1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talvisää

Etelän lumipeite vain kasvaa, tuima lumipyry porhaltaa Etelä-Suomen yli viikonloppuna – maanantaina lunta voi tulla vieläkin lisää

Luvassa on ennätyskinoksia ja surkea ajokeli.

Sääennusteanimaatio 2.-4.2.
Sääennusteanimaatio 2.-4.2.

Kunnon lumitalvi vain parantaa otettaan Etelä-Suomesta. Etelästä lähestyy voimakas matalapaine ja se tuo tullessaan sankan lumipyryn. Lunta voi tulla paikoin jopa 20 senttiä lisää. Tuuli on navakkaa ja kinostaa lunta, puuskat voivat olla kovia.

Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan matalapaine sateineen saavuttaa etelärannikon myöhään lauantai-iltana. Siitä pyryrintama etenee sunnuntai-iltaan mennessä syvemmälle Suomeen siten, että se ulottuu Vaasa-Savonlinna -linjan eteläpuolelle. Lappiin sateet yltävät maanantaina.

Yhden ennustemallin mukaan tämäkään ei riitä: maanantaina voi tulla toinen matalapaine pyryineen. Se osuu tullessaan Itä- ja Kaakkois-Suomeen ja viimeistään sotkee alkavan viikon työmatkaliikenteen.

Kuva: Yle Sää

Suurin osa sateista tulee lumena, mutta lämpötilan noustua paikoin suojan puolelle taivaalta voi tulla myös vettä, räntää ja jäätävää tihkua.

Jo nyt on etelässä mitattu harvinaisia lumensyvyyksiä. Lunta oli tammikuun lopulla suuressa osassa maata noin puoli metriä, länsirannikolla vähemmän. Määrät olivat ajankohtaan nähden etelässä paikoin harvinaisen suuria eli vastaava toistuu noin kerran 10 vuodessa, Ilmatieteen laitos tiedottaa.

Esimerkiksi Siuntion mittauspisteessä on nyt 63 senttiä lunta ja jos siihen tupsahtaa vielä parikymmentä lisää, kolkutellaan jo lumitilastojen kärkeä. Tosin märkänä satava lumi ja räntä voivat hieman painaa hankia.

Pyry ja lauhtuminen ovat myrkkyä myös liikenteelle. Sunnuntain varoituskartalla (siirryt toiseen palveluun) koko Etelä-Suomea varoitetaan huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä.

Ja maanantaiksi on mahdollisesti tulossa sitten se toinen lumisadealue, tällä kertaa enimmäkseen Kaakkois-Suomeen. Maanantain ajokeli on siellä erittäin huono.