1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydinaseet

Putin: Venäjä keskeyttää ydinasesopimuksen noudattamisen – uusien ohjusten rakentaminen alkaa

Venäjä syyttää Yhdysvaltoja keskimatkan ohjukset kieltävän INF-sopimuksen rikkomisesta.

ydinaseet
Topol-M -ohjus sotilasparaatissa Moskovan Punaisella torilla toukokuussa 2017.
Topol-M-ohjuksia sotilasparaatissa Moskovan Punaisella torilla toukokuussa 2017.Yuri Kotchetkov / EPA

Suurvaltoja uhkaa uusi ydinasevarustelun kierre. Yhdysvaltain lisäksi Venäjä ilmoittaa lopettavansa keskimatkan ydinohjukset kieltävän INF-sopimuksen noudattamisen.

Asiasta päätti Kremlin tiedotteen mukaan presidentti Vladimir Putin, joka on käynyt asiasta keskustelun maansa ulko- ja puolustusministereiden kanssa.

Yhdysvallat ilmoitti eilen perjantaina lopettavansa sopimuksen noudattamisen. Yhdysvallat on syyttänyt Venäjää sopimusrikkomuksesta.

Yhdysvallat ilmoittaa vetäytyvänsä ohjuksia rajoittavasta INF-sopimuksesta – Nato tukee

Kremlin mukaan Putin on hyväksynyt maan puolustusministeriön pyynnön aloittaa uusien keskimatkan ohjusten rakentaminen, minkä INF-sopimus oli kieltänyt. Venäjä alkaa rakentaa maalle sijoitettavia ohjuksia, joiden nopeus ylittää viisinkertaisen äänennopeuden.

Lisäksi Putin on määrännyt valmistelemaan suunnitelman, jonka avulla Venäjä estää aseiden sijoittamisen avaruuteen.

Putin ei enää hyväksy, että Venäjän virkamiehet kävisivät aserajoitusneuvotteluja Yhdysvaltain kanssa. Venäjä ei kuitenkaan aio sijoittaa lyhyen ja keskipitkän matkan ohjuksia maan ulkopuolelle, ellei Yhdysvallat tee ensin samaa.

Venäjän mukaan Yhdysvallat on rikkonut INF-sopimusta jo vuosien ajan. Venäjä vaatii, että kansainväliset asiantuntijat pääsevät tekemään tarkastuksen Yhdysvaltojen asevarastoihin.

Lähteet: Reuters, Tass

Lue seuraavaksi