Helsingissä tarkastettiin yli sata taksia, valtaosalla oli rikkeitä tai puutteita

Ajolupa puuttui kolmelta kuljettajalta, suurin osa ongelmista johtui riittämättömistä tiedoista.

taksiliikenne (liikenne)
Taksi.
Toni Pitkänen / Yle

Helsingissä tarkastetuista takseista noin 70 prosentilta löytyi rikkeitä tai puutteita perjantaina tehdyssä valvonnassa, kertoo poliisi. Poliisi tarkasti yhdessä liikenne- ja viestintäviraston ja verohallinnon kanssa 111 liikenteessä ollutta taksia.

Voimassa oleva ajolupa puuttui kolmelta kuljettajalta, ja 14 taksissa hintatiedot eivät olleet helposti matkustajan havaittavissa. Yleisin puute oli, etteivät taksiluvan haltijan nimi ja yhteystiedot olleet matkustajan nähtävillä. Nämä tiedot puuttuivat useammalta kuin joka toiselta.

Ajoneuvoa ei ollut merkitty luvanvaraiseen käyttöön kuudessa tapauksessa, ja ajopäiväkirja puuttui 10 kuljettajalta. Lisäksi 37 tapauksessa kuljettajan nimi ei ollut matkustajan nähtävillä.

Berner: Puutteisiin pureuduttava saman tien

Puutteisiin on pureuduttava saman tien, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa.

Anne Berner
Anne BernerJarno Kuusinen / AOP

Tarkastetuissa autoissa olivat pääosin kunnossa liikenneturvallisuuteen ja lupiin liittyvät asiat.

– Perusasiat ovat kohdallaan, ja se on hyvä, Berner toteaa.

Puutteita puolestaan ilmeni erityisesti palvelusta annettavissa tiedoissa.

– Nyt on tärkeää, että valvontaviranomaiset huolehtivat, että puutteet tulevat korjatuiksi. Liikennepalvelulaissa määriteltyjä pelisääntöjä on kaikkien alan yritysten ja kuljettajien noudatettava, Berner sanoo.

Ministeri myös huomauttaa, että laki tuli voimaan alle vuosi sitten, joten johtopäätökset sen vaikutuksista pitkällä aikavälillä voidaan tehdä vasta myöhemmin.

Taksilaki uudistui viime kesänä ja vapautti sekä taksien hinnoittelun että kilpailun.

Ministeriö: Osasyynä uusien kuljettajien määrä

Osastopäällikkö Olli-Pekka Rantala liikenne- ja viestintäministeriöstä arvioi, että rikkeiden määrä johtuu ainakin osittain siitä, että alalle tuli uudistuksen myötä paljon uusia toimijoita.

– Ylipäänsä luvanhaltijoiden ja kuljettajien määrä on lisääntynyt valtavasti, Rantala sanoo STT:lle.

Uusi taksilaki on tuonut myös kokonaan uusia velvoitteita, kuten hintatietojen ilmoittamisen.

Poliisi kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että keskeiset liikenneturvallisuuteen vaikuttavat asiat, kuten ajo-oikeus ja ajoneuvon kunto, olivat hyvällä mallilla.

taksi kyltti
Tiina Jutila / Yle

– Myös taksinkuljettajan ajolupa löytyi lähes kaikilta, ja kaikkien taksien taustalta löytyi asianmukainen taksiliikennelupa. Ne kolme kuljettajaa, joilta puuttui taksinkuljettajan ajolupa, saivat sakon ja asiakaskuljetus keskeytettiin, kertoo liikennevalvonnasta Helsingissä vastaava ylikomisario Jarkko Lehtinen poliisin tiedotteessa.

Ensimmäinen valvonta laatuaan

Taksiliikennettä valvottiin perjantaina ensimmäistä kertaa liikenne- ja viestintäviraston, verohallinnon ja poliisin yhteistyönä.

– Viranomaisten yhteistyössä tekemä valvonta osoittautui hyväksi tavaksi toimia. Yhdellä pysäytyksellä pystyimme tekemään kattavan valvonnan, kun jokainen mukana oleva taho tarkasti samanaikaisesti omaan toimivaltaansa kuuluvat asiat. Tarkoituksemme on tehdä yhteisvalvonnoista pysyvä käytäntö, sanoo liikenne- ja viestintäviraston johtava asiantuntija Pasi Hautalahti.

Valvonta kohdistui koko Helsingin alueelle ja painottui vilkkaille taksiasemille muun muassa Rautatieasemalla, Itäkeskuksessa, Kannelmäessä, Töölössä, Kalliossa, Herttoniemessä ja Jätkäsaaren laivaterminaalissa.

– Koska sääntely on uutta, tämä ensimmäinen valvonta oli myös osaltaan valistustapahtuma. Annetaan ensin kuljettajille mahdollisuus korjata toimintaansa, ja otetaan sitten vasta toiset keinot käyttöön, jos epätoivottu käyttäytyminen jatkuu, sanoo ylikomisario Lehtinen.