1. yle.fi
  2. Uutiset

Sunnuntaisuomalainen: THL haluaa eroon mies-päätteisistä ammattinimikkeistä

THL:n Tasa-arvotiedon keskuksesta korostetaan, ettei kyse ole sukupuoleen viittaavien ilmaisujen poistamisesta kielestä.

sukupuolineutraalius
Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) haluaa lopettaa mies-päätteisten ammattinimikkeiden käytön, kertoo Sunnuntaisuomalainen.

THL:n Tasa-arvotiedon keskus julkaisee kevään aikana sukupuolitietoisen viestinnän ohjeet. Ohjeilla halutaan vaikuttaa muun muassa viranomaisten ja median käyttämään sukupuolta koskevaan sanastoon. Yhtenä osana ohjeita keskus suosittaa mies-päätteisten ammattinimikkeiden korvaamista sukupuolineutraaleilla vaihtoehdoilla.

Mies-päätteisiä ammattinimikkeitä on Tilastokeskuksen mukaan käytössä Suomessa yli 600, lehti kertoo. Niiden määrä on viime aikoina lisääntynyt.

Kyse ei ole sukupuoleen viittaavien ilmaisujen poistamisesta kielestä. Joissakin tilanteissa sukupuoli pitäisi tuoda selvemmin esiin, sanoo kehittämispäällikkö Reetta Siukola Tasa-arvotiedon keskuksesta.

– Nykyisin saatetaan esimerkiksi puhua kotonaan lasta hoitavien maahanmuuttajataustaisten vanhempien riskistä jäädä työmarkkinoiden ulkopuolelle, vaikka tällöin on kyse pääasiassa naisista. Ei pidä puhua vanhemmista, jos tarkoitetaan äitejä, eikä äideistä, jos tarkoitetaan vanhempia, Siukola selventää Sunnuntaisuomalaiselle.

Lue seuraavaksi