1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vanhustenhoito

Ville Skinnari: "Pelkkä lainsäädännön kiristäminen ei takaa laatua vanhustenhoidossa"

Oppositio vaatii hallitukselta hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Lahtelainen SDP:n kansanedustaja Ville Skinnari katsoo, että valtion pitää kompensoida kustannuksia.

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Hallitus vastaa keskiviikkoiltapäivänä opposition välikysymykseen vanhustenhoidon tilasta. Koko oppositio vaatii hallitukselta muun muassa hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin.

Lahtelainen kansanedustaja Ville Skinnari (sd.) myöntää, että pelkkä lainsäädännön kiristäminen ei yksistään takaa laatua vanhustenhoitopalveluissa.

– Meillä on Suomessa ollut jo pidemmän aikaa sitä, että vaikka laissa jotakin lukee, kunta järjestäjänä ei välttämättä resurssoi tarpeeksi rahaa, jolloin esimerkiksi ikäihmisten hoito on jatkuvasti alibudjetoitu, hän toteaa.

Lahden tilannetta Skinnari pitää erittäin haastavana. Hän viittaa valtiovarainministeriön taannoiseen laskelmaan, jonka mukaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tuottaa sote-palvelut noin 40 miljoonaa euroa halvemmalla kuin samankokoisessa maakunnassa laskennallisesti tehtäisiin.

Hoitajamitoituksen lisäksi Skinnari haluaakin hallitukselta lisää rahaa kunnille.

– Lähtökohtaisestihan nykylain mukan tilanne on se, että kunnilla on vastuu rahoittaa sote-palvelut. Mutta toki tässä tilanteessa se mitä esitämme, on ihan selvää, että valtion pitää tulla kompensoimaan näitä kustannuksia.

Ville Skinnari on osaltaan päättämässä päijäthämäläisten vanhusten hoitobudjetista sekä Lahden kaupunginvaltuutetun roolissa että hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtajana.

Lue myös:

Hyvinvointiyhtymä laski hoitovuorokauden hintaa – vanhainkodit miettivät, millä tappiot katetaan

Hyvinvointiyhtymän budjetti on erittäin tiukka – kunnilta yhtymälle ensi vuonna 15 miljoonaa enemmän