1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaarallinen liikennesää

Yle seurasi: Lumisade toi useita kolareita sunnuntaina – maanantaina etelään luvassa erittäin liukasta

VR aikoo supistaa lähijunaliikennettä maanantainakin.

Vaarallinen liikennesää
Helsinkiin on satanut paljon lunta
Helsinkiin on satanut paljon lunta

Sään kylmeneminen maanantain vastaisena yönä muuttaa kelin erittäin liukkaaksi Etelä-Suomessa.

Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan sateet, jotka ovat osin tuleet vetenä, väistyvät ja sää poutaantuu.

Yön aikana tuuli käntyy pohjoiseen päin ja lämpötila laskee pakkasen puolelle. Se jäädyttää sateen kasteleman maan, ja maanantaiaamu on todella liukas koko Etelä-Suomessa Kaakonkulmalta Turkuun kulkevan linjan eteläpuolella.

Ajokeli on jo ollut suuressa osassa maata sunnuntain aikana erittäin huono muun muassa runsaan lumisateen vuoksi. Etelässä kova tuuli on myös muodostanut teille kinoksia.

Jäätäviä sateita tulee vielä sunnuntai-illan aikana monin paikoin.

Paljon liikenneturmia, joista suurin osa lieviä

Huonossa ajokelissä on sattunut sunnuntain aikana useita onnettomuuksia.

Etelä-Pohjanmaalla Kurikassa kahden auton nokkakolarissa kuoli yksi ihminen ja loukkaantui neljä. 3-tiellä sattunut onnettomuus aiheutui ilmeisesti huonoista sääoloista ja pöllyävästä lumesta.

Leppävirralla Pohjois-Savossa on puolestaan sattunut onnettomuus, jossa oli mukana linja-auto ja kaksi henkilöautoa. Turma sattui pelastuslaitoksen mukaan Viitostien ja Kivisalmentien risteyksessä noin kello 19. Alustavien tietojen mukaan kukaan linja-autossa olleista ei olisi loukkaantunut. Henkilöautoissa oli päivystävän palomestarin mukaan viisi ihmistä, jotka on toimitettu hoitoon.

Pohjanmaalla Vaasassa sattui alkuiltapäivästä kolmen auton kolari, jossa loukkaantui kaksi ihmistä.

Satakunnassa Merikarvialla valtatie 8:lla kaksi ihmistä loukkaantui lievästi liikenneonnettomuudessa, jossa osallisina olivat henkilöauto ja kaksi rekkaa. Ajoneuvot ajautuivat huonossa kelissä tielle poikittain. Tilannekeskuksen mukaan syynä oli lumentulo.

Merikarvialla samalla tiellä sattui myöhemmin myös toinen liikenneturma, jonka vaikutuksista ei vielä viiden jälkeen alkuillasta ollut tarkempaa tietoa.

Sisä-Suomen poliisi varoitti puoli kuuden aikaan liikennehaitasta valtatie 12:lla Nokialla. Alustavien tietojen mukaan turmassa ei ole aiheutunut henkilövahinkoja. Liikenne paikalla alkoi sujua jälleen ennen seitsemää.

Raumalla Porintiellä useampi rekka oli jumissa rampissa ja yhden rekan perävaunu oli tiellä poikittain viiden jälkeen sunnuntaina. Tilanteesta aiheutui liikennehaittaa Turkuun menevän rampin kohdalla.

Lisää lunta Pohjanmaalle

Lumisadealue on nyt ohittanut eteläisimmän Suomen ja sateet ovat enää hajanaisia. Yhtenäisempää sade on Ahvenanmaalla ja lännessä Pohjanmaalta Keski-Suomen kautta Pohjois-Karjalaan yltävällä alueella.

Reitin varrella eniten lunta sataa Pohjanmaan rannikolla ja Keski-Pohjanmaalla, paikoin jopa 15 senttimetriä.

Junat kulkevat myöhässä ja supistetuin vuorovälein

Finavia (siirryt toiseen palveluun) on kehottanut lentomatkustajia varautumaan lumipyryn aiheuttamiin viivästyksiin. Finavian verkkosivujen mukaan useat aamun ja aamupäivän lennot Helsinki-Vantaalta ovat myöhässä.

Yhtiön mukaan talvitoiminta on kuitenkin täysvalmiudessa ja kiitotiet pyritään hankalista sääolosuhteista huolimatta pitämään auki.

VR:n nettisivujen (siirryt toiseen palveluun)mukaan kaukojunista liki puolet oli päivän aikaan myöhässä. Myöhästymisistä useat ovat kymmeniä minuutteja, jopa tunnin.

VR on varautunut myräkkään lisäämällä työntekijöitä operaatiokeskukseen, joka vastaa häiriötilanteista. Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä N-junien vuoroja on sunnuntaina karsittu lumitöiden takia.

VR kertoi sunnuntaina puoliltapäivin supistavansa myös maanantaina lähijunaliikennettä A-, K- ja D-junien osalta. Myös kaukoliikenteessä on syytä varautua myöhästymisiin ja mahdollisiin peruutuksiin, yhtiö tiedottaa.

Ongelmia sanomalehtien jakelussa ja hiihtokisoissa

Pitkään jatkuneiden lumisateiden takia myös sanomalehtien jakelussa on ollut ongelmia. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla aamun lehti on jäänyt monelta tilaajalta saamatta.

Kova tuuli haittaa myös hiihdon SM-kilpailuja Imatralla. Ukonniemen hiihtostadionin ruokateltta lensi navakassa viimassa "taivaan tuuliin" ja useat kärkipään nimet jäivät pois sprinttihiihdoista.

Ladulta puuttuvat muun muassa Ristomatti Hakola, Anssi Pentsinen, Juho Mikkonen, Anita Korva, Eveliina Piippo ja Susanna Saapunki, kertoo Yle Urheilu.

Sähkökatkoja odotettua vähemän

Sähköyhtiöt varautuivat ennalta myös sähkökatkoihin. Sunnuntai-iltaan mennessä niitä oli kuitenkin esiintynyt varsin vähän, eivätkä ne olleet pitkäkestoisia.

Sähkökatkojen valtakunnallisen tilanteen voi tarkistaa täältä (siirryt toiseen palveluun).

Helsingin pelastuslaitos varoittaa myös katoilta putoavasta lumesta ja jäästä. Jalankulkijoita kehotetaan välttämään riskipaikkoja ja kiinteistöjä muistutetaan velvollisuudesta estää kulku vaarallisissa paikoissa, ja poistaa vaaraa aiheuttava lumi ja jää.

Lisää aiheesta:

Tuuli vei ruokateltan taivaan tuuliin SM-hiihdoissa, useita kärkihiihtäjiä jäi sivuun SM-sprinteistä

2.2. Liikenteessä ja sähköyhtiöissä varaudutaan lumimyräkkään, kattojen lumikuormaakin syytä tarkkailla

2.2. Etelän lumipeite vain kasvaa, tuima lumipyry porhaltaa Etelä-Suomen yli viikonloppuna – maanantaina lunta voi tulla vieläkin lisää

Lue seuraavaksi