Helsinki varautuu talven pahimpaan lumimyräkkään – lumikinokset tavoittelevat jo ennätyskorkeuksia

Viikonvaihde tuo edelleen lisää lunta myös Etelä-Suomeen. Helsingin kaupunki on jo aloittanut varautumisen viikonvaihteen lumimyräkkään.

Helsinki varautuu lumimyräkkään ylimääräisellä aurauskalustolla. Kuva: Helsingin kaupunki

Etelä-Suomessa on nyt poikkeuksellisen paljon lunta – yli 30 cm enemmän kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta.

Esimerksi Siuntiossa on lunta 65 senttiä. Tämä on kolmanneksi eniten koko maassa ja enemmän kuin missään mittauspisteessä Lapissa.

Ja lisää on luvassa. Viikonvaihteessa lunta tulee jopa parikymmentä senttiä lisää, kun Helsinkiin odotetaan talven kiivainta lumimyräkkää.

Helsinki tehostaa katujen kunnossapitoa

Kaupunki pyrkii pitämään kadut liikennöitävässä kunnossa lisätyövoiman ja ylimääräisen aurauskaluston turvin.

Harkinnassa on myös järjestää väliaikaisia pysäköintipaikkoja sopiville torialueille ja aukioille.

Helsingin kadut, jalkakäytävät ja pyörätiet aurataan kiireellisyyden mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ensin turvataan tärkeimmät kulkuväylät eli pääkadut ja joukkoliikenteen käyttämät kadut. Asuntokadut ovat vuorossa niiden jälkeen.

Autonomistajien kannattaa myös seurata mahdollisia ajoneuvojen siirtokehotuksia. Ajoneuvoa voi joutua siirtämään teiden auraustöiden takia.

Autonomistaja voi tilata myös tekstipalvelun (siirryt toiseen palveluun), joka kertoo, milloin auto tulee siirtää.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Lumitöiden vastuut jakautuvat

Helsingin kantakaupungissa on tarkkaan määritelty, mikä taho vastaa lumitöistä eri kohteissa.

Kaupunki hoitaa ajoradat, mutta jalkakäytävien auraus ja hiekotus sekä lumen poisvienti kuuluvat kohdalla olevalle kiinteistölle.

Kantakaupungissa kiinteistön vastuulla on myös poistaa ajoradalta jalkakäytävän viereen auratut lumivallit.

Katujen ja muiden väylien talvikunnossapidosta voi tarvittaessa jättää palautetta Helsingin kaupungin palautejärjestelmään (siirryt toiseen palveluun).

Pääseehän apu perille?

Runsas lumimäärä on ongelma myös pelastuslaitoksille.

Perillepääsy apua tarvitsevan luoksen hidastuu tai jopa estyy, jos kulkuväylät ovat tukossa lumen tai vaikka väärin pysäköityjen autojen takia.

Uudenmaan pelastuslaitoksilta toivotaan, että lumien auraamisessa huomioidaan pelastusajoneuvojen sekä ambluanssien esteetön kulku avun tarvitsijan luo. Pelastustiet kannattaa puhdistaa lumesta ensi vaiheessa.

Pelastuslaitokselta muistutetaan myös, että rakennuksen poistumisreitit, jotka johtavat ulos esimerkiksi rakennuksen takapuolelle, ja joissa ei ole talvikunnossapitoa, saattavat unohtua puhdistaa lumesta.

Vanhempia kehotetaan varmistamaan, että lapset eivät leiki lumikasoissa. Kasat voivat olla leikkipaikkoina hengenvaarallisia, kun niitä raivataan työkoneilla.