Keskustan vaaliohjelma lupaa rutkasti uutta: indeksijäädytys loppuu, reilu sata euroa takuueläkkeisiin ja riittävästi hoitajia vanhuksille

Myös työ, yrittäjyys ja koko Suomen elinvoimaisuus ovat ohjelmassa vahvasti läsnä. Natoon keskusta ei haikaile.

eduskuntavaalit
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puhui puolueen vaaliavausviikonlopun tilaisuudessa Helsingin Tennispalatsissa lauantaina 2. helmikuuta
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puhui puolueen vaaliavausviikonlopun tilaisuudessa Helsingin Tennispalatsissa lauantaina 2. helmikuuta.Mikko Stig / Lehtikuva

Keskustapuolueen vaaliohjelma maalaa kuvaa Suomesta, jossa perheitä tuetaan, kukaan ei putoa kelkasta, yrittäjyys kannattaa ja metsä kasvaa. Ohjelma lupaa paljon lapsiperheille ja nuorille sekä muun muassa koulutukseen.

Tällä viikolla paljon puhuttanut vanhusten hoiva on myös mainittu vaaliohjelmassa. Keskusten puheenjohtaja Juha Sipilä, että keskusta pyörtää vanhan kantansa ja on valmis lisäämään hoitajien määrää.

Myös eläkkeiden indeksijäädytys saa kyytiä ja takuueläkkeisiin Sipilä lupaa reilun 100 euron korotuksen.

– Olemme valmiit lisäämään kaikkein huonokuntoisimpien vanhusten hoitoon käsipareja: Hoitajamitoitusta on muutettava. Lisäksi eläkkeiden indeksijäädytys, josta paljon puhutaan, loppuu. Takuueläkkeisiin lupaamme reilun sadan euron korotuksen.

Keskusta haluaa Suomesta maailman lapsiystävällisimmän maan. Tämä tarkoittaisi ohjelman mukaan perheiden moninaisuuden ymmärtämistä, kotihoidontuen säilyttämistä ja lapsiperheköyhyyden kitkemistä.

Keskusta ehdottaa perusopetuksen parantamiseksi ”pienten lasten koulua”. Sen muodostaisivat esikoulu ja peruskoulun kaksi ensimmäistä luokkaa.

– Toisen luokan lopussa on perustaitojen tarkastelupiste. Lapsi siirtyy joustavasti eteenpäin, kun hän on saanut perustaidot hallintaan.

Oppivelvollisuuden keskusta haluaa ulottaa 18 ikävuoteen. Mielenterveyspalvelut pitäisi puolueen mukaan taata kaikilla kouluasteilla ja tarttua hanakammin nuorten syrjäytymiseen. Lisäksi ohjelmassa ehdotetaan maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille. Muun muassa keskustanuoret ovat aiemmin ajaneet tätä.

Keskusta tavoittelee omaishoitosopimuksille ja -palkkiolle yhteisiä kriteerejä ja taloudellisia kannustimia edistämään eri sukupolvien asumista saman katon alla.

– Keskusta haluaa tehdä myös perhevapaauudistuksen, mutta se on tehtävä perheiden ehdoilla. Ei työmarkkinoiden. Olemme valmiita käyttämään rahaa siihen, että isien hoitoaikaa jatketaan ja kotihoidontuki säilytetään.

Perustulo ja työllisyysaste 75 prosenttiin

Keskusta ei ole vielä julkistanut sosiaaliturvamalliaan, mutta vaaliohjelma antaa siitä viitteitä.

– Perusturva on uudistettava niin, että se turvaa toimeentulon, kannustaa työntekoon ja on nykyistä yksinkertaisempi.

Keskusta kertoo tavoittelevansa pitkällä aikavälillä perustuloa, joka pienenee ja poistuu verotuksessa tulojen kasvaessa.

Keskustan tavoite on seuraavalla kaudella tarjota työtä yli 100 000 ihmiselle niin, että työllisyysaste nousee 75 prosenttiin.

Puolue haluaa myös parantaa itsensätyöllistäjien asemaa ja laajentaa paikallista sopimista.

Työperäistä maahanmuuttoa pitää keskustan mukaan lisätä ja luopua työntekijän oleskeluluvan saatavuusharkinnasta asteittain. Yrittäjien verotusta ei saa kiristää, ja ansiotuloverotuksen keventäminen pitää kohdentaa pieni- ja keskituloisiin.

– On pidettävä huolta koko Suomen elinvoimasta, ohjelmassa todetaan.

Keskustan tavoite on, että kahden seuraavan vaalikauden aikana viidestä kuuteen tuhanteen nykyään pääkaupunkiseudulla työskentelevää valtion ja julkisen sektorin työntekijää voisi tehdä työtä muualta Suomesta teknologian kehityksen ansiosta.

Puolue haluaa myös vähintään yhden korkeakoulun jokaiseen maakuntaan.

Keskusta uskoo vahvaan EU:hun ja YK:hon, eikä unohda viljelijöitä

Keskustan ilmastolupaukset perustuvat muun muassa hiilinielujen kasvattamiseen.

– Keskustan keinovalikoimaan kuuluvat myös soiden ennallistaminen ja maatalousmaiden hiilensidontakyvyn vahvistaminen.

Metsäteollisuuden arvo voidaan keskustan mukaan kaksinkertaistaa pitkällä aikavälillä ja puulla korvata ympäristölle haitallisempaa tuotantoa.

– Alkutuottajien neuvotteluasemaa ruokaketjussa pitää parantaa. Epäreilut kauppatavat on kitkettävä. Kauppojen on tarjottava myös pienille elintarvikejalostajille tasapuoliset mahdollisuudet päästä valikoimiin.

Ulkopolitiikan saralta ohjelmassa todetaan muun muassa YK:n ja EU:n aseman vahvistaminen ja kehitysyhteistyön määrärahojen asteittainen nostaminen kohti kansainvälistä tavoitetta, 0,7 prosenttia bruttokansantulosta.

Puolustusliitto Natoon keskusta ei haikaile.

– Nato-kirjaus on meille hallitusohjeleman kynnyskysymys.

Hallituskumppaneitaan keskusta ei ennen vaaleja lähde valitsemaan, muttei sulje mitään puoluetta ulkopuolelle.