1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keisarikunta (Elokuva)

Keisarikunta-elokuvan muistokivi paljastettiin Kotkassa: "Liittää yhteen entisajan legendat ja Kotkan nykymuusikot"

Muistokiven paljastus ajoitettiin päivälle, jona Keisarikunta-elokuvan ohjannut Pekka Mandart olisi täyttänyt 70 vuotta.

Keisarikunta-elokuvan muistokiveen on kaiverrettu keskeisimpien elokuvan teossa mukana olleiden henkilöiden nimet. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Svengaava jazz-musiikki täyttää ilman Kotkan Palotorninvuorella, jonne on kerääntynyt satapäinen yleisö seuraamaan Keisarikunta-elokuvan muistomerkin paljastusta.

Metsänvihreällä kankaalla peitetyn kiven ympärille on kokoontunut joukko vuonna 2004 julkaistun elokuvan näyttelijöitä. Olavi Uusivirta, Mikko Nousiainen, Niko Saarela ja Tuomas Uusitalo ovat mukana liu'uttamassa kangasta pois kiven päältä.

Alta paljastuu harmaa graniittikivi. Siihen on kaiverrettu kruunukoristuksella Keisarikunta ja keskeisimpien elokuvan teossa mukana olleiden nimet.

– Keisarikunta-elokuva ja sen muistokivi liittävät yhteen entisajan legendat ja Kotkan nykymuusikot, lausuu elokuvan tuottanut Pamela Mandart yleisölle.

Pamela Mandart (oik.) tuotti vuonna 2004 ilmestyneen Keisarikunta-elokuvan. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kiveä siirretään vielä keväällä

Elokuvatuottaja ja kirjailija Pamela Mandart kertoo saaneensa idean kiveen ihasteltuaan Tanskan Aalborgin musiikkipuistoa. Visio muistokivestä otti tuulta siipiensä alle viime vuoden loppupuolella, ja yhteistyössä Kotkan kaupunginpuutarhurin sekä Vikmanin Kiven kanssa toiveesta tuli totta.

– Emme halunneet tehdä siitä tyypillistä kansallisen kaupunginpuiston merkkikiveä, joita Kotkassa on jo 25 kappaletta. Siksi päädyimme kiven ulkoasussa pulpettimaiseen malliin, kiven suunnitellut Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen kertoo.

Muistokiven paikaksi valittiin Palotorninvuoren puisto, sillä siellä on kuvattu elokuvan kohtauksia. Kivi ei ole kuitenkaan jäämässä aivan paljastuspaikalleen. Siirto ylemmäs näköalatasanteelle ei ole vielä onnistunut, sillä rinne on jään peitossa.

– Lopullinen asennus tehdään keväällä roudan sulettua, Laaksonen kertoo.

Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen vastasi Keisarikunta-kiven suunnittelusta. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kunnianosoitus myös ohjaaja Pekka Mandartille

Elokuvatuottaja Pamela Mandart muistelee lämmöllä aikaa, jolloin Keisarikunta oli vasta tekovaiheessa.

– Silloinen Kotkan kaupungin tarjoama tuki, niin rahallinen kuin kotkalaisten työpanoskin, oli ainutlaatuista.

Pamela Mandart uskoo, että samoin olisi tuntenut Keisarikunnan ohjannut Pekka Mandart.

Kokoontuminen Palotornivuorella kunnioittaa samalla edesmenneen Mandartin muistoa, joka olisi täyttänyt perjantaina 70 vuotta. Hän kuoli viime vuoden helmikuussa.

– Pekka olisi ollut sanaton. Voisin kuvitella, että tämä olisi ollut hänelle kaikkien toiveiden täyttymys, sanoo Pamela Mandart.