Haloo Helsingin Leo ja Jere yllättävät koneellisen musiikin sooloprojektillaan – "Stereo vie suomalaisen musiikin seuraavalle tasolle"

DJ-tuottajaduo on saanut projektiinsa mukaan maailmanluokan tähtien miksaajan.

musiikki
Haloo Helsingin Jere ja Leo sooloilevat Stereona
Haloo Helsingin Jere ja Leo sooloilevat Stereona

Stereo on kokoonpanon nimeksi yllättävän simppeli. Haloo Helsinki -yhtyeestä tunnetut Jere Marttila ja Leo Hakanen etsivät netistä tarkkaan, löytyykö vastaavaa nimeä muilta yhtyeiltä. Monella stereo on liitettynä muuhun sanaan ja yksittäisenä sitä on käyttänyt tiettävästi vain yksi bändi.

– Stereo tarkoittaa kahta äänikanavaa ja se kuvastaa hyvin meidän projektiamme, sanoo Marttila.

Kaksikko työstää musiikkia helsinkiläisellä levytysstudiolla. Siellä he ovat istuneet kesästä lähtien, kun Haloo Helsinki ilmoitti jäävänsä tauolle vuoteen 2021 asti.

Tauon aikana bändin laulaja Elli päätti toteuttaa Ellips-sooloprojektinsa, joten tilaisuus avautui myös bändin pojille.

Idea omasta DJ-tuottajakaksikosta alkoi kehittyä jo viisi vuotta sitten, sillä molemmat ovat olleet pitkään konemusiikkidiggareita. Tyyli poikkeaa Haloo Helsinki -yhtyeen perinteisemmästä rocklinjasta.

– Olemme tehneet sivussa tämän tyyppistä musiikkia. Tavallaan terapiatarpeessa on saanut toteuttaa muita musiikillisia intressejä, Marttila kertoo.

Duo alkoi työstää Stereon musiikkia viime kesänä festarikeikkojen välillä ja elokuun loppuun mennessä oli valmiina parikymmentä biisiä.

Kaksi ääripäätä

Haloo Helsinki on kiertänyt suomalaisilla festareilla kymmenisen vuotta. Tuona aikana tapahtumien pääesiintyjissä on tapahtunut iso muutos. Kun aiemmin vetonauloina olivat rockbändit, nyt houkuttimena ovat ulkomaiset DJ-tuottajat kuten Chainsmokers, David Guetta ja Marshmello.

Jere Marttila ja Leo Hakanen huomasivat, että tässä kohtaa suomalaista musiikkiskeneä on iso lovi. Siihen iskee heidän Stereo-projektinsa.

– Haluamme viedä suomalaisen musiikin sauraavalle tasolle, lataa Hakanen.

stereo
– Haloo Helsingin ollessa tauolla, Stereo on luonnollisin tapa näyttää, mitä osaamme ja mihin meillä on intohimo, kaksikko sanoo.Antti Lähteenmäki/YLE

DJ-tuottajaduon musiikki on kone- ja tanssimusiikkia, missä kuuluvat vaikutteet EDM:stä, dubstepistä, drum and bassista ja räpistä. Osalla kappaleista he laulavat itse, osalla on mukana vierailevia artisteja.

Perjantaina julkastulla Vuosien päästä -kappaleella esiintyy laulaja-räppäri Etta ja 74-biisillä pelkästään he itse.

– Stereo tavallaan esittelee kaksi ääripäätä. Toinen on radiovetoinen popmusiikki. Tykkäämme Leon kanssa tehdä vahvoja melodioita, joissa on mukana tunnetta ja suomalaista melankolisuutta. Toinen ääripää on rosoista, vaarallista ja likaista. Se varmasti jakaa kuulijakuntaa, arvelee Marttila.

Stereo-kaksikko aikoo julkaista tämän vuoden aikana joka kuukausi yhden biisin. Lopulta kappaleet kasataan albumiksi.

– Emme halua paljastaa kaikkia vierailevia artisteja. Halutaan pitää jännitysmomentti, että kun ihmiset odottavat uutta biisiä, niin kukakohan siellä on mukana, Marttila virnistää.

Haastetta kerrakseen

Leo Hakanen ja Jere Marttila ovat Haloo Helsingin 12-vuotisen taipaleen aikana vastanneet kappaleiden sävellyksistä, tuottamisesta ja laulaneet taustoja. Bändin keulakuvana on ollut Elli Haloo, joka on nikkaroinut sanoitukset.

Stereo-projektissa kaksikko on esillä aivan uudella tavalla. Ja myös tekstien on pitänyt syntyä omasta takaa.

– Kiva päästä kertomaan vähän omaa tarinaa, mitä on kertynyt pään sisälle. Puhutaan elämästä, arkipäiväisistä asioista ja tunteista, joita ihmiset käsittelevät jokapäiväisessä elämässä. Ne ovat välillä raadollisempia ja välillä positiivisempia, Marttila sanoo.

stereo
– Meidän ei ole tarkoitus tehdä Haloo Helsinkiä. Se on oma juttunsa ja me varjelemme sitä. Bändi on meille tosi tärkeä, mutta se on nyt tauolla ja Stereo on ihan oma juttunsa, sanoo duon Jere Marttila.Antti Lähteenmäki/YLE

Tällä viikolla Haloo Helsingin fanit hämmästelivät, kun Stereo-duo julkaisi YouTubessa teaser-videon (siirryt toiseen palveluun). Siinä Hakanen ja Marttila seikkailevat Hong Kongissa kokoonpanon nimellä varustetuissa takeissa ja taustalla soi konemusiikki. Muutamat jo luulivat, että kaksikko on perustamassa vaatemerkkiä.

– Ihan hauska idea, mutta kyllä me vielä musassa pysytään, duo nauraa.

Maailmanluokan soundia

Stereon pojat ovat jo treenailleet live-esiintymisiä varten. He eivät aio nököttää pelkästään DJ-tiskin takana, vaan lavalla soivat myös oikeat instrumentit. Mukana keikoilla on tuottajakaveri Error, joten kaksikko pääsee liikkumaan vapaammin.

– Kuulijaan ja katsojaan saa paremmin kontaktin, kun ei olla etäisesti tiskin takana. Haluamme tuoda siihen jotain uutta kuin mitä on totuttu näkemään DJ-artisteilta, sanoo Marttila.

Stereon ensimmäinen keikka on huhtikuussa. Samaan aikaan esiintymislavoille astelee myös bändikaveri Elli oman Ellips-projektinsa kanssa. Marttila ja Hakanen komppaavat laulajan soolouraa.

– Elli pystyy toteuttamaan toista puolta itsestään ja erittäin hyvän progerockia tekeekin. Molemmat pääsivät tekemään bändin tauon aikana omia äärilaitojaan, Hakanen sanoo.

Stereon DJ-tuottajaduo on uhonnut vievänsä suomalaisen musiikin uudelle tasolle. Todistuksena tälle, he ovat saaneet ensimmäisen Vuosien päästä -kappaleen miksaajaksi Miles Walkerin, joka tunnetaan esimerkiksi Beyoncen, Bruno Marsin, Rihannan ja Coldplayn tuotantojen takaa.

– Tämä on suuri kunnia meille. Uskon, että se vie myös meidän soundia eteenpäin, koska haluamme tehdä maailmanluokan soundia, toteaa Hakanen.