Amnesty: Boko Haram tappoi 60 ihmistä kaupungissa, josta Nigerian armeija lähti ja jätti siviilit suojattomiksi

Äärijärjestö Boko Haram näyttää vahvistuneen. Nigerian presidentti Muhammadu Buhari on tiukassa paikassa kaksi viikkoa ennen presidentinvaaleja.

Boko Haram
Nigerian presidentti Muhammadu Buhari matkalla rukoushetkeen Abujassa, Nigeriassa.
Nigerian presidentti Muhammadu BuhariEPA

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan äärijärjestö Boko Haram surmasi ainakin 60 ihmistä maanantaina hyökkäyksessään nigerialaiseen Rannin kaupunkiin. Amnestyn mukaan Nigerian armeijan joukot olivat lähteneet kaupungista päivää aiemmin.

– Todistajat kertoivat meille, että nigerialaiset sotilaat jättivät asemansa päivää ennen hyökkäystä, mikä osoittaa viranomaisten täydellisen kyvyttömyyden suojata siviilejä, Amnestyn maajohtaja Osai Ojigho sanoi tiedotteessa.

Amnesty on lisäksi julkaissut satelliittikuvia, jotka järjestön mukaan näyttävät laajamittaisen tuhon Rannissa. Uutistoimisto Reutersin turvallisuuslähteet vahvistavat tiedon kuolleista ja armeijan lähdöstä.

Nigerian armeijan tiedottaja sen sijaan kiistää sekä Boko Haramin hyökkäyksen että joukkojen lähtemisen kaupungista.

Rannin kaupunki sijaitsee levottomalla alueella lähellä Nigerian ja Kamerunin rajaa. Kaupunkiin oli kerääntynyt viime kuukausina paljon pakolaisia, jotka olivat joutuneet jättämään kotinsa Boko Haramin vuoksi.

Boko Haram hyökkäsi Ranniin myös tammikuun puolivälissä. Sen jälkeen kaupunkiin saapui nigerialaisia ja kamerunilaisia sotilaita. Kamerun veti viime sunnuntaina joukkonsa takaisin, ja Reutersin turvallisuuslähteiden mukaan myös nigerialaiset sotilaat jättivät kaupungin, koska joukkojen vahvuus ei ollut riittävä, eikä heillä ollut tarpeeksi aseita ja varusteita.

Seuraavana päivänä Boko Haram hyökkäsi uudestaan, sanovat Amnesty ja Reutersin lähteet.

– Tämä hyökkäys kohdistui siviileihin, jotka ovat jo joutuneet pakenemaan verisen konfliktin takia. Tässä voi olla kyse sotarikoksista, Amnestyn Ojigho sanoi.

Nigerian presidentille Muhammadu Buharille Boko Haramin voimistuminen tarkoittaa myös poliittisia vaikeuksia presidentinvaalien alla. Buhari nousi presidentiksi vuonna 2015 luvattuaan muun muassa parantaa turvallisuutta, ja hänen hallintonsa ehti jo kertaalleen julistaa Boko Haramin kukistetuksi. Seuraavat vaalit ovat kahden viikon päästä.

Nigeriassa Boko Haramiin luetaan usein myös sen uusi, voimakas sivuhaara, Länsi-Afrikan Isisiksi kutsuttu ryhmä.

Yhdysvaltain tukeman Africa Center for Strategic Studies -tutkimuslaitoksen mukaan viime vuonna sivuhaaran tekemien väkivaltaisuuksien määrä kasvoi ja vanhan Boko Haramin hyökkäysten määrä väheni. Toistaiseksi ei ole tiedossa, kumpi oli Rannin maanantaisen iskun takana.

Lähteet: Reuters, AFP, AP