 15-vuotiaille. Useat kaupat ovat ryhtyneet noudattamaan suositusta.

Kuopiolainen K-kauppias Sirpa Karppi kielsi energiajuomien myynnin alle 15-vuotiaille jo yhdeksän vuotta sitten heti kauppiaaksi ryhdyttyään. Vastaanotto oli yllättävän hyvä.

– Muutamat lapset yrittivät ostaa juomia, vaikka tiesivät kiellosta. Suosittelimme kokista tai limpparia ja hyvin kävi muu juoma siihen tilalle, muistelee Karppi.

Myös vanhemmilta tuli kiitosta. Useimmat vanhemmat ovat olleet sitä mieltä, että juomat eivät sovi lapsille ja nuorille ja moni on kiittänyt kauppiasta vastuullisesta teosta.

– En silloin omille lapsillekaan halunnut antaa energiajuomia, niin miksi sitten myisin kaupallakaan. Ajattelin asiakkaana olevia lapsia äidin kulmalla, selittää Karppi.

Panimoliitto pitää tärkeänä tasapuolista keskustelua myös muiden tuotteiden terveysvaikutuksista sekä verotuksesta.

– Tarvitsemme alan vahvaa yhteistyötä. Esimerkiksi markkinointia emme nytkään kohdista alle 15-vuotiaille. Perheillä on myös oma vastuunsa, toteaa Pakarinen.

Mitä mieltä olet aiheesta? Ota kantaa: keskustelu on auki perjantaihin kello 22 asti.

.
.